Πώς να διατηρήσετε τις πατάτες φρέσκες για μεγάλο χρονικό διάστημα

Οι πατάτες είναι από τα πιο αγαπημένα και και από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα λαχανικά στην κουζίνα. Εάν διατηρηθούν με τον σωστό τρόπο, τότε, μπορούν να διαρκέσουν αρκετούς μήνες. Συνήθως οι πατάτες αγοράζονται σε σακούλες ή δικτυωτά τσουβάλια και είναι σημαντικό να τις φροντίζετε αμέσως μετά την αγορά. Αν δεν συντηρηθούν σωστά, οι κόνδυλοι μπορούν να λεκιάσουν, να βλαστήσουν ή να σαπίσουν, αναδίδοντας μια άσχημη μυρωδιά: σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να πετάξετε τις πατάτες.

Διαβάστε πώς πρέπει να συντηρείτε σωστά τις πατάτες, ώστε να διατηρούνται αυτά τα λαχανικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποφεύγοντας τη σπατάλη.

Όταν αγοράζετε πατάτες κάντε μια πρώτη επιλογή. Μην αγοράζετε όσες είναι κατεστραμμένες ή έχουν κοψίματα. Αν παρόλα αυτά βρείτε τέτοιες στην σακούλα καταναλώστε τες άμεσα σε λίγες μέρες. Αφού ξεχωρίσετε τις καλές ακολουθήστε τα επόμενα βήματα.

1.Τοποθετήστε τις πατάτες σε μια χάρτινη σακούλα ή αφήστε τις στo δικτυωτό τσουβάλι στο οποίο τις αγοράσατε: είναι σημαντικό να αερίζονται καλά.

2.Κρατήστε τις πατάτες σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, αλλά χωρίς υγρασία: το καλύτερο πράγμα θα ήταν το κελάρι, αλλά κάνει και ένας χώρος που δεν ανοίγετε συχνά. Η θερμοκρασία συντήρησης των πατατών πρέπει να είναι μεταξύ 4° και 10° βαθμούς. Μην τις τοποθετείτε στο ψυγείο γιατί μπορεί να αλλάξει η υφή τους. Εάν διατηρηθούν πάνω από 12° βαθμούς τείνουν να φυτρώσουν.

3. Κατά τη διάρκεια της συντήρησης, ελέγχετε συχνά τις πατάτες, ώστε να ξεχωρίσετε τις κατεστραμμένες, που θα μπορούσαν να μολύνουν τις υπόλοιπες.

4. Αν έχετε μαζέψει τις πατάτες από το λαχανόκηπο, βάλτε τις σε ψάθινα καλάθια, προσθέστε λίγη εφημερίδα σε κάθε στρώση και επίσης καλύψτε την επάνω στρώση με χαρτί.

Τα σημάδια για να αναγνωρίσετε τις πατάτες σε κακή κατάσταση

Οι κατεστραμμένες πατάτες μπορούν επίσης να καταστρέψουν τις άλλες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αφαιρέσετε τα λαχανικά σε κακή κατάσταση. Εδώ είναι τα σημάδια για να τα αναγνωρίσετε.

Πράσινες πατάτες

Εάν οι πατάτες σας πάρουν ένα πρασινωπό χρώμα, το εσωτερικό θα είναι μαλακό και μαραμένο. Αυτό μπορεί να προκληθεί από την έκθεση στο φως. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείτε να αφαιρέσετε το κατεστραμμένο μέρος, αν δεν είναι πολύ μεγάλο, διαφορετικά θα πρέπει να πετάξετε την πατάτα.

Φυτρωμένες πατάτες

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα παρατηρήσετε προεξοχές να βγαίνουν έξω από τις πατάτες. Εάν οι κόνδυλοι είναι ακόμα συμπαγείς και υπάρχουν μικρά φύτρα, αφαιρέστε τα και καταναλώστε τις πατάτες το συντομότερο δυνατό. Σε περίπτωση που οι πατάτες είναι γεμάτες βλαστούς και ζαρώνουν, τότε είναι καλύτερα να τις πετάξετε: σημαίνει, στην πραγματικότητα, ότι περιέχουν πολλή σολανίνη, μια τοξική ουσία που αναπτύσσεται εάν οι πατάτες εκτεθούν στο φως, τη ζέστη. ή υγρασία.

Χαλασμένες πατάτες

Εάν οι πατάτες είναι χυλώδεις ή καλυμμένες με μούχλα και αναδίδουν άσχημη μυρωδιά, αφαιρέστε όλες τις σάπιες πατάτες και αλλάξτε το χαρτί με το οποίο ήρθαν σε επαφή. Προσπαθήστε να καταναλώσετε τις υπόλοιπες σε σύντομο χρονικό διάστημα και φροντίστε να τις ελέγχετε πιο συχνά.

Είναι δυνατόν να καταψύξουμε πατάτες;

Οι πατάτες δεν μπορούν να καταψυχθούν ωμές. Εάν θέλετε να τις διατηρήσετε στην κατάψυξη, θα πρέπει να τις μαγειρέψετε πρώτα: μόνο οι μαγειρεμένες πατάτες, μπορούν να καταψυχθούν. Μπορείτε να τις μαγειρέψετε στον ατμό, να τις ψήσετε στο φούρνο ή σε ένα τηγάνι. Μόλις είναι έτοιμες, αφήστε τες να κρυώσουν, βάλτε τες σε σακούλες τροφίμων και παγώστε τες: μπορούν να παραμείνουν στην κατάψυξη έως και 12 μήνες.

Λάθη προς αποφυγή

1. Μην πλένετε τις πατάτες πριν τις συντηρήσετε: εάν εκτεθούν σε υγρασία, θα διαρκέσουν πολύ λιγότερο και θα σαπίσουν εύκολα. Επομένως, πρέπει να τις διατηρείτε στεγνές και να τις πλένετε λίγο πριν τα χρησιμοποιήσετε αν είναι απαραίτητο.

2. Μην συντηρείτε τις πατάτες στο ψυγείο: η θερμοκρασία του ψυγείου είναι πολύ χαμηλή για να συντηρηθούν σωστά οι πατάτες. Το κρύο μετατρέπει το άμυλο σε ζάχαρη, κάνοντάς το πιο γλυκό και μπορεί να αλλοιώσει το χρώμα τους, με την παρουσία σκούρων κηλίδων.

3. Μην αφήνετε τις πατάτες στον αέρα μόλις τις κόψετε: σε αυτή την περίπτωση μαγειρέψτε τις αμέσως, διαφορετικά θα αλλοιωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εναλλακτικά, βάλτε τες σε κρύο νερό και αλάτι και ψήστε τες μέσα σε μια μέρα.

4. Μην συντηρείτε τις πατάτες κοντά σε φρούτα: οι πατάτες δεν πρέπει ποτέ να διατηρούνται κοντά σε φρούτα όπως μπανάνες, μήλα και αχλάδια, καθώς παράγουν ένα αέριο που επιταχύνει την ωρίμανσή τους και που θα μπορούσε να ευνοήσει την εμφάνιση των φύτρων.

Follow Getlife.gr στο Google News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μαγειρική σόδα για τα μαλλιά: Οφέλη, μύθοι και πώς να τη χρησιμοποιήσετε

Νέο διαζύγιο στο Χόλυγουντ μετά από 17 χρόνια και 5 παιδιά