Βραζιλιάνικα φυστίκια: εντάξτε στην διατροφή σας την πιο πλούσια σε σελήνιο υπερτροφή

4 Min Read
Brazil nuts in wooden bowl

Τα καρύδια Βραζιλίας (brazil nuts) είναι ένας καρπός που προέρχεται από το δέντρο Bertholletia excelsa, το οποίο ευδοκιμεί στην ευρύτερη περιοχή του Αμαζονίου δηλαδή Βραζιλία Κολομβία, Περού και Βενεζουέλα. Είναι από τους μεγαλύτερους ξηρούς καρπούς και θεωρείται υπερτροφή κυρίως λόγω της μεγάλης ποσότητας σεληνίου που περιέχει και των καλών (ακόρεστων) λιπαρών. Περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες σε φυτικές πρωτεΐνες, θειαμίνη (Β1), χαλκό, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και φυτικές ίνες.

Μόλις ένα με δύο καρύδια Βραζιλίας φτάνουν για να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε σελήνιο. Το σελήνιο είναι ένα στοιχείο με πολυάριθμους βιολογικούς ρόλους στην υγεία μας καθώς συμμετέχει στο σχηματισμό πληθώρας πρωτεϊνών (σεληνοπρωτεΐνες) οι οποίες είναι κρίσιμες στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, στην άμυνα του οργανισμού, στη σύνθεση του DNA, στην προστασία από τις ελεύθερες ρίζες, ακόμη και στην παραγωγή σπέρματος. Το σελήνιο συμβάλλει επίσης στην πρόληψη του άσθματος και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ενώ ανάμεσα στα συμπτώματα της έλλειψης σεληνίου συγκαταλέγονται η αυξημένη πιθανότητα καρκινογένεσης, ο υποθυρεοειδισμός, η εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και το αυξημένο ψυχολογικό στρες.

Τα καρύδια Βραζιλίας είναι ένας ιδιαίτερα γευστικός ξηρός καρπός και μπορεί να καταναλωθεί σκέτος ως σνακ, μαζί με δημητριακά ή γιαούρτι, στις σαλάτες ή ακόμη και ταιριάζουν μέσα σε πιάτα με ρύζι, σε σάλτσα πέστο ή τριμμένα σε μίγμα για μαρινάρισμα κρεάτων. Ωστόσο οι κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων απαγορεύεται καθώς μπορεί να είναι τοξική. Καλό είναι να περιορίζουμε την κατανάλωση τους σε 1 έως 3 φιστίκια την ημέρα.

Τα σημαντικότερα οφέλη των καρυδιών Βραζιλίας για τον οργανισμό μας.

Αντιοξειδωτική Δράση

Καθημερινά στο σώμα μας παράγονται από τη λειτουργία του μεταβολισμού ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αυξάνονται από την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, το στρες κ.ά. και προκαλούν αυτό που ονομάζουμε οξειδωτικό στρες. Οι ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, όπως το σελήνιο, έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και να δρουν προληπτικά έναντι της εμφάνισης μιας πληθώρας ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος, η νόσος Αλτσχάιμερ κτλ.

Θυρεοειδής

Το σελήνιο αποτελεί βασικό συστατικό για τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα καθώς τον προστατεύει από το οξειδωτικό στρες και συμμετέχει στη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών. Άτομα με έλλειψη σεληνίου έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν παθήσεις όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto και υπερθυρεοειδισμό. Συνεπώς τα καρύδια Βραζιλίας θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ένα φυσικό φάρμακο κατά των παθήσεων αυτών.

Υγεία της Καρδιάς

Η περιεκτικότητα των φιστικιών Βραζιλίας σε μονοακόρεστα λιπαρά (από τα λιπαρά που περιέχουν το 41% είναι μονοακόρεστα και 34% πολυακόρεστα), φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά τα καθιστά ένα τρόφιμο ιδιαίτερα ωφέλιμο για την καρδιά.

Καρκίνος

Χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση, την ικανότητά του να επιδιορθώνει το DNA, το σελήνιο φαίνεται να δρα προστατευτικά σε διάφορους τύπους καρκίνου. Άτομα που λάμβαναν το περισσότερο σελήνιο από τη διατροφή τους είχαν χαμηλό κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του προστάτη και του ήπατος.

Γονιμότητα

Το σελήνιο σχετίζεται σημαντικά με τη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος. Έτσι, σημαντική έλλειψη σε αυτό επιφέρει μειωμένη παραγωγή και μειωμένη κινητικότητα σπέρματος στους άνδρες, αποβολές κατά την κύηση. Επομένως στη φάση προσπάθειας για τεκνοποίηση, καλό είναι να διορθώνονται οι ελλείψεις σε σελήνιο τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Τα φιστίκια Βραζιλίας, ως η πλουσιότερη πηγή, μπορούν να φανούν πολύ ωφέλιμα.

Εκφυλιστικές νόσοι

Το σελήνιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η αποτελεσματική μείωση του οξειδωτικού στρες προφυλάσσει από εμφάνιση εκφυλιστικών νόσων όπως Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας. Έρευνες έδειξαν πως άτομα με Αλτσχάιμερ παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα σεληνίου στο αίμα. Επιπλέον δρουν και κατά του άγχους και της κατάθλιψης.

Share This Article
Exit mobile version