Πώς να καθαρίσετε ένα πληκτρολόγιο υπολογιστή: Βήματα για να αφαιρέσετε τη βρωμιά χωρίς να το καταστρέψετε

Το να διατηρείτε το πληκτρολόγιό σας καθαρό όχι μόνο βελτιώνει την εμφάνισή του, αλλά συμβάλλει και στην παράταση της διάρκειας ζωής του. Σε αυτό το άρθρο, θα σας καθοδηγήσουμε πώς να καθαρίσετε ένα πληκτρολόγιο υπολογιστή αποτελεσματικά χωρίς να προκαλέσετε βλάβη στα πλήκτρα.

Ένα βρώμικο πληκτρολόγιο μπορεί να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για μικρόβια και βακτήρια και να κάνει την πληκτρολόγηση λιγότερο ευχάριστη εμπειρία. Αλλά προτού πάρετε το διάλυμα καθαρισμού και αρχίσετε να το καθαρίζετε με τα καλύτερα καθαριστικά πληκτρολογίου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να καθαρίζετε σωστά το πληκτρολόγιό σας για να μην το καταστρέψετε.

1. Αποσυνδέστε και απενεργοποιήστε τον υπολογιστή σας

Πρώτα και κύρια, απενεργοποιήστε το πληκτρολόγιο πριν προσπαθήσετε να το καθαρίσετε. Σε περίπτωση ατυχήματος, θέλετε να διασφαλίσετε ότι δεν θα πάθει τίποτα. Αποσυνδέστε την πηγή τροφοδοσίας του υπολογιστή και κλείστε τον ή απενεργοποιήστε τον. Αποσυνδέστε το καλώδιο αν πρόκειται για ενσύρματο πληκτρολόγιο ή βγάλτε τις μπαταρίες αν λειτουργεί ασύρματα. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, βεβαιωθείτε ότι ο φορητός υπολογιστής σας είναι απενεργοποιημένος και ότι το καλώδιο τροφοδοσίας είναι αποσυνδεδεμένο εάν καθαρίζετε ένα πληκτρολόγιο φορητού υπολογιστή.

2. Γυρίστε το πληκτρολόγιο ανάποδα και ανακινήστε τη βρωμιά

Η απαλλαγή από τη χαλαρή βρωμιά και τα υπολείμματα πρέπει να είναι η προτεραιότητά σας. Μπορείτε να απαλλαγείτε από οτιδήποτε, από ψίχουλα και σκόνη μέχρι τρίχες κατοικίδιων, ανακινώντας καλά το πληκτρολόγιο. Ανακινήστε το πληκτρολόγιο δυνατά αλλά απαλά ενώ το γυρίζετε ανάποδα. Δεν θέλετε να βλάψετε το πληκτρολόγιο κατά λάθος.Εάν πρόκειται για πληκτρολόγιο φορητού υπολογιστή, υποστηρίξτε το σώμα του φορητού υπολογιστή όταν έχετε την οθόνη ανοιχτή.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε μια εξαιρετική “γλίτσα” καθαρισμού υπολογιστή για να καθαρίσετε τα υπολείμματα από το πληκτρολόγιό σας. Μοιάζει με ένα παιχνίδι slime, αλλά έχει πιο εύκαμπτη συνοχή που μπορεί να μαζέψει σκόνη και άλλα χαλαρά σωματίδια που έχουν πέσει ανάμεσα στα πλήκτρα. Τα περισσότερα χαλαρά υπολείμματα μπορούν να αφαιρεθούν με αυτό τον τρόπο.

3. Αφαιρέστε τη βρωμιά με μια βούρτσα

Αφαιρέστε τη βρωμιά από τα πλήκτρα του πληκτρολογίου του φορητού υπολογιστή με μια βούρτσα πληκτρολογίου. Η αφθονία των βρώμικων πληκτρολογίων ειδικά σε κοινόχρηστους υπολογιστές έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη εξειδικευμένων βουρτσών πληκτρολογίου υπολογιστή σε διάφορα μεγέθη και σχήματα που μπορούν να αφαιρέσουν τα ψίχουλα, τις τρίχες και άλλα υπολείμματα που θα ανακαλύψετε μέσα στο βρώμικο πληκτρολόγιό σας.

Αν δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα σε μια βούρτσα πληκτρολογίου, μπορείτε να καθαρίσετε το πληκτρολόγιό σας με καθημερινά αντικείμενα όπως μια κανονική οδοντόβουρτσα ή ένα πινέλο.

4. Χρησιμοποιήστε πεπιεσμένο αέρα για να αφαιρέσετε τη σκόνη

Ο πεπιεσμένος αέρας είναι ευεργετικός όταν καθαρίζετε ένα πληκτρολόγιο. Είναι ένα προϊόν άμεσα διαθέσιμο στα περισσότερα καταστήματα λιανικής και ηλεκτρονικών ειδών. Για να το χρησιμοποιήσετε, στερεώστε το ακροφύσιο στο δοχείο, ακουμπήστε το κατά 45 μοίρες πάνω στο πληκτρολόγιο και φυσήξτε σύντομες ριπές αέρα σε αυτό.

