9 διαφορετικοί τρόποι για να τοποθετήσετε μια ταπετσαρία

Οι ταπετσαρίες δεν έχουν ξεφύγει ποτέ από τη μόδα, αν και το στυλ, οι εκτυπώσεις, τα χρώματα και ακόμη και η χρήση τους έχουν εξελιχθεί με τα χρόνια. Οι ταπετσαρίες δεν χρησιμοποιούνται πλέον μόνο στους τοίχους του σαλονιού, διαδρόμου ή υπνοδωματίου.

Η ταπετσαρία τοίχου είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που μπορεί να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο διακοσμητικό αποτέλεσμα. Είναι διαθέσιμη σε μια απεριόριστη ποικιλία χρωμάτων, μοτίβων και υλικών δίνοντάς τεράστιες δυνατότητες εξατομίκευσης του τελικού αποτελέσματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και ιδέες ώστε να ταιριάξουν στο δικό σας χώρο. Εκτός από floral ή αφηρημένα prints, οι ταπετσαρίες παρουσιάζουν επίσης σχέδια τοιχογραφιών και ακόμη και αναγεννησιακή τέχνη. Αυτά βοηθούν να εδραιωθεί το σχεδιαστικό θέμα ενός χώρου και να προσθέσουν στιλ στο σπίτι.

Καλύψτε τους τοίχους

Η πιο κλασική χρήση της ταπετσαρίας είναι να καλύψει όλους τους τοίχους σε ένα χώρο. Το κλειδί για τη λειτουργία της είναι να συντονιστεί με την τάση των σύγχρονων χρωμάτων, μοτίβων και στυλ. Σε ορισμένα δωμάτια, ένα τολμηρό, γραμμικό σχέδιο μπορεί να φανεί υπέροχο καλύπτοντας όλους τους τοίχους, ενώ ένα απλό μικρό σχέδιο ή μια σκέτη υφή μπορεί να δημιουργήσει χώρους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Καλύψτε μισό τοίχο

Η κάλυψη είτε του πάνω είτε του κάτω μισού ενός τοίχου με ταπετσαρία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε ένα ωραίο διακοσμητικό αποτέλεσμα μεγαλώνοντας οπτικά το χώρο. Είναι ένας δημοφιλής τρόπος κάλυψης εδώ και δεκαετίες, αλλά εξακολουθεί να εμφανίζεται τακτικά σε δωμάτια που στηρίζονται σε ρομαντικά , country στυλ ή και σε παιδικά δωμάτια. Μια ιδιαίτερα δημοφιλής προσέγγιση είναι να καλύψετε το πάνω μισό του τοίχου με μονόχρωμη ταπετσαρία και με σχέδιο στο κάτω μισό. (Είναι καλύτερο να τα χωρίσετε χρησιμοποιώντας μια μπορντούρα ή ένα ξύλινο πηχάκι.) Είναι μια πολύ κλασική εμφάνιση που ποτέ δεν θα χάσει το στυλ της.

Εγκαταστήστε δύο εμπριμέ σχέδια σε ένα τοίχο

Ένας πραγματικά ενδιαφέρον και τολμηρός τρόπος περιλαμβάνει την κάλυψη του πάνω μισού τοίχου με ένα σχέδιο και το κάτω μισό με ένα άλλο. (Και πάλι, είναι καλύτερο να τα χωρίσετε χρησιμοποιώντας μια μπορντούρα ή ένα ξύλινο πηχάκι.) Αν θέλετε κάτι πολύ έντονο με χαρακτήρα, συνδυάστε σχέδια όπως ρίγες και φλοράλ, ή chevron και damask, σε έντονα χρώματα. Για κάτι πιο χαλαρό, αναζητήστε μοτίβα στον ίδιο τόνο και παρόμοια στο θέμα. Δεδομένου ότι αυτό είναι μια έντονη εμφάνιση, να είστε προσεκτικοί σχετικά με τα άλλα χρώματα και τα σχέδια που βάζετε στο δωμάτιο. Όλα τα σχέδια πρέπει να συμπληρώνονται αντί να ανταγωνίζονται μεταξύ τους.

Δημιουργήστε έναν χαρακτηριστικό τοίχο

Ένας τοίχος με ταπετσαρία είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δημιουργηθεί ή να ενισχυθεί ένα ήδη υπάρχον εστιακό σημείο. Τραβάει το μάτι και δημιουργεί ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Όταν πρόκειται για αυτή τη χρήση ταπετσαρίας, μπορείτε να πάτε σε ένα τολμηρό σχέδιο, προσοχή όμως να μην γίνει ανταγωνιστικό με άλλο σημείο εστίασης στο δωμάτιο. Όταν υπάρχουν περισσότερα από ένα σημεία εστίασης, το μάτι μπερδεύεται και δημιουργεί αίσθηση χάους. Δοκιμάστε να τοποθετήσετε ταπετσαρία στον τοίχο πίσω από την τηλεόραση, στο τζάκι ή στην είσοδο.

