7 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζετε με υγρό απορρυπαντικό πιάτων

Το υγρό απορρυπαντικό πιάτων είναι εξαιρετικό στη διάσπαση του λίπους και της βρωμιάς, και χρησιμοποιείται πολύ συχνά όχι μόνο για τα πιάτα. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζετε με αυτό.

1. Δέρμα

Το δέρμα υποφέρει όταν αφαιρούνται τα φυσικά του έλαια. Το απορρυπαντικό πιάτων απομακρύνει τα φυσικά μαλακτικά του δέρματος. Αν το χρησιμοποιείτε συστηματικά για να καθαρίσετε λεκέδες από δερμάτινα αντικείμενα όπως δερμάτινα παπούτσια, τσάντες, πορτοφόλια, καναπέδες ή καθίσματα αυτοκινήτου σας ενδεχομένως να να κάνουν ρωγμές.

2. Δάπεδα από σκληρό ξύλο

Τα ξύλινα πατώματα στο σπίτι σας προορίζονται να είναι ανθεκτικά, αλλά ο ακατάλληλος καθαρισμός μπορεί να τα αφήσει γρατσουνισμένα και βρώμικα. Για να τα καθαρίσετε με τον σωστό τρόπο, ξεκινήστε με το σκούπισμα με απλή ή με ηλεκτρική σκούπα για να αφαιρέσετε την άμμο και τη σκόνη και, στη συνέχεια, περάστε τα με ένα απαλό καθαριστικό ειδικά σχεδιασμένο για ξύλινα δάπεδα.

3. Μετάξι

Επειδή το μετάξι βασίζεται σε πρωτεΐνες, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφεύγετε τη χρήση σκληρών ή ισχυρών απορρυπαντικών όταν πλένετε ή καθαρίζετε τα μεταξωτά υφάσματα. Το απορρυπαντικό πιάτων μετράει ως ισχυρό απορρυπαντικό στην περίπτωση αυτή, οπότε χρησιμοποιήστε ειδικό απορρυπαντικό για ευαίσθητα για να κρατήσετε τα μεταξωτά σας όμορφα.

4. Χυτοσίδηρος (μαντέμι)

Το απορρυπαντικό πιάτων έχει σχεδιαστεί για να κόβει το λίπος και το λάδι, οπότε η χρήση πολλής ποσότητας από αυτό (ή το μούλιασμα του μαντεμένιου τηγανιού σε σαπουνόνερο) θα αφαιρέσει την αντικολλητική του επίστρωση από λάδι. Τις περισσότερες φορές, δεν θα χρειαστείτε σαπούνι για να καθαρίσετε το σκεύος από χυτοσίδηρο. Καθαρίστε το μαντεμένιο σκεύος σας με την ειδική αλυσίδα καθαρισμού ή με ένα σφουγγάρι. Μόνο το ζεστό νερό αρκεί.

5. Αυτοκίνητα

Η βαφή αυτοκινήτου μπορεί να είναι αρκετά σκληρή ώστε να αντέχει τα στοιχεία της φύσης, τον ήλιο, το αλάτι, τη βροχή, αλλά δεν προορίζεται να πλυθεί με σαπούνι πιάτων καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καταστρέψει μόνιμα το φινίρισμα. Το πλύσιμο του αυτοκινήτου με απορρυπαντικό πιάτων μπορεί εύκολα να αφαιρέσει την προστατευτική επίστρωση πάνω από το χρώμα και να το αφήσει ευάλωτο στο ξεθώριασμα και την οξείδωση με αποτέλεσμα να φαίνεται θαμπό.

6. Πλυντήριο πιάτων

Είτε προσπαθείτε να καθαρίσετε τη βρωμιά από το πλυντήριο πιάτων σας είτε σας έχει τελειώσει το απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων, σίγουρα δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Μπορεί και τα δύο να καθαρίζουν τα πιάτα, αλλά οι φόρμουλες είναι τελείως διαφορετικές και η ποσότητα αφρισμού που παράγεται από το υγρό απορρυπαντικό πιάτων μπορεί να βλάψει το μηχάνημα (ή αλλιώς να οδηγήσει σε άφθονες φυσαλίδες και μεγάλο χάος για το καθάρισμα!)

7. Πλυντήριο ρούχων

Το ίδιο ισχύει και για το πλυντήριο ρούχων. Μην βάζετε υγρό απορρυπαντικό πιάτων σε αυτό. Είναι καλό να χρησιμοποιήσετε μια μικρή ποσότητα πάνω στα ρούχα για να καθαρίσετε δύσκολους λεκέδες, αλλά γενικά το υγρό απορρυπαντικό πιάτων παράγει περισσότερο αφρισμό από ότι μπορεί να αντέξει το μηχάνημα.

Follow Getlife.gr στο Google News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μαγειρική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου. Κάντε το σπίτι σας να αστράφτει με αυτό το θαυματουργό καθαριστικό.

Αυτό είναι το μηνιαίο κόστος του κλιματιστικού. Δείτε αναλυτικά πόσο επιβαρύνεται ο λογαριασμός ρεύματος από την χρήση του.