Αυτό είναι το μηνιαίο κόστος του κλιματιστικού. Δείτε αναλυτικά πόσο επιβαρύνεται ο λογαριασμός ρεύματος από την χρήση του.

Το κλιματιστικό είναι μία καλή λύση απέναντι στον παρατεταμένο καύσωνα, που το φετινό καλοκαίρι έχει επηρεάσει τη χώρα μας, χωρίς να υπολογίσεις, όμως, πόσο θα φτάσει ο λογαριασμός ρεύματος. Μπορεί φέτος τα κλιματιστικά των σπιτιών να δουλεύουν υπερωρίες και να προσφέρουν ανάσα δροσιάς, ένα σημαντικό όμως θέμα είναι που θα φτάσει ο λογαριασμός ρεύματος και πόσο καίει το κλιματιστικό μας δουλεύοντας όλη μέρα.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος του air condition μας, όπως τα BTU τους, η ενεργειακή τους κλάση, η τεχνολογία που φέρουν, η παλαιότητά τους κ.α. Ανεξάρτητα όμως από αυτά, έχει μεγάλη σημασία η συντήρηση του κλιματιστικού, καθώς ένα ασυντήρητο air condition «ζορίζεται» και, άρα, καίει περισσότερο ρεύμα. Όπως και να χει, όμως, η τεχνολογία έχει θεαματικά αποτελέσματα στην κατανάλωση, καθώς τα inverters έχουν καλύτερες επιδόσεις, καταναλώνοντας λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Με τη βοήθεια της βραβευμένης πλατφόρμας της ΡΑΕ electricitycostcalculator.gr (η οποία παρέχει υπολογισμό κόστους της ενέργειας για όλες τις συσκευές του σπιτιού μας), έχουμε έναν γενικό «μπούσουλα».

Το μηνιαίο κόστος ενός ενεργειακού κλιματιστικού

Με τον θερμοστάτη λοιπόν του air condition στους 26 βαθμούς Κελσίου -όπως συμβουλεύει η ΡΑΕ- και με την τιμή στα 0,15 ευρώ/KWh σε παροχή 15 kVA, το καθαρό κόστος ενός ενεργειακού κλιματιστικού έχει ως εξής:

-Για ένα κλιματιστικό 9.000 BTU με inverter, η ημερήσια κατανάλωση ανέρχεται σε 21 kWh την ημέρα, ήτοι 5,57 ευρώ ημερησίως. Σε έναν μήνα, η κατανάλωση θα είναι 633,60 kWh και το κόστος σε μηνιαίο επίπεδο 167,14 ευρώ.

-Για το ίδιας απόδοσης κλιματιστικό (9.000 BTU), αλλά χωρίς inverter, το κόστος ανέρχεται σε 6,58 ευρώ την ημέρα, ή 197,43 ευρώ το μήνα.

-Ένα κλιματιστικό 12.000 BTU με inverter θα κάψει 7,47 ευρώ την ημέρα και 224 ευρώ το μήνα

-Το ίδιο κλιματιστικό (12.000 BTU) αλλά χωρίς inverter θα καταναλώσει 8,82 ευρώ σε μια ημέρα αν δεν σταματήσει να λειτουργεί και 264,64 ευρώ το μήνα.

-Ένα κλιματιστικό 18.000 BTU με inverter θα καταναλώσει 11,17 ευρώ σε μια ημέρα αν δεν σταματήσει να λειτουργεί και στο τέλος του μήνα θα έχει «κάψει» 334,95 ευρώ.

-Ένα κλιματιστικό 18.000 BTU χωρίς inverter, αν δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, θα καταναλώσει 13,16 ευρώ την ημέρα και σε επίπεδο μήνα 394,86 ευρώ.

-Ένα “μεγάλο” κλιματιστικό απόδοσης 24.000 BTU με inverter, “παγώνει” τον χώρο γρήγορα και εύκολα, αλλά θα καταναλώνει 14,86 ευρώ την ημέρα αν δεν κλείνει καθόλου, κάτι που σημαίνει ότι στο τέλος του μήνα θα έχει κάψει 445,90 ευρώ το μήνα

-Ένα κλιματιστικό 24.000 BTU χωρίς inverter, αν δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο θα καταναλώνει 17,57 ευρώ την ημέρα και, στο τέλος του μήνα, θα έχει προσθέσει στον λογαριασμό το ποσό των 527,18 ευρώ.

Τώρα, στα παραπάνω ποσά, τα οποία αφορούν την καθαρή κατανάλωση ενός air condition, θα πρέπει να προσθέσουμε και άλλες χρεώσεις, όπως το μηνιαίο κόστος προμήθειας και το κόστος ρυθμιζόμενων χρεώσεων (χρήση συστήματος υπέρ ΑΔΜΗΕ, χρέωση χρήσης δικτύου υπέρ ΔΕΔΔΗΕ, Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας και Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), καθώς και ΕΦΚ και ΦΠΑ επί του τελικού κόστους και οι χρεώσεις υπέρ τρίτων, όπως δημοτικά τέλη, ΤΑΠ, Δημοτικό Φόρο, χρέωση ΕΡΤ, Ειδικό Τέλος 5%.

Όπως όλα τα μηχανήματα, έτσι και για το κλιματιστικό, η απόδοσή του επηρεάζεται ανάλογα από τις κλιματικές συνθήκες στις οποίες λειτουργεί. Έτσι, σε συνθήκες ακραίου καύσωνα, η κατανάλωση του air condition ανεβαίνει.

πηγή

Follow Getlife.gr στο Google News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

7 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζετε με υγρό απορρυπαντικό πιάτων

7 βρώμικα σημεία στο αυτοκίνητό σας που πρέπει οπωσδήποτε να καθαρίζετε τακτικά