Δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας! 9 πρακτικές χρήσεις του γυαλόχαρτου που θέλετε να μάθετε

Το γυαλόχαρτο είναι ένα από τα υλικά που μας έρχεται στο νου όταν ακούμε για τρίψιμο και βάψιμο τοίχων. Η βασική του χρήση είναι να λειαίνει και να εξομαλύνει τις επιφάνειες πριν βαφτούν. Άρα αν δεν ασχολείστε με τέτοιου είδους εργασίες δεν υπάρχει κανένας λόγος να το έχετε στο σπίτι σας. Σωστά; Λάθος. Διαβάστε 9 χρήσεις του γυαλόχαρτου που δε φανταζόσασταν καν.

1. Ακονίστε το θαμπό ψαλίδι

Το ψαλίδι σας δεν κόβει πια; Για να ακονίσετε τις θαμπές λεπίδες του ψαλιδιού, πάρτε ένα φύλλο λεπτόκοκκου γυαλόχαρτου και κόψτε το πολλές φορές με το ψαλίδι σας. Η λειαντική επιφάνεια του γυαλόχαρτου θα ακονίσει το ψαλίδι σας αλλά θα σας βοηθήσει επίσης να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά ή κολλώδη υπολείμματα που μπορεί να έχουν προσκολληθεί στις λεπίδες.

2. Αφαιρέστε τα χνούδια και τα κομπάκια από τα υφάσματα

Βουρτσίστε ελαφρά με ένα κομμάτι λεπτόκοκκου γυαλόχαρτου μπρος-πίσω το ύφασμα των επίπλων σας για να απομακρύνετε τα ανεπιθύμητα κομπάκια λόγω χρήσης. Το ίδιο ισχύει και για τα χνούδια που δημιουργούνται στα πουλόβερ και σε άλλα ρούχα σας—μερικές ελαφριές κινήσεις με γυαλόχαρτο προς μία κατεύθυνση θα τα εξαφανίσουν. Προσέξτε μην τρίψετε έντονα και μην χρησιμοποιήσετε αυτή την μέθοδο σε λεπτά και ευαίσθητα υφάσματα γιατί θα τα καταστρέψετε.

3. Αφαιρέστε τη σκουριά από τα εργαλεία

Το γυαλόχαρτο μπορεί να σας βοηθήσει να επαναφέρετε τα σκουριασμένα εργαλεία χειρός στην προηγούμενη καθαρή και λειτουργική τους κατάσταση. Όσο πιο χοντρός είναι ο κόκκος, τόσο πιο γρήγορα θα μπορείτε να αφαιρέσετε τη σκουριά, αλλά να γνωρίζετε ότι μπορεί να προκαλέσει γρατσουνιές στα εργαλεία σας.

4. Βελτιώστε την πρόσφυση των νέων παπουτσιών

Για να βελτιώσετε την πρόσφυση των καινούριων παπουτσιών με δερμάτινη σόλα ώστε να μην γλιστράνε χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι χονδρόκοκκο γυαλόχαρτο για να χαράξετε τις σόλες. Μπορεί απλώς να σας σώσει από ένα δυσάρεστο πέσιμο.

5. Αποτρέψτε τις γάτες από το ξύσιμο

Εάν η γάτα σας ξύνει το ίδιο μέρος του καναπέ σας, λίγο γυαλόχαρτο μπορεί να είναι αρκετό για να την αποτρέψει. Στις γάτες δεν αρέσει η σκληρή αίσθηση του γυαλόχαρτου στα ευαίσθητα πόδια τους, επομένως είναι πιθανό να αποφύγουν μια περιοχή όπου υπάρχει γυαλόχαρτο. Τοποθετήστε κομμάτια γυαλόχαρτου στο σημείο του επίπλου που ξύνει η γατούλα σας.

6. Ακονίστε τις βελόνες ραπτικής

Τα μικρά κομμάτια γυαλόχαρτου είναι τέλεια για το ακόνισμα των βελόνων ραπτικής και κεντήματος. Τρίψτε την μύτη από τις βελόνες με ένα κομμάτι γυαλόχαρτο μερικές φορές ή διπλώστε το γυαλόχαρτο γύρω από το σημείο της βελόνας και στρίψτε το. Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι βελόνες σας θα είναι ξανά κοφτερές σε χρόνο μηδέν!

7. Επαναφέρετε το γδαρμένο ή λεκιασμένο σουέτ

Αφαιρέστε τα σημάδια από γρατσουνιές και λεκέδες μελανιού από το σουέτ τρίβοντας απαλά ένα κομμάτι λεπτόκοκκου γυαλόχαρτου πάνω στο ύφασμα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια παλιά οδοντόβουρτσα για να ανασηκώσετε το πέλος τους. Είναι γρήγορο, εύκολο και μπορεί να σας εξοικονομήσει τα χρήματα για το στεγνοκαθαριστήριο.

8. Συντηρήστε τις σανίδες κοπής ξύλου

Τα μικρά κοψίματα που κάνουν τα μαχαίρια στην ξύλινη σανίδα κοπής αποτελούν εστία ανάπτυξης βακτηριδίων.Για να διατηρήσετε τη σανίδα σας πιο υγιεινή χρησιμοποιήστε ένα λεπτό φύλλο γυαλόχαρτου και τρίψτε την επιφάνεια της σανίδας ομοιόμορφα. Μετά το τρίψιμο, πλύνετε τη σανίδα με σαπούνι και νερό.

9. Καθαρίστε τους αρμούς

Ακόμα και αν σφουγγαρίζετε συχνά και σχολαστικά, δύσκολα θα καθαρίσουν εντελώς οι αρμοί. Πάρτε κομμάτι από λεπτόκοκκο γυαλόχαρτο και τρίψε τους αρμούς. Με αυτό το τρόπο υπολείμματα από σαπούνια, σκόνες, τροφές ή οτιδήποτε άλλο θα φύγουν πανεύκολα και οι αρμοί θα γυαλίσουν και πάλι.

Follow Getlife.gr στο Google News

Πιστολάκι μαλλιών: 20 χρήσεις που θα σας εκπλήξουν

Έλλειψη σιδήρου: αυτά είναι τα πιο κοινά συμπτώματα