12 συμβουλές για να απαλλαγείτε από τα ακάρεα σκόνης μια και καλή

Όπου υπάρχει σκόνη σε ένα σπίτι, υπάρχουν σχεδόν πάντα ακάρεα σκόνης. Τα ακάρεα είναι αόρατα με γυμνό μάτι. Δεν βλάπτουν ως επί το πλείστον, δεν δαγκώνουν όπως οι ψείρες ή οι κοριοί και δεν μεταδίδουν ασθένειες. Ωστόσο αφήνουν περιττώματα που μπορούν να επιδεινώσουν τις αλλεργίες και το άσθμα.

Στο σπίτι, τα ακάρεα της σκόνης βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στις περιοχές όπου περνάμε τον περισσότερο χρόνο και σε επιφάνειες που τείνουν να παγιδεύουν τη σκόνη όπως είναι τα στρώματα, τα χαλιά και τα υφάσματα που δεν μπορούν να πλυθούν τακτικά. Τα ακάρεα της σκόνης ευδοκιμούν σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα, πολλαπλασιάζονται γρήγορα και εύκολα και τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα μας.

Η απαλλαγή από τα ακάρεα της σκόνης είναι μια συνεχής διαδικασία. Ο τακτικός καθαρισμός για την ελαχιστοποίηση της σκόνης στο σπίτι είναι επιτακτική ανάγκη, ειδικά για όσους έχουν αλλεργίες.
Δείτε 12 συμβουλές για το πώς θα απαλλαγείτε από τα ακάρεα.

1. Αλλάζετε συχνά τα κλινοσκεπάσματα

Τα κρεβάτια μας είναι εξίσου ζεστά και άνετα για τα ακάρεα της σκόνης όπως και για εμάς, χάρη σε όλες τις νιφάδες νεκρού δέρματος με τις οποίες μπορούν να τραφούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συχνή αλλαγή σεντονιών και ο σωστός καθαρισμός των κλινοσκεπασμάτων είναι σημαντικά για τον έλεγχο των ακάρεων της σκόνης.

Όλα τα κλινοσκεπάσματα που πλένονται πρέπει να αλλάζονται και να πλένονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σε ζεστό νερό (τουλάχιστον 60 C) για να αφαιρέσετε τα αλλεργιογόνα και να σκοτώσετε τα ακάρεα της σκόνης. Για να σκοτώσετε τα ακάρεα της σκόνης σε αντικείμενα που δεν πλένονται μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε μια πλαστική σακούλα και να τα καταψύξετε για 24 ώρες. Αυτό δεν αφαιρεί τα αλλεργιογόνα, αλλά θα σκοτώσει τα ακάρεα.

2. Επιλέξτε κλινοσκεπάσματα που καθαρίζονται εύκολα

Επιλέξτε ένα πάπλωμα που να χωράει στο πλυντήριο αντί για ένα πάπλωμα που είναι πολύ ογκώδες. Ψάξτε για μαξιλάρια που πλένονται επίσης. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα κλινοσκεπάσματα που τείνουν να παγιδεύουν τη σκόνη. Για παράδειγμα, ένα καπιτονέ κάλυμμα κρεβατιού πιθανότατα θα παγιδεύσει περισσότερη σκόνη από ένα λείο ύφασμα.

Μπορείτε ακόμα να παραλείψτε τα διακοσμητικά αντικείμενα του κρεβατιού, όπως επιπλέον μαξιλάρια ή κρεβατόγυρο. Αυτό θα δώσει στα ακάρεα της σκόνης λιγότερα μέρη όπου μπορούν να εγκατασταθούν και θα διευκολύνει τον καθαρισμό του κρεβατιού σας.

3. Βάλτε προστατευτικά καλύμματα στα στρώματα

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να απαλλαγείτε από τα ακάρεα της σκόνης με φυσικό τρόπο είναι να προσθέσετε προστατευτικά καλύμματα στο στρώμα και τα μαξιλάρια σας. Αναζητήστε καλύμματα που είναι ανθεκτικά στα ακάρεα της σκόνης. Θα δημιουργήσουν ένα φράγμα ανάμεσα σε εσάς και το στρώμα ή το μαξιλάρι, εμποδίζοντας τα ακάρεα να μπουν και να βγουν. Τυχόν υπάρχοντα ακάρεα μέσα θα πεθάνουν, καθώς το φράγμα θα κόψει την παροχή τροφής τους.

Ωστόσο ακόμη και με προστατευτικά καλύμματα, τα στρώματα θα πρέπει να καθαρίζονται με ατμό τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για να σκοτωθούν τα ακάρεα. Επίσης, φροντίστε να πλένετε τακτικά τα προστατευτικά καλύμματα με τα υπόλοιπα κλινοσκεπάσματα.

4. Αφαιρέστε τη μοκέτα από τοίχο σε τοίχο

Οι ίνες του χαλιού προσελκύουν και συγκρατούν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και το χαλί καθαρίζεται πολύ πιο δύσκολο από ότι τα δάπεδα με σκληρή επιφάνεια. Έτσι, δεν είναι εύκολο να απαλλαγείτε από τα ακάρεα της σκόνης στο χαλί.

Εάν επιθυμείτε να απαλλαγείτε από όσο το δυνατόν περισσότερα ακάρεα σκόνης, προτιμήστε να μην βάζετε χαλιά ή μοκέτες από τοίχο σε τοίχο. Επιλέξτε χαλιά που πλένονται και καθαρίζετε τα τακτικά.