Συνήθως βάζουμε τις ταπετσαρίες στην κρεβατοκάμαρα και το καθιστικό και ξεχνάμε τους διαδρόμους. Ο διάδρομος μπορεί να είναι μουντός και σκοτεινός, ενώ με μια ταπετσαρία οι τοίχοι ξαναζωντανεύουν. Οι επιλογές είναι αναρίθμητες γιατί δεν χρειάζεται να συνδυάσετε ένα ολόκληρο δωμάτιο με ταπετσαρία.

Ταπετσαρία στο ταβάνι

Συχνά οι άνθρωποι ξεχνούν να κοιτάξουν επάνω και οι οροφές είναι χρωματισμένες με ένα απλό λευκό . Αλλά το υψηλότερο σημείο του χώρου, ή ο πέμπτος τοίχος, όπως το αποκαλούν ορισμένοι, προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία να απολαύσετε ένα μοτίβο ταπετσαρίας και να δημιουργήσετε μια μοναδική εμφάνιση. Αν το δοκιμάσετε και τοποθετήσετε ταπετσαρία στο ταβάνι, επιλέξτε κάτι τολμηρό. Μην κάνετε κάτι αδιάφορο.

Έπιπλα μεταμορφωμένα με ταπετσαρία

Αν θέλετε να “ανεβάσετε” ένα παλιό κομμάτι ή να προσθέσετε στυλ σε κάτι απλό, σκεφτείτε να εφαρμόσετε ταπετσαρία σε ένα έπιπλο . Αυτό λειτουργεί ιδιαίτερα καλά σε κομμάτια που έχουν καθαρές γραμμές και απλές σιλουέτες (όχι πάρα πολλές καμπύλες), όπως συρταριέρες ή κονσόλες. Λάβετε υπόψη ότι η ταπετσαρία δεν χρειάζεται να έχει υποχρεωτικά ένα μοτίβο. Μια ταπετσαρία με υφή, όπως το λινό, προσθέτει μεγάλο ενδιαφέρον.

Διακοσμήστε το εσωτερικό μιας βιβλιοθήκης

Μια ανοιχτή βιβλιοθήκη είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να προσθέσετε ένα διακοσμητικό ύφος με ταπετσαρία. Αντί να αφήσετε γυμνές τις πλάτες των ανοικτών ραφιών, καλύψτε τις με ένα όμορφο μοτίβο που συμπληρώνει το δωμάτιό σας.

Μην εφαρμόσετε τη ταπετσαρία τοίχου απευθείας στη βιβλιοθήκη. Εφαρμόστε την πρώτα σε κομμάτια ξύλου κομμένα στις διαστάσεις της πλάτης της βιβλιοθήκης και μετά τοποθετήστε τις ντυμένες πλάτες στο έπιπλο. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε εύκολα να τη βγάλετε αν κουραστείτε από το σχέδιο ή σας αρέσουν οι συχνές αλλαγές.

Κρεμάστε ταπετσαρία ως τέχνη

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια πραγματικά ιδιαίτερη ταπετσαρία αλλά δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να την εφαρμόσετε σένα μεγάλο τοίχο, σκεφτείτε να βάλετε ένα κομμάτι δείγματος σε πλαίσιο και να το κρεμάσετε σαν έργο τέχνης. Θα μπορούσατε επίσης να κρεμάσετε και μια συλλογή από καδραρισμένες ταπετσαρίες τοίχου.

Ταπετσαρία σε φωτιστικό

Εάν έχετε ένα απλό αμπαζούρ και θέλετε να του δώσετε ιδιαίτερο ύφος ή ένα κατεστραμμένο αμπαζούρ να το αναπαλαιώσετε, η ταπετσαρία τοίχου είναι μια πολύ καλή ιδέα. Είναι εύκολο να το κάνετε κόβοντας στο μέγεθος που πρέπει και εφαρμόζοντας με μια κόλλα ψεκασμού.

Follow Getlife.gr στο Google News

Διακόσμηση εσωτερικών χώρων: πώς να χρησιμοποιήσετε σωστά τα υφάσματα.

Ένα αρχιτεκτονικό στολίδι: Το πιο ντιζαϊνάτο αρτοποιείο βρίσκεται στα Κρέστενα Ηλείας με πρωταγωνιστή το ξύλο