Πώς να αφαιρέσετε λεκέδες από κεράσια, φράουλες και μούρα

Οι φράουλες, τα κεράσια, τα βατόμουρα, τα μύρτιλα, τα κράνμπερι είναι από τα πλέον αγαπημένα ανοιξάτικα φρούτα μικρών και μεγάλων. Δυστυχώς όμως μπορούν να αφήσουν λεκέδες στο ύφασμα που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν. Είναι γεγονός πως οι τανίνες που περιέχονται στα μούρα είναι τόσο ισχυρές που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία φυσικών βαφών για νήματα ή υφάσματα.

Σε περίπτωση που λερωθείτε από κεράσια, φράουλες ή μούρα αντιμετωπίστε το λεκέ το συντομότερο δυνατό, καθώς οι παλαιότεροι λεκέδες είναι πολύ πιο δύσκολο να αφαιρεθούν. Εάν το ρούχο έχει ετικέτα με την ένδειξη μόνο στεγνό καθάρισμα, αφαιρέστε τυχόν στερεά υπολείμματα και σκουπίστε την περιοχή με μια λευκή χαρτοπετσέτα ή πανί για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του λεκέ. Στη συνέχεια, το συντομότερο δυνατόν, κατευθυνθείτε στο στεγνοκαθαριστήριό σας.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να αφαιρείτε λεκέδες από κεράσια, φράουλες ή μούρα από τα ρούχα και τα υφάσματα.

1. Αφαιρέστε τα στερεά υπολείμματα

Αφαιρέστε τυχόν στερεά κομμάτια από την επιφάνεια του υφάσματος με την ανάποδη ενός μαχαιριού ή την άκρη μιας πιστωτικής κάρτας. Μην τρίβετε γιατί αυτό θα πιέσει τον λεκέ πιο βαθιά στις ίνες. Εάν δεν μπορείτε να πλύνετε αμέσως το ρούχο, βυθίστε μια χαρτοπετσέτα ή ένα λευκό πανί σε καθαρό νερό και σκουπίστε τον λεκέ.

2. Ξεπλύνετε με κρύο νερό

Κρατήστε τον λεκέ κάτω από μια βρύση τρεχούμενου κρύου νερού. Ξεπλύνετε από την αντίθετη ή πίσω πλευρά του υφάσματος προς τα μπρος για να αφαιρέσετε τον λεκέ.

3. Προεπεξεργαστείτε τον λεκέ

Εάν ο λεκές από κεράσια, φράουλες ή μούρα έχει στεγνώσει, χρησιμοποιήστε ένα αφαιρετικό λεκέδων για να προεπεξεργαστείτε τον λεκέ. Δουλέψτε το αφαιρετικό λεκέδων στον λεκέ με μια βούρτσα με μαλακές τρίχες (ή παλιά οδοντόβουρτσα) και αφήστε το να παραμείνει στον λεκέ για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν το πλύνετε. Εάν δεν έχετε αφαιρετικό λεκέδων, ταμπονάρετε υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου τοπικά πάνω στον λεκέ για να τον προεπεξεργαστείτε.

Προσοχή: μην χρησιμοποιείτε ποτέ φυσικό σαπούνι ή νιφάδες σαπουνιού για τον καθαρισμό των λεκέδων από μούρα, καθώς κάνουν τους λεκέδες από τανίνη πιο δύσκολο να αφαιρεθούν.

4. Πλύσιμο με απορρυπαντικό

Πλύνετε το ρούχο χρησιμοποιώντας απορρυπαντικό για σκληρούς λεκέδες με ένζυμα. Χρησιμοποιήστε το πιο ζεστό νερό που προτείνεται στην ετικέτα φροντίδας του αντικειμένου.

5. Ελέγξτε τον λεκέ πριν από το στέγνωμα

Μετά το πλύσιμο, ελέγχετε πάντα τα ρούχα για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν λεκέδες πριν τα βάλετε στο στεγνωτήριο. Η υψηλή θερμότητα του στεγνωτηρίου μπορεί να κάνει μόνιμους τους λεκέδες. Εάν παραμείνει λεκές, χρησιμοποιήστε μια μέθοδο εμποτισμού με λευκαντικό.

6. Αν ο κόκκινος λεκές επιμένει

Ορισμένοι λεκέδες από κεράσια, φράουλες ή μούρα μπορεί να χρειαστεί να υποστούν επεξεργασία με λευκαντικό για να αφαιρέσετε το χρώμα που παραμένει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκαντικό με χλώριο σε ρούχα από φυσικές λευκές ίνες (βαμβάκι και λινό) και τραπεζομάντηλα. Η αναλογία είναι 1/4 φλιτζανιού λευκαντικό χλωρίου σε 4 λίτρα νερού. Μουλιάστε το ύφασμα για 15 με 30 λεπτά πριν ξεπλύνετε καλά.

Για λευκά συνθετικά υφάσματα ή χρωματιστά ρούχα, χρησιμοποιήστε λευκαντικό με βάση το οξυγόνο. Ακολουθώντας τις οδηγίες του συγκεκριμένου προϊόντος, αναμίξτε ένα διάλυμα ζεστού νερού και λευκαντικού με βάση το οξυγόνο. Βυθίστε τελείως τα λεκιασμένα αντικείμενα και αφήστε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον τέσσερις ώρες ή όλη τη νύχτα. Στη συνέχεια πλύνετε ως συνήθως.

Follow Getlife.gr στο Google News

Πως να καθαρίσετε τις πλαστικές καρέκλες

Πώς να αφαιρέσετε λεκέδες από κραγιόν