Διακόσμηση εσωτερικών χώρων: πώς να χρησιμοποιήσετε σωστά τα υφάσματα.

Πολύ συχνά στον εσωτερικό σχεδιασμό, τα υφάσματα θεωρούνται ως μια δεύτερη σκέψη. Οι άνθρωποι τα θεωρούν την τελική πινελιά και όχι το πιο κρίσιμο στοιχείο του σχεδιασμού ως συνόλου. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν μπορείτε να σχεδιάσετε ένα δωμάτιο χωρίς αυτά.

Στο interior design, ο όρος “κλωστοϋφαντουργικά” αναφέρεται σε οποιοδήποτε προϊόν που είναι υφαντό ή κατασκευασμένο από ύφασμα, έτσι λοιπόν η χρήση τους εκτείνεται σε μια μεγάλη γκάμα προιόντων όπως:

υφάσματα επίπλωσης

κουρτίνες

μαξιλάρια

κουβέρτες

χαλιά

τέχνη τοίχου

Τα υφάσματα καθορίζουν τη διάθεση ενός χώρου. Για παράδειγμα μια κρεβατοκάμαρα που είναι ντυμένη με μετάξι και βελούδο αποπνέει εντελώς διαφορετική αίσθηση από το να ήταν ο ίδιος χώρος αλλά ντυμένος με λινά και βαμβακερά υφάσματα. Όταν αγοράζετε τα υφάσματα σας, πρέπει να εξετάσετε το τι θέλετε να αποπνέει αυτός ο χώρος και να επιλέξετε τα υφάσματα σας ανάλογα.

Τα υφάσματα επίσης δημιουργούν το στυλ του δωματίου. Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι και η παλέτα χρωμάτων . Μόλις αποφασίσετε ποια θα είναι αυτή, μπορείτε να πάρετε ένα ή δύο από τα χρώματα – συνήθως τις δευτερεύουσες και τις αποχρώσεις με έμφαση – και να τα χρησιμοποιήσετε σε διάφορα υφάσματα σε όλο το δωμάτιο.

Χρησιμοποιήστε τα ως έμπνευση

Τα υφάσματα μπορεί να φαίνονται σαν αξεσουάρ ή τα τελευταία στοιχεία σχεδιασμού που αγοράζει κανείς, αλλά είναι ακριβώς το αντίθετο. Μπορούν να χρησιμεύσουν ως έμπνευση για τον χώρο, παρέχοντας μια χρωματική παλέτα πάνω στην οποία θα κατασκευαστεί το δωμάτιο. Όταν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε με ένα δωμάτιο, ξεκινήστε με ένα χαλί, μια καρέκλα ή ακόμα και ένα διακοσμητικό μαξιλάρι για να σας δώσει μια κατεύθυνση.

Ανακατέψτε σχέδια, όχι χρώματα

Μόλις βρείτε την παλέτα χρωμάτων της αρεσκείας σας, μείνετε σε αυτήν. Χρησιμοποιώντας πάρα πολλά χρώματα σε ένα δωμάτιο μπορεί να το κάνει κουραστικό και να σας φέρει σύγχυση. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το δωμάτιό σας πρέπει να είναι βαρετό. Μπορείτε ακόμα να προσθέσετε άφθονο οπτικό ενδιαφέρον για το χώρο με ανάμειξη μοτίβων . Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε πολλαπλά μοτίβα – και μονόχρωμα – που εμπίπτουν στην ίδια παλέτα.

Παίξτε με την υφή

Ένας άλλος τρόπος για να προσθέσετε οπτικό ενδιαφέρον στο χώρο είναι η χρήση υφασμάτων με διαφορετικές υφές. Δοκιμάστε να αναμίξετε και να ταιριάξετε διαφορετικές υφές σε ολόκληρο το δωμάτιο για να δημιουργήσετε μια αίσθηση αντίθεσης.

Follow Getlife.gr στο Google News

Κατακράτηση υγρών: μάθετε γιατί συμβαίνει και πως μπορείτε να την αντιμετωπίσετε με την διατροφή.

9 διαφορετικοί τρόποι για να τοποθετήσετε μια ταπετσαρία