5. Σκουπίστε συχνά με ηλεκτρική σκούπα

Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα όσο πιο συχνά μπορείτε—ιδανικά καθημερινά— για να ελαχιστοποιήσετε τη σκόνη στο σπίτι σας. Ειδικά το χαλί θα πρέπει να καθαρίζεται συχνά με ηλεκτρική σκούπα εάν δεν μπορείτε να το πλύνετε. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο HEPA ή σακούλα μικροφίλτρου διπλής στρώσης για να συγκρατήσετε τη σκόνη που μαζεύει.

6. Χαμηλώστε την θερμοκρασία

Η διατήρηση μιας δροσερής θερμοκρασίας στο σπίτι σας δεν θα αποτρέψει τα ακάρεα της σκόνης, αλλά θα τα εμποδίσει να αναπαραχθούν και να πολλαπλασιαστούν γρήγορα. Τα ακάρεα σκόνης ευδοκιμούν σε θερμοκρασίες μεταξύ 20 και 25 βαθμών Κελσίου.Έτσι, για να τα ελαχιστοποιήσετε, ρυθμίστε τη θερμοκρασία στο σπίτι σας όχι μεγαλύτερη από 20 C.

7. Μειώστε την υγρασία στο σπίτι

Τα ακάρεα της σκόνης αγαπούν την υγρασία. Για να βοηθήσετε στον έλεγχο των ακάρεων της σκόνης, χρησιμοποιήστε ένα υγρόμετρο για να προσδιορίσετε το επίπεδο υγρασίας και προσαρμόστε όπως χρειάζεται για να το διατηρήσετε κάτω από 50 τοις εκατό. Τα επίπεδα υγρασίας μπορούν να μειωθούν με καλό καθημερινό αερισμό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα.

8. Αφαιρέστε τις βαριές κουρτίνες

Εάν έχετε βαριές κουρτίνες ή άλλα καλύμματα παραθύρων που δεν μπορούν να πλυθούν συχνά, σκεφτείτε να τα αφαιρέσετε καθώς ενδέχεται να γίνουν παγίδες σκόνης – και κατά συνέπεια παγίδες ακάρεων σκόνης. Επιλέξτε κουρτίνες που μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο ή ξύλινες περσίδες που μπορούν να ξεσκονίζονται τακτικά.

9. Μειώστε την ακαταστασία

Για να αποφύγετε την προσέλκυση ακάρεων σκόνης, κρατήστε το σπίτι τακτοποιημένο. Προσπαθήστε να μην αφήνετε πολλά αντικείμενα στις επιφάνειες, ώστε να μπορείτε να ξεσκονίζετε τακτικά με ευκολία. Εάν έχετε μια συλλογή που θέλετε να εκθέσετε, σκεφτείτε ένα γυάλινο ντουλάπι αποθήκευσης που θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τη σκόνη έξω. Ή τοποθετήστε μόνο μερικά από τα αντικείμενα για να διευκολύνετε το ξεσκόνισμα.

10. Βελτιώστε την ποιότητα του αέρα

Μπορείτε να προσθέσετε καθαριστές αέρα δωματίου για να συλλέξετε τη σκόνη και τα ακάρεα σκόνης. Φροντίστε να αντικαθιστάτε ή να καθαρίζετε συχνά τα φίλτρα στα κλιματιστικά σας, τον καθαριστή αέρα, τον αφυγραντήρα, απορροφητήρα, στεγνωτήριο ρούχων και ηλεκτρική σκούπα.

11. Χρησιμοποιήστε φυσικά έλαια για να σκοτώσετε τα ακάρεα της σκόνης

Κάποια αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν στην απαλλαγή από τα ακάρεα της σκόνης. Το λάδι μπορεί να διαχυθεί στον αέρα ή να συνδυαστεί με νερό και να ψεκαστεί σε στρώμα, χαλί ή υφασμάτινη επιφάνεια. Πάντα να δοκιμάζετε σε μια μικρή περιοχή για να βεβαιωθείτε ότι το έλαιο δεν θα αφήσει λεκέ.

Μια άλλη επιλογή είναι να συνδυάσετε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου με μαγειρική σόδα, να το πασπαλίσετε στην επιφάνεια, να το αφήσετε για τουλάχιστον μία ώρα και στη συνέχεια να το απομακρύνετε με την ηλεκτρική σκούπα.

Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια, γιατί ορισμένα αιθέρια έλαια μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας. Επιπλέον, αν έχετε κατοικίδια, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο καθώς ορισμένα έλαια είναι τοξικά για τα κατοικίδια.

12. Προτιμήστε υγρό σφουγγάρισμα

Προτιμήστε το υγρό σφουγγάρισμα σε σχέση με το σκούπισμα αν ο στόχος σας είναι να απαλλαγείτε από τη σκόνη και τα ακάρεα της σκόνης. Αυτό συμβαίνει επειδή το σκούπισμα μπορεί απλώς να ανασηκώσει τη σκόνη αντί να την απομακρύνει συλλέγοντάς την. Ομοίως, χρησιμοποιήστε υγρά πανιά ή ειδικά πανιά που παγιδεύουν την σκόνη για το ξεσκόνισμα επίπλων και άλλων επιφανειών. Γενικά, προσπαθήστε να μην σκουπίζετε ή ξεσκονίζετε πολύ επιθετικά, καθώς αυτό μπορεί να στείλει τη σκόνη στον αέρα η οποία στην συνέχεια θα καθίσει σε διπλανές επιφάνειες.

Follow Getlife.gr στο Google News

nail trends: 25 ιδέες για νύχια σε ροζ απόχρωση

Πώς να διακοσμήσετε το τραπεζάκι του σαλονιού σας. Δείτε αυτές τις εντυπωσιακές ιδέες