Γιατί πονάμε όταν αλλάζει ο καιρός;

Είναι γεγονός πως όλοι καταλαβαίνουμε αλλαγές στο σώμα μας όταν χαλάει ο καιρός. Άλλος νιώθει πονοκέφαλο, άλλος νιώθει πόνο στα γόνατα, στον αυχένα, οι αρθρώσεις και οι μύες μας πονάνε περισσότερο, γενικά το σώμα πονάει περισσότερο όταν χαλάει ο καιρός και όταν όταν αλλάζει η βαρομετρική πίεση.

Η βαρομετρική (ατμοσφαιρική) πίεση, η θερμοκρασία, η υγρασία και η βροχόπτωση μπορούν να επηρεάσουν τις αρθρώσεις. Αν και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τον ακριβή παράγοντα που κάνει τον καιρό να επηρεάζει τις αρθρώσεις όταν έχει βροχή, υγρασία ή κρύο διαβάστε μερικούς από τους πιθανούς λόγους.

✅ Όταν βρέχει έξω, η ατμοσφαιρική πίεση πέφτει. Μόλις το σώμα σας ανιχνεύσει αυτή την αλλαγή στην πίεση, οι μαλακοί ιστοί θα διογκωθούν και ο χώρος των αρθρώσεων θα συμπιεστεί. Ως αποτέλεσμα του οιδήματος και της συμπίεσης, το υγρό στις αρθρώσεις διαστέλλεται, γεγονός που μπορεί να ερεθίσει τα νεύρα και να βλάψει τη μηχανική των αρθρώσεων. Δυστυχώς, η διαστολή και η συστολή που γίνεται γύρω από τις αρθρώσεις μπορεί να ερεθίσει τα νεύρα σας και να προκαλέσει πόνο.

✅ Ο κρύος καιρός μπορεί επίσης να διαταράξει την παραγωγή κολλαγόνου, που είναι μια πρωτεΐνη που βοηθά στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο πόνο.

✅ Ο πόνος σας μπορεί επίσης να εμφανιστεί επειδή ο φθαρμένος χόνδρος στις αρθρώσεις, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες, επιτρέπει στα εκτεθειμένα νεύρα να ανταποκρίνονται στις αλλαγές της πίεσης.

✅ Ένας άλλος λόγος για αυξημένο πόνο αρθρίτιδας θα μπορούσε να είναι επειδή η αλλαγή στην ατμοσφαιρική πίεση αναγκάζει τους τένοντες, τους μύες και τον ουλώδη ιστό να συστέλλονται και να διαστέλλονται. Κατά συνέπεια, αυτό δημιουργεί πόνο στις αρθρώσεις. Οι μειωμένες θερμοκρασίες μπορεί επίσης να προκαλέσουν πάχυνση του υγρού στις αρθρώσεις και δύσκαμπτη αίσθηση.

✅ Ένας επιπλέον λόγος για αυξημένη δυσκαμψία/πόνο κατά τη διάρκεια της βροχής είναι επειδή ο βροχερός/κρύος καιρός σας εμποδίζει να μετακινηθείτε με τον τρόπο που κάνετε συνήθως. Όταν ο καιρός σας αναγκάζει να περάσετε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και περιορίζει την κίνησή σας, μπορεί να κάνει τις ανενεργές αρθρώσεις σας να γίνουν δύσκαμπτες και να πονέσουν περισσότερο.

✅ Μια άλλη θεωρία προτείνει ότι οι αλλαγές στη βαρομετρική πίεση μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα νεύρα μεταδίδουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο. Όταν η βαρομετρική πίεση πέφτει, μπορεί να προκαλέσει τα νεύρα να γίνουν πιο ευαίσθητα, οδηγώντας σε αύξηση της αντίληψης του πόνου.

✅ Όταν αλλάζει ο καιρός, αλλάζει και η περιεκτικότητα σε νερό μέσα στα κύτταρά μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάθε είδους πόνους – από πονοκεφάλους και ημικρανίες έως κράμπες και δυσκαμψία.

Τρόποι για να απαλύνετε τους πόνους που προκαλούνται από τις αλλαγές του καιρού.

Διατηρήστε τον εαυτό σας ζεστό
Όταν πέσει η εξωτερική θερμοκρασία, κάντε ένα ζεστό ντους για να παραμείνετε ζεστοί. Φορέστε ζεστές κάλτσες και γάντια. Ντυθείτε με στρώσεις τη μέρα και αυξήστε τη ζέστη στο σπίτι σας το βράδυ ή κοιμηθείτε με μια ηλεκτρική κουβέρτα.

Παραμείνετε δραστήριοι
Βάλτε στη ζωή σας την άθληση. Χρησιμοποιήστε ασκήσεις όπως γιόγκα, πιλάτες και κολύμπι, που ασκούν λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις, για να χτίσετε μυϊκή δύναμη.

Ξεκινήστε την άσκηση σταδιακά
Όταν θέλετε να ασκηθείτε ή να κάνετε τζόκινγκ σε εξωτερικούς χώρους ειδικά τις κρύες ημέρες, ξεκινήστε με διατάσεις που θα ζεστάνουν πρώτα τους μυς σας.

Μείνετε ενυδατωμένοι
Όταν είστε αφυδατωμένοι, η ευαισθησία σας στον πόνο αυξάνεται.

Follow Getlife.gr στο Google News

Θέλετε βελούδινα χέρια; Δοκιμάστε τις 4 σπιτικές μάσκες χεριών που σας προτείνουμε

Κούραση και στρες; Δοκιμάστε αυτά τα βότανα και τα αιθέρια έλαια για χαλάρωση