10 συμβουλές για να διατηρήσετε το τυρί φρέσκο ​​για όσο περισσότερο μπορείτε

Το τυρί είναι από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα τρόφιμα και ταιριάζει με πολλά πιάτα. Αλλά είναι επίσης ακριβό και αρκετά ευαίσθητο με αποτέλεσμα αρκετές φορές να ανοίγετε το ψυγείο σας και να βρείτε παλιό, μουχλιασμένο τυρί το οποίο δεν τρώγεται. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να διατηρήσετε το τυρί σας πιο φρέσκο ​​για περισσότερο. Όχι πια σπατάλη τυριού με αυτές τις συμβουλές.

1. Χρησιμοποιήστε τη σωστή συσκευασία

Τα περισσότερα τυριά που θα βρείτε στο σούπερ μάρκετ είναι τυλιγμένα σε πλαστικό, αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς το καλύτερο είδος συσκευασίας για τυρί. Επειδή το τυρί είναι πλούσιο σε λιπαρά, μπορεί εύκολα να αρχίσει να απορροφά τη γεύση του πλαστικού στο οποίο είναι συσκευασμένο. Αυτό φυσικά θα κρύψει την πραγματική γεύση του τυριού. Τυλίξτε το τυρί σας σε λαδόκολλα.

2. Κάντε το τύλιγμα σωστά

Το τυρί αγοράζετε από το κατάστημα είναι συχνά σφιχτά τυλιγμένο σε πλαστικό. Αυτό είναι φυσικά καλό για τη μεταφορά και την αποθήκευση στο κατάστημα, αλλά δεν είναι τόσο καλό για το τυρί. Μην τυλίγετε πολύ σφιχτά το τυρί, αλλά δεν πρέπει επίσης να είναι πολύ χαλαρό, καθώς αυτό θα το κάνει να στεγνώσει.

3. Μπορείτε να παγώσετε το τυρί

Ορισμένα τυριά μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε λιπαρά, μπορούν εύκολα να απορροφήσει μυρωδιές, οπότε φροντίστε να τα συσκευάσετε σωστά πριν το βάλετε στην κατάψυξη. Τυλίξτε το σε λαδόκολλα και στη συνέχεια τυλίξτε το σε μια στρώση αλουμινόχαρτου, έτσι θα αποτρέψετε τη μετανάστευση των μυρωδιών στο τυρί.

4. Δεν είναι όλα τα τυριά ίδια

Ορισμένα τυριά (ειδικά τα μαλακά τυριά όπως η μοτσαρέλα, η ρικότα και το τυρί κότατζ) κατηγοριοποιούνται ως φρέσκα τυριά και μπορούν να χαλάσουν πολύ γρήγορα. Φροντίστε να τα φυλάξετε σε αεροστεγή δοχεία. Άλλα τυριά (όπως το τσένταρ και η παρμεζάνα), μπορούν να αποθηκευτούν σε λαδόκολλα. Για να τα διατηρήσετε φρέσκα, μπορείτε να αλλάζετε το χαρτί κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το τυρί.

5. Δημιουργήστε άλμη

Τυριά όπως η φέτα συχνά αποθηκεύονται σε άλμη. Και ενώ αυτή η άλμη θα πρέπει να παραμένει καθαρή (αν χρησιμοποιείτε καθαρά σκεύη), μπορεί να αποκτήσει μια περίεργη μυρωδιά κάθε τόσο. Αν δείτε ότι η έτοιμη άλμη σας αρχίζει να αλλάζει, μπορείτε εύκολα να φτιάξετε τη δική σας. Απλά διαλύστε 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι σε 1 φλιτζάνι νερό και προσθέστε στη φέτα σας. Διατηρήστε το σε αεροστεγές δοχείο.

6. Τοποθετήστε ετικέτες

Αυτή η συμβουλή ισχύει πραγματικά για όλα τα τρόφιμα, αλλά ειδικά όταν πρόκειται για τρόφιμα που αλλοιώνονται γρήγορα. Κάθε φορά που αγοράζετε καινούργιο τυρί, φροντίστε να χρησιμοποιείτε μαρκαδόρο και να επισημαίνετε την ημερομηνία. Ενδεχομένως να νομίζετε ότι το τυρί ήταν εκεί μόνο για λίγες μέρες, αλλά πριν το καταλάβετε, έχουν περάσει εβδομάδες.

7. Μικρότερες ποσότητες

Ενώ ενθαρρύνουμε για λόγους οικονομίας τη μαζική αγορά όταν πρόκειται πχ για χαρτί υγείας και μη ευπαθή τρόφιμα, δεν είναι καλή ιδέα όταν αγοράζετε τυρί. Αγοράστε φρέσκο ​​τυρί σε μικρές ποσότητες και συσκευάστε το σωστά. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε πάντα φρέσκο ​​τυρί και δεν θα έχει την ευκαιρία να μουχλιάσει.

8. Σωστή φύλαξη

Για να διατηρήσετε το τυρί σας στη βέλτιστη υφή και γεύση του είναι καλύτερο να το διατηρείτε στο συρτάρι λαχανικών στο ψυγείο σας. Εδώ η θερμοκρασία είναι πιο σταθερή και δεν θα κυμαίνεται τόσο πολύ όταν ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου.

9. Αποτρέψτε τη μούχλα

Αν πάλι διαπιστώσετε ότι το τυρί σας μουχλιάζει πολύ γρήγορα, μπορείτε να τρίψετε την κομμένη πλευρά του τυριού με λίγο ελαιόλαδο (ή λάδι κανόλας) και να το τοποθετήσετε σε αεροστεγές δοχείο. Με αυτό τον τρόπο, όποτε βλέπετε μούχλα, μπορείτε να το σκουπίσετε εύκολα και να ξεπλύνετε γρήγορα το τυρί. Απλώς αλείψτε ξανά το τυρί με μια άλλη λεπτή στρώση λαδιού.

10. Περισσότερες συμβουλές κατάψυξης

Το φρέσκο ​​και μαλακό τυρί δεν παγώνει καλά και πρέπει να καταναλώνεται καλύτερα μέσα σε λίγες μέρες από την αγορά. Τα σκληρά τυριά (όπως το πεκορίνο ή η παρμεζάνα) παγώνουν πολύ καλά. Αν θέλετε να καταψύξετε τυρί όπως τσένταρ ή γκούντα, τότε φροντίστε να το τρίψετε πρώτα και να το αποθηκεύσετε σε μια σακούλα τροφίμων με φερμουάρ. Αυτό γιατί μόλις παγώσουν αυτά τα σκληρά τυριά, γίνονται εύθρυπτα και δύσκολα τρίβονται.

Follow Getlife.gr στο Google News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελιές: αυτά είναι τα πολύτιμα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωσή τους.

Κάντε τα πράγματα της κουζίνας σας να διαρκέσουν περισσότερο – 10 οδηγίες συντήρησης και φροντίδας