7 παραδοσιακές συμβουλές των γιαγιάδων που πραγματικά λειτουργούν

Είμαι σίγουρος ότι όλοι έχουμε συμμετάσχει στην ανταλλαγή της λαϊκής σοφίας κάποια στιγμή στη ζωή μας, είτε τις έχουμε μοιραστεί είτε τις έχουμε ακούσει. Ενώ ορισμένες από αυτές είναι χρήσιμες συμβουλές κοινής λογικής, πολλές παραδοσιακές συμβουλές των γιαγιάδων έχουν αποδειχθεί ότι είναι απλά λάθος.

Ωστόσο κάποιες συμβουλές των ηλικιωμένων όχι μόνο δεν έχουν καταρριφθεί , αντίθετα μερικές υποστηρίζονται ακόμη και από επιστημονική έρευνα. Δείτε παρακάτω 7 τέτοιες παραδοσιακές συμβουλές που πραγματικά λειτουργούν, ή τουλάχιστον έχουν κάποια αλήθεια σε αυτές.

1. Τα καρότα κάνουν καλό στην όραση

Αν και μπορεί να μην είναι τόσο απλό όσο «φάτε ένα καρότο και αποκτήστε όραση 10/10», υπάρχει κάποια αλήθεια στον ισχυρισμό ότι τα καρότα είναι καλά για τα μάτια σας. Όταν καταναλώνουμε τη βήτα καροτίνη που βρίσκεται στα καρότα, το σώμα μας τη μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία των ματιών. Έτσι, ενώ η κατανάλωση καρότων δεν θα βελτιώσει την όρασή σας ούτε θα την ενισχύσει σε κανένα βαθμό, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή. Ακούστε λοιπόν τις συμβουλές της γιαγιάς και φάτε τα καρότα σας.

2. Μπορείτε να κρυώσετε όταν βγαίνετε έξω στο κρύο

Είμαι βέβαιος ότι όλοι μας έχουμε ακούσει τουλάχιστον μία φορά από τις μαμάδες ή τις γιαγιάδες μας το κλασσικό “ζακέτα να πάρεις” ακόμα κι αν δεν έκανε ιδιαίτερα κρύο. Αν και μπορεί να μην πεθάνουμε από το κρύο όπως επέμεναν, υπάρχουν ενδείξεις ότι η έκθεση σε ψυχρότερες θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να κρυολογήσουμε. Μελέτη υποδεικνύει ότι η έκθεση στο κρύο μπορεί να καταστέλλει την ανοσολογική απόκριση σε κάποιο βαθμό, αυξάνοντας δυνητικά την πιθανότητα να αρρωστήσετε τις ημέρες μετά την έκθεση σας σε συνθήκες κρύου. Αυτός είναι ένας καλό λόγος για να ντυθείτε καλά όταν κάνει κρύο έξω και να ζητήσετε συγγνώμη από τη μαμά σας για όλες τις φορές που αγνοήσατε τη σοφή συμβουλή της!

3. Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα

Τα μήλα είναι πλούσια τόσο σε βιταμίνη C όσο και σε φυτικές ίνες και περιέχουν ειδικά φυτοχημικά που μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της πέψης και να βελτιώσουν τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα. Οι φυτικές ίνες και τα φυτοχημικά συγκεντρώνονται περισσότερο στη φλούδα ενός μήλου, επομένως θα έχετε τα περισσότερα οφέλη από το να τρώτε τα μήλα σας με τη φλούδα. Αν και η κατανάλωση μήλων δεν θα αποτρέψει ατυχήματα ή ασθένειες, μπορεί να υποστηρίξει τη συνολική υγεία και ευεξία σας.

4. Φάτε κοτόσουπα όταν είστε άρρωστοι

Η κοτόσουπα μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ένα ανακουφιστικό γεύμα όταν αισθάνεστε χάλια. Με τα χρόνια, αρκετοί ερευνητές προσπάθησαν να μελετήσουν τις επιδράσεις της κοτόσουπας σε όσους πάσχουν από λοιμώξεις του αναπνευστικού. Σύμφωνα με τις μελέτες λοιπόν, η σπιτική κοτόσουπα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, η οποία είναι υπεύθυνη για πολλά από τα δυσάρεστα συμπτώματα που σχετίζονται με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Οι ερευνητές συμφωνούν επίσης ότι τα κοινωνικά οφέλη από το να έχεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο που είναι πρόθυμο να σου φτιάξει σούπα πιθανότατα έχουν επίσης ευεργετικό αντίκτυπο. Αν λοιπόν οι γονείς σας σας έφτιαχναν κοτόσουπα όταν ήσαστε άρρωστοι, φροντίστε να τους ευχαριστήσετε.

5. Φάτε μέλι για τον βήχα

Μερικοί άνθρωποι τείνουν να αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα των φυσικών θεραπειών, αλλά η κατανάλωση μελιού για να καταπραΰνει τον πονόλαιμο ή τον βήχα είναι μια από αυτές τις δημοφιλείς ιστορίες των γιαγιάδων οι οποίες ισχύουν. Το μέλι θεωρείται ότι βοηθά στην επικάλυψη του λαιμού, κάτι που μπορεί να έχει καταπραϋντική δράση για όσους έχουν νυχτερινό βήχα. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για γονείς μικρών παιδιών. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τα φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγημα συχνά δεν λειτουργούν σε παιδιά κάτω των 6 ετών, επομένως το μέλι μπορεί να είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής επιλογή για ανακούφιση (εφόσον το παιδί είναι τουλάχιστον 1 έτους).

6. Βάλτε κρεμμύδι σε τσιμπήματα και τσιμπήματα εντόμων

Έχετε ακούσει ποτέ ότι το κρεμμύδι μπορεί να καταπραΰνει ένα τσίμπημα εντόμου; Προφανώς μπορεί να υπάρχει μια δόση αλήθειας σε αυτό. Πιστεύεται ότι τα ένζυμα που βρίσκονται στα κρεμμύδια μπορούν να διασπάσουν τις ερεθιστικές τοξίνες που αφήνει πίσω του το έντομο, βοηθώντας στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος.

7. Προβλέψτε τον καιρό κοιτάζοντας το ηλιοβασίλεμα

Όπως λέει η παλιά παροιμία, «κόκκινος ουρανός τη νύχτα, οι ναυτικοί χαίρονται. κόκκινος ουρανός το πρωί, οι ναυτικοί λαμβάνουν προειδοποίηση». Υπό ορισμένες συνθήκες, μπορεί να είναι ένας αρκετά αξιόπιστος τρόπος αξιολόγησης του καιρού. Στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη, τα καιρικά συστήματα ταξιδεύουν γενικά από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Καθώς ο ήλιος ανατέλλει στα ανατολικά, μπορεί να φωτίσει σύννεφα από ένα μετεωρολογικό σύστημα που πλησιάζει, με αποτέλεσμα έναν «κόκκινο ουρανό το πρωί». Και καθώς ο ήλιος δύει στα δυτικά, μπορεί να φωτίσει τα σύννεφα ενός διερχόμενου καιρικού συστήματος, με αποτέλεσμα έναν «κόκκινο ουρανό τη νύχτα» που σηματοδοτεί τις καλές συνθήκες που θα έρθουν.

Follow Getlife.gr στο Google News

Πασχαλινά νύχια. Εντυπωσιάστε με αυτές τις πρωτότυπες ιδέες μανικιούρ εμπνευσμένες από πασχαλινά σχέδια

9 απίστευτες χρήσεις για το οδοντικό νήμα