Κάντε τα πράγματα της κουζίνας σας να διαρκέσουν περισσότερο – 10 οδηγίες συντήρησης και φροντίδας

Κάθε φορά που κάνετε μια σημαντική αγορά σε εργαλεία ή εξοπλισμό κουζίνας υψηλής ποιότητας, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι θα διαρκέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Ευτυχώς, με μερικές εύκολες οδηγίες, μπορείτε να διατηρήσετε τα μαχαίρια, τις σανίδες κοπής και τα τηγάνι σας σε κορυφαία φόρμα. Ακολουθήστε αυτές τις 10 συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι θα διαρκέσουν πολύ!

Μαχαίρια κουζίνας

Τα περισσότερα μαχαίρια κουζίνας είναι πλέον κατασκευασμένα από χάλυβα με βάση τον άνθρακα και υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να φροντίσετε αυτόν τον τύπο μαχαιριών. Φροντίστε να τα πλύνετε αμέσως μετά τη χρήση και να τα στεγνώσετε με ένα πανί. Μην τα αφήνετε ποτέ βρεγμένα για να στεγνώσουν στον αέρα. Και φυσικά, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι διατηρούνται πάντα αιχμηρά. Τα στομωμένα μαχαίρια δεν είναι μόνο δύσκολο να τα δουλέψετε, αλλά είναι και πιο επικίνδυνα από τα αιχμηρά.

Σανίδες κοπής

Οι ξύλινες σανίδες είναι μια όμορφη (και χρήσιμη) προσθήκη στην κουζίνα σας. Ωστόσο συχνά σπάνε και μπορούν επίσης να παραμορφωθούν. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να αλείφετε τις σανίδες κοπής με λάδι ασφαλές για τρόφιμα τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Πριν λαδώσετε τη σανίδα, πρώτα βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρή και εντελώς στεγνή. Απλώστε το λάδι με ένα καθαρό πανί και αφήστε το να στεγνώσει όλη τη νύχτα.

Σφουγγάρια κουζίνας

Είναι γνωστό ότι ένα σφουγγάρι κουζίνας είναι ένα από τα πιο βρώμικα πράγματα στο σπίτι μας. Μπορεί να φιλοξενεί βακτήρια όπως το Escherichia coli. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να σας αρρωστήσουν τρομερά. Φροντίστε να τα πλένετε τακτικά και επίσης να τα απολυμαίνετε. Βάλτε τα στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου δύο λεπτά για να σκοτωθούν όλα τα μικρόβια.

Μαντεμένιο τηγάνι

Εάν φροντίζετε το τηγάνι σας από χυτοσίδηρο, μπορεί να διαρκέσει για χρόνια. Αν θέλετε το τηγάνι σας να διατηρηθεί για πολύ καιρό, φροντίστε να το αλατοπιπερώσετε καλά πριν το χρησιμοποιήσετε. Αποφύγετε το πλύσιμο με σαπούνι, προτιμήσετε να τρίψτε με νερό και χοντρό αλάτι. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και περάστε το με νέα στρώση λαδιού.

Μην χρησιμοποιείτε μεταλλικά εργαλεία

Τα αντικολλητικά τηγάνια είναι σούπερ χρήσιμα στην κουζίνα, αλλά είναι αρκετά ακριβά. Θέλετε λοιπόν να βεβαιωθείτε ότι διαρκούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Ένας από τους τρόπους που μπορείτε να το κάνετε αυτό, είναι να τα χρησιμοποιείτε μόνο σε μέτρια φωτιά (ποτέ υψηλή). Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε ξύλινες κουτάλες ή λαστιχένιες σπάτουλες σιλικόνης και ποτέ μεταλλικά. Το μέταλλο θα χαράξει την αντικολλητική επίστρωση.

Αποφύγετε το μαγειρικό σπρέι

Στην προσπάθειά τους να μαγειρέψουν με χαμηλά λιπαρά, πολλοί επιλέγουν σπρέι μαγειρικής αντί για λάδι. Αλλά αν χρησιμοποιείτε αντικολλητικά τηγάνια, αυτή μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή. Τα περισσότερα μαγειρικά σπρέι περιέχουν λεκιθίνη, έναν γαλακτωματοποιητή που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητη συσσώρευση στην επιφάνεια και τελικά να την καταστρέψει. Αντ’ αυτού χρησιμοποιήστε λάδι ή βούτυρο.

Πλυντήριο πιάτων

Το πλυντήριο πιάτων δεν είναι μια φτηνή συσκευή κουζίνας. Επομένως, θέλετε να το διατηρήσετε σε καλή λειτουργική κατάσταση όσο περισσότερο μπορείτε. Βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε το φίλτρο σε τακτική βάση. Καθαρίστε επίσης τις πόρτες και ειδικά τις τσιμούχες – όπου μπορούν εύκολα να συσσωρευτούν σκουπίδια και βρωμιές. Χρησιμοποιήστε επίσης λαμπρυντικό.

Χρήση του πλυντηρίου πιάτων

Σε όλους μας αρέσει να χρησιμοποιούμε το πλυντήριο πιάτων, αλλά μερικές φορές η τεμπελιά θα σας κοστίσει περισσότερο στο τέλος. Πολλά κουζινικά σκεύη δεν είναι κατάλληλα για το πλυντήριο πιάτων, γι’ αυτό φροντίστε πάντα να διαβάζετε πρώτα τις ετικέτες πριν τα πλύνετε. Αυτός ο κανόνας συνήθως αφορά μαχαίρια του σεφ (είναι σωστό να πλένονται στο χέρι ούτως ή άλλως), κρυστάλλινα ποτήρια (που μπορεί να σπάσουν) και ξύλινες σανίδες (που μπορεί να παραμορφωθούν).

Άλατα στην καφετιέρα

Η ακριβή καφετιέρα ή το μπρίκι σας μπορεί να χρειάζεται μια γενική αφαίρεση αλάτων κάθε τόσο, προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση αλάτων. Τα άλατα προέρχονται από τα μέταλλα που βρίσκονται στο νερό της βρύσης και αν δεν τα αφαιρέσετε, μπορεί να προκαλέσει άσχημη γεύση στον καφέ σας και επίσης να βλάψει την καφετιέρα σας. Μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε τα άλατα με ξύδι, φροντίζοντας να το ξεπλύνετε μερικές φορές για να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά του ξιδιού.

Διαβάστε το εγχειρίδιο

Αυτό μπορεί να είναι προφανές, αλλά θα εκπλαγείτε αν μάθετε πόσοι άνθρωποι παραλείπουν πραγματικά το εγχειρίδιο οδηγιών. Είναι αυτονόητο ότι για να φροντίσετε τα εργαλεία ή τον εξοπλισμό της κουζίνας σας, θα πρέπει να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες φροντίδας του κατασκευαστή. Μόνο τότε θα ξέρετε πραγματικά τι να αποφύγετε, πώς να χρησιμοποιήσετε σωστά το αντικείμενο και πώς να το καθαρίσετε.

Follow Getlife.gr στο Google News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

10 συμβουλές για να διατηρήσετε το τυρί φρέσκο ​​για όσο περισσότερο μπορείτε

8 από τους καλύτερους τρόπους για να χρησιμοποιήσετε την πλαστική μεμβράνη τροφίμων