Tips: πώς να πλένετε τα λευκά σας ρούχα για να είναι πάντα αστραφτερά

Ακριβώς όπως υπάρχουν κανόνες στη ζωή για διάφορα πράγματα έτσι υπάρχουν μερικοί απλοί κανόνες για το πώς να πλένονται τα λευκά ρούχα για να δείχνουν λαμπερά και καθαρά. Και, αν τύχει να γαριάσουν, να γίνουν κάπως θαμπά, γκρι ή κιτρινισμένα, υπάρχουν πάλι κανόνες για το πώς θα αποκαταστήσετε τη φωτεινότητα των λευκών ρούχων που πλένονται. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και να είστε σίγουροι ότι τα λευκά σας πάντα θα αστράφτουν.

Πλύντε ξεχωριστά τα λευκά

Ταξινομήστε τα βρώμικα ρούχα πολύ προσεκτικά. Ποτέ μην επιτρέπετε σε χρωματιστά αντικείμενα – οποιοδήποτε χρώμα, όσο ανοιχτό κι αν είναι – να μπουν κρυφά σε μια πλύση λευκών ρούχων. Το ξεχωριστό πλύσιμο των λευκών ρούχων αποτρέπει τη μεταφορά χρωμάτων από τα χρωματιστά στα λευκά. Παρόλο που το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι αισθητό στην αρχή, κάπως έτσι τα λευκά ρούχα καταλήγουν θαμπά.

Αντιμετωπίστε τους λεκέδες

Βεβαιωθείτε ότι έχετε προεπεξεργαστεί όλους τους λεκέδες στα λευκά ρούχα πριν τα βάλετε στο πλυντήριο προκειμένου να αφαιρεθούν εντελώς.

Προσθέστε βόρακα σε κάθε πλύση

Το μυστικό για να διατηρήσετε όλα τα λευκά σας αστραφτερά είναι να προσθέσετε 1/2 φλιτζάνι βόρακα σε κάθε πλύση. Προσθέστε το το στο τύμπανο πριν τοποθετήσετε τα ρούχα, ή τα λευκά είδη. Μετά από μερικά πλυσίματα θα παρατηρήσετε πόσο λαμπερά και λευκά βγαίνουν τα λευκά σας.

Αφήστε χώρο

Τα λευκά αντικείμενα χρειάζονται χώρο προκειμένου να γίνουν πραγματικά καθαρά και λευκά. Αν το πλυντήριο πλένει στη μέγιστη χωρητικότητα αυτό σημαίνει ότι αφήνει ελάχιστο κενό χώρο ανάμεσα στα ρούχα ώστε το νερό να κινείται αρκετά δυνατά για να ξεπλύνει τη βρωμιά. Όταν το ύφασμα στεγνώσει, αυτά τα υπολείμματα θα κάνουν τα ρούχα σας να φαίνονται θαμπά και τελικά θα πάρουν μια ανοιχτή γκρι απόχρωση.

Χρησιμοποιήστε την σωστή δόση απορρυπαντικού

Το απορρυπαντικό που δεν ξεπλένεται καλά κολλάει ανάμεσα στις ίνες των λευκών ρούχων, πετσετών και των σεντονιών σας γεγονός που τα κάνει να έχουν μια τραχιά αίσθηση και όχι μαλακά και αφράτα.

Πλύντε με ζεστό νερό

Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό στον κύκλο πλύσης για λευκά είδη – το πιο ζεστό που προτείνεται για το ύφασμα. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση των λεκέδων και της βρωμιάς του σώματος που μπορεί να κάνουν το ύφασμα να φαίνεται θαμπό και δίνει στο βρώμικο απορρυπαντικό την δυνατότητα να ξεπλυθεί εντελώς από τα ρούχα.

Ξεπλύνετε με ξύδι

Ξεχάστε τα μαλακτικά υφασμάτων του εμπορίου, τα οποία μπορούν να αφήσουν υπολείμματα στα υφάσματα αλλά δεν είναι καλά ούτε για το πλυντήριο και το στεγνωτήριο. Αντίθετα, προσθέστε 1 φλιτζάνι αποσταγμένο λευκό ξύδι στην θήκη του μαλακτικού για να διασφαλίσετε ότι όλο το απορρυπαντικό απομακρύνεται από τα υφάσματα.

Επιθεωρήστε τα ρούχα

Μόλις βγουν λευκά ρούχα ή λευκά είδη από το πλυντήριο, ελέγξτε ξανά για να βεβαιωθείτε ότι έχουν φύγει όλοι οι λεκέδες. Εάν όχι, επεξεργαστείτε τον λεκέ ανάλογα με το είδος του και ξαναπλύνετε το. Μην βάλετε το λεκιασμένο ρούχο στο στεγνωτήριο καθώς η θερμική επεξεργασία θα κάνει τον λεκέ σχεδόν ακατόρθωτο να αφαιρεθεί. (Αν είναι δύσκολο να το πλύνετε εκείνη την στιγμή απλά αφήστε το ρούχο να στεγνώσει φυσικά στον αέρα.)

Στεγνώστε τα στον ήλιο

Εάν έχετε την ευκαιρία και τις κατάλληλες συνθήκες στον τόπο που ζείτε, είναι ιδανικό να κρεμάτε τα λευκά σας ρούχα για να στεγνώσουν στον ήλιο. Οι υπεριώδεις ακτίνες από τον ήλιο θα τα απολυμάνουν, θα τα φρεσκάρουν και θα τα λευκάνουν. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, στεγνώστε τα λευκά σε χαμηλή θερμοκρασία στο στεγνωτήριο ρούχων. Αυτό κρατάει λίγο περισσότερο, αλλά τα ρούχα σας φθείρονται λιγότερο και τυχόν λεκέδες και θαμπάδες θα είναι πολύ πιο εύκολο να αντιστραφούν. Επιπλέον η υπερβολική ξήρανση μπορεί επίσης να κάνει λεκέδες που δεν φαίνονταν να κιτρινίσουν.

Follow Getlife.gr στο Google News

28 υπέροχες ιδέες για ξεχωριστές τραπεζαρίες

Πώς να πλύνετε ένα πουπουλένιο πάπλωμα