Πώς να αφαιρέσετε τη μούχλα από μια δερμάτινη τσάντα

Παρόλο που το δέρμα φαίνεται υπέροχο, η διατήρησή του μπορεί να είναι δύσκολη. Τα δερμάτινα προϊόντα με λεκέδες ή ζημιές μπορεί να αναπτύξουν μούχλα και ωίδιο (τύπος μούχλας) και η επαναφορά τους στην αρχική τους κατάσταση ίσως να είναι δύσκολη. Οι μούχλες είναι απλώς τύποι μύκητα που ευδοκιμεί σε σκοτεινές και υγρές συνθήκες. Όταν οι δερμάτινες τσάντες δεν συντηρούνται σωστά σε ξηρό, σκιερό χώρο ή εκτίθενται σε υγρές συνθήκες, αναπτύσσεται συχνά μούχλα.

Η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε δερμάτινη επιφάνεια. Η μούχλα είναι συνήθως ορατή μόνο στο εξωτερικό μιας δερμάτινης τσάντας και όχι στην εσωτερική επένδυση. Όταν η μούχλα και το ωίδιο αναπτύσσονται μαζί, δημιουργούνται σκούρα ή υπόλευκα τριχωτά “μπαλώματα” στο δέρμα. Η ανεπαρκής ροή αέρα (όταν το δέρμα είναι υγρό) και η υπερβολική θερμότητα σε ένα φυσικό υλικό δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας, γι’ αυτό η υγρασία και η ζέστη είναι οι δύο κύριες αιτίες ανάπτυξης μούχλας. Αυτό μπορεί να καταστρέψει πλήρως τη δερμάτινη τσάντα πριν από τη διάρκεια ζωής της. Επομένως, είναι πάντα καλύτερο να το αντιμετωπίζετε γρήγορα.

Ωστόσο απαιτείται προσοχή.

1. Αποφύγετε τη χρήση ακετόνης καθώς το ασετόν μπορεί να βλάψει μόνιμα την αγαπημένη σας δερμάτινη τσάντα. Η ακετόνη μπορεί να αποδυναμώσει τις δομές των ινών του δέρματος προκαλώντας την απολέπιση και τον αποχρωματισμό του δέρματος.
2. Μην χρησιμοποιείτε χημικά καθώς το δέρμα μπορεί να καταστραφεί από ισχυρά καθαριστικά που περιέχουν σκληρές χημικές ουσίες.

Πώς να αφαιρέσετε τη μούχλα από τη δερμάτινη τσάντα

Βήμα 1ο: Βουρτσίστε

Πρώτα, εντοπίστε τις μουχλιασμένες περιοχές στη δερμάτινη τσάντα σας και χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με τρίχες αλόγου ή μια άλλη μαλακή βούρτσα για να αφαιρέσετε τα σπόρια μούχλας. Μην ασκείτε υπερβολική πίεση στην δερμάτινη επιφάνεια όταν την καθαρίζετε. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε ένα λεπτό άγγιγμα. Ο πρώτος στόχος είναι να εξαλείψετε τα ορατά σημάδια ανάπτυξης μούχλας στη δερμάτινη τσάντα σας, έτσι ώστε ο επακόλουθος καθαρισμός και η πρόληψη να είναι πολύ πιο εύκολη.

Βήμα 2ο: Επιλέξτε μια από τις παρακάτω μεθόδους.

1. Λευκό ξύδι

Αφού λοιπόν έχετε αδειάσει την τσάντα σας και την έχετε βουρτσίσει απαλά με ένα πανί ή μια μαλακή βούρτσα περάστε στο επόμενο βήμα. Φτιάξτε ένα διάλυμα από λευκό ξύδι και ζεστό νερό σε αναλογία 10:1. Φορέστε πλαστικά ή γάντια λάτεξ και βρέξτε ένα σφουγγάρι ή ένα πανί στο διάλυμα.

Τρίψτε τη μουχλιασμένη περιοχή μέχρι να δείτε τα σημάδια να εξαφανίζονται. Αν η μούχλα είναι από μέσα, γυρίστε την τσάντα μέσα έξω και εφαρμόστε την ίδια διαδικασία. Όταν ολοκληρωθεί, στεγνώστε την φυσικά.

2. Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ένα από τα φθηνά συστατικά κουζίνας που μπορούν να εξαφανίσουν τη μούχλα από τη δερμάτινη τσάντα σας. Μπορεί να σκοτώσει τη μούχλα και το ωίδιο χωρίς να καταστρέψει το δέρμα. Είναι εξαιρετικά απλό, πασπαλίστε μαγειρική σόδα πάνω από τη μουχλιασμένη δερμάτινη σακούλα και αφήστε τη μια νύχτα. Το πρωί ή την επόμενη μέρα, τρίψτε απαλά τη μούχλα ή το ωίδιο χρησιμοποιώντας ένα βρεγμένο πανί. Εναλλακτικά, φτιάξτε ένα διάλυμα από μαγειρική σόδα, ζεστό νερό, μερικές σταγόνες λευκό ξύδι και υγρό σαπούνι πιάτων για να καθαρίσετε το σημείο της μούχλας.

3. Χρήση οινοπνεύματος

Αναμείξτε 1 φλιτζάνι οινόπνευμα και 1 φλιτζάνι νερό μέχρι να σχηματιστεί ένα θολό διάλυμα. Βουτήξτε ένα σφουγγάρι ή ένα πανί στο μείγμα και στύψτε το. Τρίψτε απαλά τα μουχλιασμένα σημεία χρησιμοποιώντας το σφουγγάρι ή το πανί μέχρι να αφαιρεθεί ο λεκές. Αφήστε την τσάντα έξω να στεγνώσει στον αέρα για 24 ώρες.

4. Χρήση σαπουνιού σέλας

Όταν τα φυσικά συστατικά δεν λειτουργούν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό σαπούνι που ονομάζεται σαπούνι για καθημερινή συντήρηση δέρματος σέλας (saddle soap). Το σαπούνι αυτό χρησιμοποιείται συχνά για τον καθαρισμό και την προστασία των δερμάτινων τσαντών και των παπουτσιών. Βουτήξτε ένα καθαρό πανί σε νερό, τρίψτε το βρεγμένο πανί στο σαπούνι σέλας και, στη συνέχεια, τρίψτε απαλά τη μουχλιασμένη δερμάτινη τσάντα χρησιμοποιώντας το βρεγμένο πανί με το σαπούνι. Σκουπίστε τον αφρό χρησιμοποιώντας ένα άλλο καθαρό και υγρό πανί. Αφήστε την τσάντα να στεγνώσει έξω για τουλάχιστον 1 ώρα.

5. Χρήση χυμού λεμονιού

Ο χυμός λεμονιού λειτουργεί καλά στον καθαρισμό των μυκήτων από την επιφάνεια της αγαπημένης σας δερμάτινης τσάντας. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες ή ένα πανί από μικροΐνες που θα βουτήξετε σε χυμό λεμονιού και βουρτσίστε απαλά επανειλημμένα μέχρι να δείτε ότι η μούχλα εξαφανίζεται. Τέλος, σκουπίστε με ένα μαλακό πανί και στεγνώστε.

Πώς να αφαιρέσετε τη μυρωδιά από τη δερμάτινη τσάντα σας

Εάν εντοπίσετε μυρωδιά μούχλας μετά τον καθαρισμό της δερμάτινης τσάντας σας, μπορείτε να κάνετε τα εξής:
Βάλτε μπαλάκια σιλικόνης (silica gel) μέσα στη δερμάτινη τσάντα σας για να κρατήσετε το εσωτερικό στεγνό. Ψεκάσετε αν θέλετε λίγο από το αποσμητικό σας μέσα στην τσάντα σας και αφήστε την για κάποια ώρα στο φως του ήλιου.

Follow Getlife.gr στο Google News

Πώς να αφαιρέσετε τα υπολείμματα σαπουνιού από τις επιφάνειες του μπάνιου χωρίς χημικά καθαριστικά

4 λάθη ανοιξιάτικου καθαρισμού που θέλετε να αποφύγετε