Υπολείμματα καμένου φαγητού: 4 τρόποι να τα καθαρίσετε με σόδα, ξύδι και αλουμινόχαρτο

Πώς να κάνετε τις κατσαρόλες σας να λάμψουν.

Ξεχαστήκατε και αργήσατε να κατεβάσετε την κατσαρόλα από την φωτιά; Χρησιμοποιείτε πολύ συχνά το τηγάνι; Κόλλησε το φαγητό στην γάστρα; Αναρωτηθήκατε πολλές φορές πώς να καθαρίσετε τα μαγειρικά σας σκεύη από τα υπολείμματα καμένου φαγητού;

Ακόμα και στα καλύτερα αντικολλητικά σκεύη, πόσο μάλιστα στα ανοξείδωτα, υπάρχει πιθανότητα να κολλήσει το φαγητό οπότε θα χρειαστεί να μπείτε στην διαδικασία καθαρισμού τους. Συγκεντρώσαμε για σας τις 4 πιο δημοφιλείς μεθόδους καθαρισμού των καμένων υπολειμμάτων φαγητού.

Μέθοδος 1: Μαγειρική σόδα + ξύδι

Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί υλικά που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι στην κουζίνα τους.
Γεμίστε το βρώμικο τηγάνι σας με ίση ποσότητα νερού και ξύδι. Αφήστε το μείγμα να πάρει μια βράση και μετά προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε να μουλιάσει για έως και 15 λεπτά. Απορρίψτε το υγρό στην αποχέτευση και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι για να τρίψετε τυχόν υπολείμματα που έχουν καεί. Εάν παραμείνουν κηλίδες, εφαρμόστε μια πάστα από μαγειρική σόδα αναμεμειγμένη με λίγο νερό και αφήστε να καθίσει για λίγα λεπτά πριν τρίψετε ξανά.

Μέθοδος 2: Λεμόνια

Είναι μια εξαιρετική φυσική μέθοδος καθαρισμού που δεν απαιτεί σκληρά χημικά.
Κόψτε 2-3 λεμόνια και βάλτε τα στο βρώμικο σκεύος σας. Τοποθετείστε το σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και γεμίστε με τόσο νερό ώστε να καλύπτονται ελάχιστα τα λεμόνια. Αφήστε το λεμονόνερο να βράσει για 5-8 λεπτά και μετά αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και περιμένετε να μουλιάσει. Θα ξέρετε ότι το σκεύος είναι έτοιμο για ένα τελικό τρίψιμο όταν αρχίσετε να βλέπετε σωματίδια τροφής να επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού. Πετάξτε τα λεμόνια και στραγγίστε το νερό. Ξεπλύνετε με ζεστό, καθαρό νερό και χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι ή βούρτσα για να ξεκολλήσετε και να αφαιρέσετε τυχόν κολλημένα κομμάτια.

Μέθοδος 3: Αλουμινόχαρτο + Μαγειρική Σόδα

Ξεπλύνετε τη βρώμικη κατσαρόλα, τηγάνι ή ταψί σας με ζεστό νερό και στραγγίστε. Στη συνέχεια, ρίξτε μέσα 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Προσθέστε μερικά κουταλάκια του γλυκού ζεστό νερό για να σχηματίσετε μια πάστα με τη μαγειρική σόδα και στη συνέχεια ξεκινήστε το τρίψιμο με ένα κομμάτι τσαλακωμένου φύλλου αλουμινόχαρτου μεγέθους μπάλας του γκολφ. Συνεχίστε το τρίψιμο μέχρι να φύγουν όλα τα καμένα υπολείμματα και στη συνέχεια ξεπλύνετε με ζεστό νερό και σαπούνι για να ολοκληρώσετε τον καθαρισμό.

Μέθοδος 4: Ταμπλέτα πλυντηρίου πιάτων

Αρχικά ξεπλύνετε το βρώμικο σκεύος σας με ζεστό νερό. Πάρτε μια ταμπλέτα του πλυντηρίου πιάτων και αρχίστε να τρίβετε απαλά το τηγάνι ή την κατσαρόλα κάτω από ζεστό νερό με την ταμπλέτα. Τρίψτε μέχρι να ξεκολλήσουν όλα τα υπολείμματα φαγητού και μετά ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Είναι μια μέθοδος που λειτουργεί εξαιρετικά καλά αρκεί να έχετε απόθεμα σε ταμπλέτες. Σε λιγότερο από 5 λεπτά θα έχετε ένα απόλυτα καθαρό σκεύος που δεν απαιτεί περαιτέρω τρίψιμο με εναλλακτικές μεθόδους.

Follow Getlife.gr στο Google News

Πάνινα αθλητικά παπούτσια: πλύσιμο στο πλυντήριο έναντι πλυσίματος στο χέρι

Διακόσμηση: μινιμαλιστικές τραπεζαρίες. Ακολουθήστε την τάση