Διατηρείτε πάντα το ακροφύσιο περίπου 1,5 εκατοστό πάνω από το πληκτρολόγιο για μέγιστα αποτελέσματα. Αυτό θα αναγκάσει τυχόν πρόσθετη σκόνη και βρωμιά που έχουν κολλήσει στο πληκτρολόγιο να πέσει έξω. Όταν τελειώσετε, γυρίστε ανάποδα το πληκτρολόγιο και ψεκάστε αέρα ξανά από μερικές άλλες θέσεις.

5. Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα το πληκτρολόγιο

Για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα που έχουν απομείνει από τα κλειδιά, χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα με μικρό ακροφύσιο ή μια ηλεκτρική σκούπα με εξάρτημα βούρτσας, εάν έχετε. Είναι απαραίτητο να το κάνετε αυτό σχολαστικά, επειδή η ισχυρή ισχύς αναρρόφησης της σκούπας μπορεί να τραβήξει ακόμα και τα πιο επίμονα συντρίμμια.

Φτάστε μεταξύ των πλήκτρων, της βούρτσας ή του ακροφυσίου από τα πλάγια. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι κανένα από τα πλήκτρα δεν είναι χαλαρό πριν το κάνετε αυτό, γιατί μπορεί να το ρουφήξει η σκούπα μαζί με την βρωμιά.

6. Χρησιμοποιήστε μια μπατονέτα βουτηγμένη σε οινόπνευμα

Μετά το σκούπισμα, πάρτε μια μπατονέτα και εμποτίστε τη με οινόπνευμα. Πιέστε τη μπατονέτα ανάμεσα στα δάχτυλά σας για να αφαιρέσετε τυχόν επιπλέον υγρά. Τώρα, κάντε απαλό μασάζ στη μπατονέτα ανάμεσα στο πληκτρολόγιο για να αφαιρέσετε τυχόν υπολειπόμενη σκόνη ή βρωμιά. Αλλάξτε τις μπατονέτες καθώς καθαρίζετε ανάμεσα σε κάθε πλήκτρο και μαζεύετε βρωμιά.

Αποφύγετε να αγγίξετε με το οινόπνευμα τα γράμματα των πλήκτρων όσο μπορείτε, για να αποφύγετε να σκουπίσετε κατά λάθος το χρώμα από πάνω τους. Είναι καλύτερο να είστε πιο προσεκτικοί με τους φορητούς υπολογιστές επειδή τα πλήκτρα είναι επίπεδα. Καθώς καθαρίζετε τα πλήκτρα, προσέξτε να αφήσετε αλκοόλ να περάσει από κάτω τους.

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντογλυφίδα για να ξύσετε προσεκτικά ή να χαλαρώσετε τυχόν επίμονη βρωμιά μέχρι να μπορέσετε να την αφαιρέσετε με τη μπατονέτα.

7. Γυαλίστε με ένα πανί που δεν αφήνει χνούδι

Για να αφαιρέσετε τη βρωμιά από το πάνω μέρος των πλήκτρων, πρέπει να κάνετε ένα τελευταίο σκούπισμα στο πληκτρολόγιο. Συνιστάται ανεπιφύλακτα ένα πανί που δεν αφήνει χνούδι γιατί δεν θέλετε να διακινδυνεύσετε να φράξετε το μηχανικό πληκτρολόγιο με πρόσθετη βρωμιά καθώς προσπαθείτε να το απολυμάνετε. Ένα πανί από μικροΐνες είναι ιδανικό για το γυάλισμα του πληκτρολογίου.

Βρέξτε ελαφρά το πανί μικροϊνών με αραιωμένη ισοπροπυλική αλκοόλη. Βεβαιωθείτε ότι το ύφασμα είναι μόνο ελαφρώς υγρό και ότι δεν είναι τελείως βρεγμένο. Ξεκινήστε καθαρίζοντας προσεκτικά το επάνω μέρος των πλήκτρων. Θυμηθείτε ότι δεν θέλετε να ασκήσετε υπερβολική πίεση για να αφαιρέσετε το χρώμα. Με τον τρόπο αυτό απολυμαίνετε ταυτόχρονα το πληκτρολόγιο.

8. Αφήστε να στεγνώσει

Αφήστε το πληκτρολόγιο να στεγνώσει εντελώς πριν το χρησιμοποιήσετε ξανά. Τέλος, συνδέστε το πληκτρολόγιο αφού τελειώσετε για να το δοκιμάσετε.

Follow Getlife.gr στο Google News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτές οι συμβουλές θα κάνουν τον καθαρισμό του ψυγείου πανεύκολο

11 πρακτικές χρήσεις για λίμες νυχιών εκτός από τα νύχια