3 τρόποι για τον τέλειο καθαρισμό σίτας

Οι σίτες λερώνονται και σκονίζονται πολύ εύκολα καθώς έρχονται σε άμεση επαφή με τα σωματίδια σκόνης που μεταφέρει ο αέρας. Συνεπώς είναι απαραίτητος ο συχνός καθαρισμός τους, ώστε να παραμένουν πάντα καθαρές και να μην φθείρονται. Οι ειδικοί συστήνουν να καθαρίζονται περίπου μία φορά την εβδομάδα. Εάν ζείτε σε περιβάλλον με αέρα όπου τα σκουπίδια και η σκόνη είναι συχνό φαινόμενο θα πρέπει να καθαρίζετε τις σίτες περίπου 2-3 ​​φορές το μήνα. Εάν ζείτε σε πιο ξηρή τοποθεσία με λιγότερο αέρα, μπορείτε να κάνετε τον καθαρισμό των σιτών σας μία φορά το μήνα.

Ο αποτελεσματικός καθαρισμός της σίτας εξαρτάται και από το είδος της. Οι σίτες πιέτα και οι σίτες πλισέ θα πρέπει να καθαρίζονται με σκέτο νερό (πλένεται τόσο η καδένα όσο και το πανί της σίτας), χωρίς προϊόντα καθαρισμού (λιπαντικά). Για τις κλασικές σίτες, κάθετης ή οριζόντιας κίνησης, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να έχετε την σίτα για πολλά χρόνια.

Απλός καθαρισμός

Είναι η πιο εύκολη λύση που όμως, εάν εφαρμόζεται συχνά, είναι αποτελεσματική. Απλά απομακρύνετε την σκόνη με ένα νωπό μαλακό πανί ή ένα ξεσκονόπανο. Για να φτάσετε τα ψηλά σημεία τυλίξτε το πανί σε ένα κοντάρι.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να μαζέψετε την σκόνη με αυτοκόλλητο ρολό αποχνουδωτή. Απλά περάστε τον κύλινδρο πάνω στην σίτα για να κολλήσει η σκόνη και οι βρωμιές.

Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σκούπα με το μαλακό εξάρτημα της βούρτσας για τα έπιπλα. Σκουπίστε με απαλές κινήσεις τη σίτα προσέχοντας να μη σκιστεί.

Υγρός καθαρισμός

Αν θέλετε βαθύτερο καθαρισμό ή αν η σίτα είναι πολύ λερωμένη φτιάξτε ένα καθαριστικό υγρό διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας από το υγρό πιάτων σε τέσσερα λίτρα νερό. Ρίξτε το διάλυμα σε έναν ψεκαστήρα και με κλειστό το τζάμι ψεκάστε σε ολόκληρη την επιφάνεια της σίτας από την εξωτερική πλευρά. Στη συνέχεια σκουπίστε με ένα στεγνό πανί για να απομακρυνθεί η βρωμιά.

Συμβουλή: επειδή θα στάξουν νερά κατά την διάρκεια του καθαρισμού στρώστε στο δάπεδο γύρω από την σίτα παλιά πανιά ή εφημερίδες.

Καθαρισμός με αφαίρεση της σίτας

Ο πιο αποτελεσματικός καθαρισμός της σίτας γίνεται όταν την αφαιρέσουμε από το σημείο όπου βρίσκεται εάν αυτό είναι εφικτό.
Αφαιρέστε λοιπόν την σίτα και τοποθετήστε την στο μπαλκόνι ή στην μπανιέρα αν πρόκειται για σίτα παραθύρου.
Φτιάξτε ένα καθαριστικό με νερό και υγρό απορρυπαντικό πιάτων ή εναλλακτικά με τρία μέρη νερού και ένα μέρος αμμωνία. Η τελευταία επιλογή συνιστάται μόνο για σίτες που δεν είναι αλουμινίου, καθώς στην αντίθετη περίπτωση η αμμωνία ενδέχεται να αποχρωματίσει το μέταλλο.

Ρίξτε άφθονο νερό με το ντους ή το λάστιχο στην σίτα να φύγουν οι σκόνες και στην συνέχεια ψεκάστε την με το καθαριστικό, τρίψτε ελαφρά με ένα πανί ή μαλακή βούρτσα και ξεπλύνετε. Εάν χρειαστεί, επαναλάβετε τη διαδικασία με το καθαριστικό και το λάστιχο, για ένα ακόμα πιο λαμπερό αποτέλεσμα.
Στο τέλος σκουπίστε την σίτα με ένα στεγνό πανί και τοποθετήστε την στην θέση της.

Follow Getlife.gr στο Google News

Σαν ελβετικό σαλέ με φυτά και τζάκι: Αυτό είναι το σπίτι-παλάτι της Βάσως Λασκαράκη και του Λευτέρη Σουλτάτου

5 τρόποι για να απομακρύνετε τις γρατσουνιές από τα γυαλιά