Όχι πια δάκρυα. Μάθετε πώς να καθαρίζετε κρεμμύδια χωρίς να κλαίτε

Το να τεμαχίζετε κρεμμύδια είναι μια απαραίτητη δουλειά στην κουζίνα—είναι το κλειδί για πολλές συνταγές. Αλλά η εργασία αυτή μπορεί συχνά να αφήνει τα μάτια σας τόσο ερεθισμένα που στο τέλος της προετοιμασίας βασικά κλαίτε με λυγμούς. Μην φοβάστε πια! Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να κόβετε κρεμμύδια χωρίς να κλάψετε.

Γιατί όμως τα κρεμμύδια σας κάνουν να κλαίτε;

Τα κρεμμύδια απελευθερώνουν μια ένωση όταν κόβονται σε φέτες που εισχωρεί στον αέρα και μπορεί να ερεθίσει τα νεύρα γύρω από τα μάτια, κάνοντάς σας να αρχίσετε να δακρύζετε. Είναι αναπόφευκτο σε κάποιο βαθμό – αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το κάψιμο και να αποτρέψετε τα δάκρυα.

Πώς να κόψετε κρεμμύδια χωρίς να κλάψετε

Για αρχή, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα κοφτερό μαχαίρι. Όσο πιο κοφτερό το μαχαίρι σας, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να κλάψετε όταν ψιλοκόψετε ένα κρεμμύδι. Ένα θαμπό μαχαίρι στην πραγματικότητα θα σπάσει το κρεμμύδι αντί να το κόψει καθαρά σε φέτες, έτσι ώστε το κρεμμύδι να βγάζει περισσότερη από την ένωση που ερεθίζει τα μάτια. Χρησιμοποιήστε ένα καλό μαχαίρι του σεφ και ακονίζετέ το τακτικά.

Βάλτε το κρεμμύδι στην κατάψυξη

Ένα άλλο απλό και αρκετά αποτελεσματικό κόλπο είναι να παγώσετε το κρεμμύδι για περίπου 10 ή 15 λεπτά πριν το κόψετε. Το κρύο εμποδίζει το ένζυμο που προκαλεί τα δάκρυα να απελευθερωθεί στον αέρα. Εάν ακολουθήσετε αυτό τον τρόπο, φροντίστε απλώς να το κόψετε γρήγορα σε φέτες μόλις αφαιρέσετε το κρεμμύδι από την κατάψυξη – καθώς ζεσταίνεται, το ένζυμο θα γίνει πιο ενεργό και θα αρχίσει να ερεθίζει ξανά τα μάτια σας.

Βάλτε το κρεμμύδι σε κρύο νερό

Ένα άλλο κόλπο είναι να αποθηκεύετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια σας σε ένα μπολ με πολύ κρύο νερό καθώς ψιλοκόβετε—αυτό θα σταματήσει την είσοδο της ένωσης στον αέρα.

Κόψτε το κρεμμύδι δίπλα σε ανοιχτή τη βρύση

Δοκιμάστε να κόψετε το κρεμμύδι δίπλα σε τρεχούμενο νερό. Το νερό θα αλληλεπιδράσει με τα αέρια που απελευθερώνει το κρεμμύδι και δεν θα σας κάνει να δακρύσετε.

Κόψτε το κρεμμύδι κάτω από τον απορροφητήρα

Μια άλλη μέθοδος που μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει είναι να δοκιμάσετε να κόψετε το κρεμμύδι κάτω από τον απορροφητήρα στην πιο δυνατή του ένταση. Ο απορροφητήρας θα τραβήξει την καυστική οσμή του κρεμμυδιού και δεν θα προκαλέσει δάκρυα.

Προστατέψτε τα μάτια σας

Η τελευταία και πιο αποτελεσματική στρατηγική για να μην ξεσπάσετε σε κλάματα όταν κόβετε ένα κρεμμύδι είναι να προστατεύσετε τα μάτια σας. Εάν έχετε φακούς επαφής, είναι ένα καλό εμπόδιο που θα μειώσει τον ερεθισμό. Τα κανονικά γυαλιά θα βοηθήσουν επίσης, αλλά όχι πολύ. Δοκιμάστε να αγοράσετε ένα ζευγάρι προστατευτικά γυαλιά κουζίνας που σφραγίζουν γύρω από τα μάτια σας, ώστε κανένα από τα συστατικά που προκαλούν δάκρυα να μην μπορεί να περάσει. Τα γυαλιά για σκι, κολύμπι ή τα γυαλιά ασφαλείας θα λειτουργούσαν και εδώ.

Follow Getlife.gr στο Google News

Ημικρανία και διατροφή. Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε.

Μαχαίρι σεφ: χρησιμοποιήστε το σαν επαγγελματίας. Μάθετε τα μυστικά του και τις χρήσεις του