6 πολύτιμα μαθήματα προϋπολογισμού που οι ειδικοί στα χρήματα θα ήθελαν να γνώριζαν νωρίτερα

Μερικά πράγματα στη ζωή μαθαίνονται με τον δύσκολο τρόπο και τα οικονομικά λάθη δεν αποτελούν εξαίρεση. Όπως κάθε άλλη σχέση στη ζωή μας, έτσι και η σχέση μας με τα οικονομικά μας θα ανθίσει όταν περνάμε περισσότερο χρόνο μαζί της. Ευτυχώς, με υπομονή, χρόνο και πολλή εξάσκηση, ο καθένας μπορεί να γίνει εξπέρ στην τέχνη της εξοικονόμησης – και ενδεχομένως, της αύξησης των χρημάτων του. Το πιο σημαντικό είναι να ξεκινήσετε, γιατί όσο περισσότερο προγραμματίζετε και παρακολουθείτε τα έξοδά σας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να βλέπετε επαναλαμβανόμενα μοτίβα και να κάνετε αλλαγές.

6 πολύτιμα μαθήματα προϋπολογισμού που οι ειδικοί στα χρήματα λένε ότι θα ήθελαν να γνώριζαν νωρίτερα.

1. Εξοικονομήστε νωρίς.

Το να ξεκινήσετε να αποταμιεύετε νωρίς σημαίνει ότι μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τους τόκους καθώς θα αρχίσουν να συσσωρεύουν τόκους χωρίς να μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημά σας, ειδικά αν τα βάλετε σε κλειστά προγράμματα.

2. Κάντε προϋπολογισμό.

Ανεξάρτητα από το εισόδημά σας, όσο πιο γρήγορα δημιουργήσετε και τηρήσετε έναν μηνιαίο προϋπολογισμό, τόσο το καλύτερο. «Από την παροχή μιας αίσθησης του πόσα χρήματα μπαίνουν και βγαίνουν κάθε μήνα, μέχρι να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους οικονομικούς σας στόχους – όπως εξοικονόμηση για ένα αυτοκίνητο ή ένα μεγάλο ταξίδι – καθώς ένας προϋπολογισμός αγγίζει πολλές πτυχές της ζωής σας.

Δεδομένου ότι οι στόχοι για το εισόδημα και τα χρήματά σας μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου, πρέπει να μπορεί να αλλάζει και ο προϋπολογισμός σας. Ένα από τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού είναι να ρίξετε μια ματιά στις πρόσφατες καταστάσεις κίνησης χρεωστικών και πιστωτικών καρτών για να έχετε μια ισχυρή αίσθηση του πού πηγαίνουν πραγματικά τα χρήματά σας. Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στα έξοδά σας «ευέλικτων δαπανών» και βρείτε από πού μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα στον προϋπολογισμό σας με ελάχιστη έως καθόλου αλλαγή στον τρόπο ζωής σας.

3. Αναλύστε τους μεγάλους οικονομικούς στόχους σε μικρότερους

Όχι μόνο η μετατροπή των μακροπρόθεσμων οικονομικών σας στόχων σε συγκεκριμένα, δραστικά βήματα θα διευκολύνει την αντιμετώπισή τους, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να σας παρακινήσει. Η οπτικοποίηση της μελλοντικής σας ζωής και η ουσιαστική δημιουργία απτών στόχων είναι ένας τρόπος για να τους κάνετε πιο «πραγματικούς». Η δημιουργία μεγάλων, φιλόδοξων στόχων είναι μια χαρά, αλλά η διάσπασή τους σε μικρότερους, εφικτούς και αξιοσημείωτους στόχους θα σας βοηθήσει να παραμείνετε σε καλό δρόμο.

Αν δυσκολεύεστε να αναλύσετε έναν μεγάλο χρηματικό στόχο τότε ο καθορισμός του οικονομικού σας στόχου είναι μια εξαιρετική αρχή. Ονομάστε τους οικονομικούς σας στόχους και, αν είναι δυνατόν, μετονομάστε ανάλογα τον λογαριασμό ταμιευτηρίου ή της επένδυσής σας (δηλαδή «κατάθεση στο σπίτι» ή «νέο αυτοκίνητο»). Αυτό διευκολύνει την οπτικοποίηση για ποιο σκοπό προορίζονται τα χρήματα και βοηθάει στο να αντισταθείτε στον πειρασμό να αποσύρετε αυτά τα χρήματα για οτιδήποτε άλλο.

4. Πληρώστε πρώτα τον εαυτό σας.

Όσον αφορά τον σχεδιασμό ενός μηνιαίου προϋπολογισμού τον οποίο μπορείτε να τηρήσετε, είναι εξίσου σημαντικό να διαθέτετε κεφάλαια για τους μακροπρόθεσμους οικονομικούς σας στόχους όσο και να πληρώνετε έγκαιρα τους λογαριασμούς σας. Η απλή πράξη του να κάνετε αυτή τη μεταφορά χρημάτων προς τον αποταμιευτικό λογαριασμό πριν από οτιδήποτε άλλο σας βοηθά να βεβαιωθείτε ότι εργάζεστε προς την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων σας.

5. Ξοδέψτε χρήματα μόνο σε αυτό που πραγματικά χρειάζεστε.

Βρείτε τρόπους για να εξαλείψετε τις μη ουσιώδεις δαπάνες. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που θέλεις και σε αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι. Για παράδειγμα, εάν μετακομίσετε σε ένα νέο μέρος, αποκτήστε πράγματα σιγά σιγά αντί να σχεδιάσετε ολόκληρο το διαμέρισμά σας αμέσως για να αλλάξετε γνώμη αργότερα (και να χάσετε χρήματα μακροπρόθεσμα).

Εάν δυσκολεύεστε να προσδιορίσετε ποιες αγορές πρέπει να θεωρούνται υποχρεωτικές, μπορείτε απλά να χωρίσετε τα μηνιαία σας έξοδα σε τρεις ενότητες: Δεσμεύσεις, Στόχους και Επιλογές. Πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται τις υποχρεωτικές δαπάνες ως «ανάγκες», αλλά όταν διαχωρίσετε τα χρήματα που έχουν ήδη δεσμευτεί (όπως ενοίκιο, υπηρεσίες κοινής ωφελείας και λογαριασμοί κινητών τηλεφώνων), θα έχετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το ποια είναι πραγματικά απαραίτητα — και για ποια ίσως χρειαστεί να εξοικονομήσετε χρήματα.

6. Κάποια μηνιαία έξοδα είναι συζητήσιμα.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα νωρίτερα από τους φαινομενικά σταθερούς λογαριασμούς. Ποτέ δεν θα μάθετε αν μπορείτε να λάβετε έκπτωση σε κάτι εκτός και αν ρωτήσετε και δεν βλάπτει να ρωτήσετε. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε πάροχο σε λογαριασμούς κινητού τηλεφώνου, ρεύματος κλτ ή να ενημερωθείτε αν υπάρχουν φθηνότερα προγράμματα. Μπορεί να σας φαίνονται μικρές οι διαφορές αλλά αθροιστικά μειώνονται τα πάγια έξοδα.

Follow Getlife.gr στο Google News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

6 πράγματα που πρέπει να κάνετε με τα χρήματά σας πριν τα 30 σύμφωνα με τους οικονομικούς συμβούλους

7 τρόποι για να οργανώσετε καλύτερα την ζωή σας