10 λάθη που κάνετε με το σφουγγάρι της κουζίνας σας

Μήπως το σφουγγάρι της κουζίνας σας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό; Μάθετε αν είναι ώρα να το πετάξετε.

Τα συνθετικά σφουγγάρια κουζίνας υπάρχουν από τη δεκαετία του 1940. Είναι ανθεκτικά και απορροφούν το νερό όπως κανένα άλλο, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικά για τον καθαρισμό όλων των τύπων επιφανειών. Ωστόσο, οι πιθανότητες είναι ότι χρησιμοποιείτε το δικό σας λάθος. Εδώ είναι 10 λάθη που κάνετε με το σφουγγάρι της κουζίνας σας.

1. Το κρατάτε για πολύ καιρό

Πολλοί αναρωτιούνται πόσο συχνά πρέπει να αντικαθιστούμε το σφουγγάρι της κουζίνας. Ο κανόνας λέει πως είναι καλύτερο να πετάτε τα σφουγγάρια του νεροχύτη μετά από περίπου μια εβδομάδα χρήσης. Αν τα κρατήσετε πολύ περισσότερο είναι βέβαιο ότι θα γεμίσει με βακτήρια και θα μυρίσει.

2. Το αφήνετε μέσα στο νεροχύτη.

Αφού πλύνετε τα βρώμικα πιάτα μην πετάξετε το σφουγγάρι σας στο νεροχύτη και το ξεχάσετε μέχρι την επόμενη φορά που θα ξαναπλύνετε πιάτα. Ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικά πλένετε τα σερβίτσια σας, ο νεροχύτης είναι καταφύγιο για βακτήρια, συνεπώς το να αφήνετε το σφουγγάρι σας σε περιβάλλον γεμάτο μικρόβια είναι κακή ιδέα. Τα σφουγγάρια είναι λιγότερο πιθανό να στεγνώσουν σωστά εάν αφεθούν σε ένα υγρό περιβάλλον όπως ο νεροχύτης, γεγονός που τα κάνει ένα τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για ακόμη περισσότερα μικρόβια.

3. Το χρησιμοποιείτε για τα πάντα.

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το σφουγγάρι της κουζίνας σας για να σκουπίσετε χυμένα υγρά. Όσο περισσότερες επιφάνειες αγγίζετε με το σφουγγάρι σας, τόσο πιο πιθανό είναι να μολυνθεί. Κρατήστε το σφουγγάρι σας μακριά από χυμένα υγρά και υπολείμματα τροφίμων και χρησιμοποιήστε χαρτί κουζίνας ή χαρτοπετσέτες για τέτοιου είδους βρωμιές.

4. Το αποθηκεύετε ακατάλληλα.

Βάλτε το σφουγγάρι σας σε ένα καλάθι ή σε σχάρα στεγνώματος για να προωθήσετε την κυκλοφορία του αέρα. Όσο πιο γρήγορα στεγνώσει, τόσο πιο καθαρό θα παραμείνει.

5. Το βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων.

Πολλοί θεωρούν πως αν βάλουν το βρώμικο σφουγγάρι στο φούρνο μικροκυμάτων θα βοηθήσει στην εξάλειψη των μικροβίων. Ενώ όντως λειτουργεί σε ορισμένα παθογόνα, αυτά που επιβιώνουν είναι πιο πιθανό να σας αρρωστήσουν. Παραλείψτε αυτή τη συμβουλή και απλά αντικαταστήστε το βρώμικο σφουγγάρι σας.

6. Το βάζετε στο πλυντήριο πιάτων.

Όπως με τον φούρνο μικροκυμάτων, η υψηλή θερμότητα του πλυντηρίου πιάτων χρησιμεύει μόνο για να αφήσει πίσω του κάποια μικρόβια που πολλαπλασιάζονται για να αποικίσουν ξανά το κατά τα άλλα καθαρό σφουγγάρι σας. Όταν αρχίσετε να αισθάνεστε ότι έχει αρχίσει να βρωμίζει απλά πετάξτε το.

7. Δεν το καθαρίζετε μεταξύ των χρήσεων.

Ειδικά αν σκουπίζετε τους πάγκους με το σφουγγάρι και μετά το αφήνετε δίπλα στο νεροχύτη χωρίς να το ξεβγάλετε, ενθαρρύνετε την ανάπτυξη βακτηρίων. Κάντε του ένα γρήγορο καθαρισμό μεταξύ των χρήσεων. Οι ειδικοί προτείνουν να καθαρίζετε τα σφουγγάρια μεταξύ των χρήσεων με αραιωμένη χλωρίνη σε νερό και να το ξεπλένουμε καλά.

8. Χρησιμοποιείτε ολόκληρα σφουγγάρια για να καθαρίσετε.

Εάν το να πετάτε ένα σφουγγάρι κάθε εβδομάδα ακούγεται σπατάλη, δοκιμάστε να κόψετε το σφουγγάρι σας στη μέση μόλις το βγάλετε από τη συσκευασία και προτού το χρησιμοποιήσετε. Το μισό σφουγγάρι κάνει τις περισσότερες εργασίες καθαρισμού εξίσου αποτελεσματικά με το ολόκληρο και σας βοηθά να κάνετε οικονομία.

9. Δεν το στύβετε.

Όταν τελειώσετε το πλύσιμο των πιάτων ή το σκούπισμα των επιφανειών με το σφουγγάρι της κουζίνας σας, φροντίστε να το στύψετε εντελώς. Ένα στυμμένο σφουγγάρι θα στεγνώσει πιο γρήγορα από ένα εντελώς βρεγμένο σφουγγάρι και ένα πιο στεγνό σφουγγάρι ισούται με ένα πιο καθαρό σφουγγάρι.

10. Χρησιμοποιείτε σφουγγάρι όταν πρέπει να χρησιμοποιείτε χαρτί κουζίνας.

Ορισμένες εργασίες είναι πιο κατάλληλες για το χαρτί κουζίνας. Το καθάρισμα των υπολειμμάτων κρέατος ή κοτόπουλου, για παράδειγμα, αφήνεται καλύτερα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αντί να μολύνετε ενδε4χομένως άλλες επιφάνειες —όπως ο νεροχύτης σας— με ένα σφουγγάρι επικαλυμμένο με ωμό χυμό κοτόπουλου, μπορείτε απλά να πετάξετε το λερωμένο χαρτί όταν ολοκληρώσετε την τακτοποίηση της περιοχής προετοιμασίας του γεύματος.

Follow Getlife.gr στο Google News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

11 πρακτικές χρήσεις για λίμες νυχιών εκτός από τα νύχια

Αυτά πρέπει να κάνετε για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό. Ο δεκάλογος που πρέπει να τηρείτε ευλαβικά.