Menu

Βιολογικός κήπος: χρησιμοποιήστε ξύδι και ξεχάστε τα φυτοφάρμακα .

Το ξύδι έχει μεγάλη γκάμα χρήσεων και εκτός από τις χρήσεις του στην μαγειρική και την καθαριότητα. Το ξέρατε πως μπορεί να βοηθήσει πολύ και στον κήπο; Τα λιπάσματα του εμπορίου είναι γεμάτα με επιβλαβείς χημικές ουσίες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας και είναι αρκετά ακριβά, και από την άλλη το ξύδι είναι προσιτό και φιλικό προς το περιβάλλον. Αν θέλετε να διατηρήσετε έναν βιολογικό κήπο, ξεχάστε τα χημικά φυτοφάρμακα και προτιμήσετε το ξύδι.

Εδώ είναι 12 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στον κήπο:

Απομακρύνει τις μύγες από τα οπωροφόρα δέντρα

Για να κρατήσετε μακριά τις μύγες από τα δέντρα σας, θα πρέπει να ανακατέψετε μισό φλιτζάνι μηλόξυδο, μια κουταλιά της σούπας μελάσα, ένα τέταρτο φλιτζάνι ζάχαρη και ένα φλιτζάνι νερό. Αδειάστε το μείγμα σε κατάλληλο δοχείο και κρεμάστε το στο οπωροφόρο δέντρο. το μείγμα θα προσελκύσει τις μύγες οι οποίες θα παγιδευτούν.

Καταπολεμά τους μύκητες

Η μούχλα ή οι μύκητες μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη των φυτών σας και να αφήσουν σκούρες κηλίδες στους μίσχους και τα φύλλα τους. Ωστόσο, το ξύδι μπορεί να σας βοηθήσει και σε αυτή την περίπτωση. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να φτιάξετε λίγο τσάι χαμομηλιού και να προσθέσετε 2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι. Στη συνέχεια, ρίξτε το μείγμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού, και ψεκάστε τα φυτά σας. Αυτό θα τονώσει την ανάπτυξη των φυτών σας.

Ωστόσο, αν καλλιεργείτε τριαντάφυλλα, προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο σε 4 λίτρα νερό και ψεκάστε τα τριαντάφυλλα για να καταπολεμήσετε τους μύκητες.

Τροφή για όξινα αγαπημένα φυτά

Φυτά όπως οι γαρδένιες, οι αζαλέες, τα ροδόδεντρα, οι ορτανσίες και οι μπιγκόνιες ονομάζονται οξύφιλα, και όχι καθώς αγαπούν το όξινο περιβάλλον στις ρίζες τους και αναπτύσσονται όμορφα σε όξινο έδαφος. Ψεκάστε το χώμα τους με ένα μείγμα από 3,5 λίτρα νερό σε 1 φλιτζάνι λευκό ξύδι για να τα βοηθήσετε να αναπτυχθούν.

Εξαφανίζει τα ζιζάνια

Για να εξαφανίσετε τα ζιζάνια, φτιάξτε ένα μείγμα σε αναλογίες ένα φλιτζάνι αλάτι, 2 κουταλιές της σούπας σαπούνι πιάτων, 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού σε 3,5 λίτρα λευκού ξιδιού 5%. Ρίξτε το διάλυμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε το σε όλο τον κήπο. Απωθεί τα ζιζάνια

Απωθεί τα τρωκτικά και τις γάτες

Η μυρωδιά του ξιδιού είναι απλά απαίσια για γάτες, σκύλους, κουνέλια, τυφλοπόντικες και τρωκτικά, οπότε αν ψεκάσετε λίγο λευκό ξύδι γύρω από τον κήπο, θα τα κρατήσετε μακριά. Μπορείτε επίσης να μουλιάσετε μερικά παλιά ρούχα σε ξύδι και να τα τοποθετήσετε σε πασσάλους γύρω από τον κήπο.

Εξαλείφει τα μυρμήγκια

Είναι σίγουρα ένα από τα πιο ισχυρά οργανικά εντομοκτόνα, οπότε μπορείτε να ψεκάσετε ξύδι σε όλο το σπίτι για να απομακρύνετε τα μυρμήγκια. Επαναλάβετε μετά από μερικές ημέρες για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα μυρμήγκια έχουν φύγει.

Επεκτείνει τη ζωή των κομμένων λουλουδιών

Για να παρατείνετε τη ζωή των λουλουδιών σας και να παρέχετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, κρατήστε τα σε ένα βάζο με 2 κουταλιές της σούπας ξύδι και 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Αλλάζετε το μείγμα κάθε 3-5 ημέρες.

Εξαλείφει τα έντομα του κήπου

Σε ένα μπουκάλι ψεκασμού, ανακατέψτε 3 μέρη νερό, 1 μέρος ξύδι και ένα κουταλάκι του γλυκού απορρυπαντικό πιάτων και ψεκάστε το γύρω-γύρω για να καταπολεμήσετε τα έντομα του κήπου.

Αφαιρεί τη σκουριά από τα εργαλεία κήπου

Μπορείτε να βουτήξετε τα εργαλεία σε λίγο αδιάλυτο ξύδι ή απλά να το ψεκάσετε σε εργαλεία και να τα ξεπλύνετε καλά για να καθαριστούν από τη σκουριά.

Καθαρίζει πήλινες γλάστρες

Οι πήλινες γλάστρες φαίνονται ελκυστικές στον κήπο ή στο μπαλκόνι, διατηρούν την υγρασία του χώματος και έτσι προστατεύουν τις ρίζες των φυτών σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ωστόσο, απορροφούν επίσης άλατα και μέταλλα από το νερό και ξεφτίζουν.

Το μόνο που χρειάζεστε λίγο ξύδι για να τις καθαρίσετε και να φαίνονται ξανά όμορφες. Αρχικά τρίψτε τα υπολείμματα κρούστας. Στη συνέχεια, προσθέστε ένα φλιτζάνι ξύδι 5% σε 3-4 φλιτζάνια νερό, ψεκάστε τα πήλινα δοχεία και αφήστε τα έτσι για μισή ώρα. Στο τέλος σκουπίστε τα υπολείμματα με λίγο αδιάλυτο ξύδι.

Καταστρέφει σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες

Το μηλόξυδο είναι ένα ισχυρό προϊόν κατά των σαλιγκαριών, επομένως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να αποτρέψετε την εμφάνιση σαλιγκαριών και γυμνοσάλιαγκων στον κήπο.

Βοηθάει την βλάστηση σπόρων

Το λευκό ξύδι μπορεί να σας βοηθήσει να επιταχύνετε τη βλάστηση σπόρων όπως της μπάμιας, των σπαραγγιών και τέτοιων σπόρων που δεν φυτρώνουν εύκολα. Τρίψτε τους σπόρους με χοντρό γυαλόχαρτο το βράδυ πριν τους φυτέψετε. Στη συνέχεια, ανακατέψτε 125 ml ξύδι, 500 ml ζεστό νερό και λίγο υγρό απορρυπαντικού. Μουλιάστε τους σπόρους σε αυτό το μείγμα και φυτέψτε τους το πρωί.

Exit mobile version