Σκασμένα χείλη; Μάθετε τι να κάνετε και τι να αποφύγετε.

Κρύος καιρός και ξηρός εσωτερικός αέρας. Είναι η τέλεια συνταγή για τα σκασμένα χείλη. Μπορεί να παρατηρήσετε τα χείλη σας να ξεφλουδίζουν, να τα νιώθετε φολιδωτά, ξηρά, πρησμένα και ίσως ακόμη και σκασμένα ή να αιμορραγούν.

Μπορεί να αισθάνεστε ότι έχετε δοκιμάσει τα πάντα για να τα κάνετε καλύτερα, αλλά μάταια. Τα χείλη δεν περιέχουν αδένες λιπαρότητας. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο ευαίσθητα στο να στεγνώσουν και να σκάσουν και η έλλειψη υγρασίας μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν σκασμένα χείλη, όπως:
✅Ο καιρός. Η έλλειψη υγρασίας στον αέρα κατά τους χειμερινούς μήνες είναι μια αιτία για τα σκασμένα χείλη, αλλά η συχνή έκθεση στον ήλιο το καλοκαίρι μπορεί επίσης να είναι ο ένοχος.
✅Ορισμένα φάρμακα όπως βιταμίνη Α, ρετινοειδή, λίθιο και φάρμακα χημειοθεραπείας
✅Το συχνό γλείψιμο. Το σάλιο από τη γλώσσα μπορεί να αφαιρέσει την υγρασία από τα χείλη, προκαλώντας περισσότερη ξηρότητα

Παρόλα αυτά δεν χρειάζεται να ζείτε με σκασμένα χείλη. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να θεραπεύσετε τα ξηρά και σκασμένα χείλη.

Εφαρμόστε τα σωστά προϊόντα

Φροντίστε να χρησιμοποιείτε μη ερεθιστικό lip balsam, κραγιόν και άλλα προϊόντα στα χείλη σας. Τα προϊόντα δεν πρέπει να σας αφήνουν δυσάρεστη αίσθηση σαν να τσούζουν ή να καίνε. Αυτά είναι σημάδια ερεθεσμού. Αποφύγετε προϊόντα με γεύση (ιδιαίτερα μέντα, δυόσμο, κανέλα και εσπεριδοειδή), άρωμα, μενθόλη, ευκάλυπτο, καμφορά, λανολίνη και σαλικυλικό οξύ.

Αναζητήστε συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση των σκασμένων χειλιών, όπως: φυσικά έλαια, καστορέλαιο, βαζελίνη, βούτυρο καριτέ.

Αποφύγετε να γλείφετε τα χείλη σας

Μπορεί να είναι φυσικό να θέλετε να βρέχεται τα χείλη όταν τα νιώθετε ξηρά, αλλά το σάλιο εξατμίζεται γρήγορα. Αυτό αφήνει τα χείλη πιο στεγνά από πριν τα γλείψετε. Εάν έχετε την τάση να γλείφετε τα χείλη σας το να χρησιμοποιείτε αρωματισμένο lip balm μπορεί να σας δελεάσει να γλείφετε τα χείλη σας ακόμα περισσότερο. Προσπαθήστε επίσης να μαζεύετε ή να δαγκώνετε τα χείλη σας, κάτι που μπορεί να τα εμποδίσει να επουλωθούν.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Τα σκασμένα χείλη είναι στεγνά. Φροντίστε λοιπόν να παραμείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας περισσότερο νερό. Μπορεί επίσης να θέλετε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα για να διατηρήσετε τον αέρα στο σπίτι σας πιο υγρό ειδικά τον χειμώνα που ξηραίνεται πιο εύκολα λόγω του καλοριφέρ.

Προσοχή στα καιρικά φαινόμενα

Όταν κάνει κρύο, τυλίξτε το στόμα σας με ένα φουλάρι, ώστε τα χείλη σας να προστατεύονται από τον αέρα και τις κρύες θερμοκρασίες. Εφαρμόζετε πάντα (και επαναλαμβάνετε συχνά) ένα μη ερεθιστικό lip balm με SPF 30 ή υψηλότερο πριν βγείτε σε εξωτερικό χώρο, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία. Το βάλσαμο θα βοηθήσει στην ενυδάτωση των χειλιών σας και θα αποτρέψει την ξήρανση τους. Επιπλέον, ο ήλιος μπορεί να κάψει τα σκασμένα χείλη πιο εύκολα.

Αναπνεύστε από τη μύτη

Η αναπνοή από το στόμα μπορεί να κάνει τα χείλη σας να στεγνώσουν. Για να συνηθίσετε να αναπνέετε από τη μύτη σας, δοκιμάστε την τεχνική του σφιγμένου χείλους: Εισπνεύστε από τη μύτη για δύο χτύπους με το στόμα σας κλειστό και εκπνεύστε αργά από τα σφιγμένα χείλη για τέσσερις μετρήσεις.

Μην κρατάτε μεταλλικά αντικείμενα στο στόμα σας

Αν έχετε τη συνήθεια να μασουλάτε ή να ακουμπάτε στα χείλη σας διάφορα αντικείμενα πρέπει να γνωρίζετε πως οι αλυσίδες, τα κοσμήματα, οι συνδετήρες και τα καθημερινά προϊόντα όπως μεταλλικά καλαμάκια μπορούν να ερεθίσουν τα ήδη ευαίσθητα χείλη.

Προσοχή
Εάν το σκάσιμο είναι σοβαρό και δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία στο σπίτι, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μπορεί να αντιμετωπίζετε χειλίτιδα (σκασμένο δέρμα στις γωνίες του στόματος και ρωγμές στα χείλη σας), υποσιτισμό ή αφυδάτωση. Ή μπορεί να έχετε αλλεργική αντίδραση ή μόλυνση ζύμης. Σπάνια, τα επίμονα σκασμένα χείλη μπορεί να υποδηλώνουν ένα υποκείμενο πρόβλημα.

Follow Getlife.gr στο Google News

Σε ποιες επιφάνειες απαγορεύεται δια ροπάλου να χρησιμοποιήσετε καθαριστικό τζαμιών.

Τέλος η ταλαιπωρία: Το απίθανο κόλπο για να αλλάξεις την παπλωματοθήκη, χωρίς κόπο και εύκολα! (vid)