Πώς να καθαρίσετε τις μαρμάρινες επιφάνειες

Το μάρμαρο είναι πλέον μια δημοφιλής επιλογή για πάγκους κουζίνας, επένδυση τοίχου σε μπάνιο και κουζίνα και δάπεδα, περιοχές που είναι επιρρεπείς σε διαρροές και ακαταστασία. Επειδή το μάρμαρο είναι μια μαλακή, πορώδης πέτρα, είναι επιρρεπής σε λεκέδες και γρατσουνιές, αλλά με την κατάλληλη φροντίδα, μπορεί να αντέξει όμορφα για αιώνες. Είτε φροντίζετε ένα μαρμάρινο ντους είτε καθαρίζετε ίχνη καφέ από μαρμάρινους πάγκους, μάθετε πώς να φροντίζετε και να καθαρίζετε σωστά το μάρμαρο με αυτές τις συμβουλές ειδικών.

Χρησιμοποιήστε αυτές τις στρατηγικές προστασίας, καθαρισμού και καταπολέμησης λεκέδων για να διατηρήσετε την κλασική καλή εμφάνιση των μαρμάρινων επιφανειών σας.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι μαλακά βαμβακερά υφάσματα, ένα μπουκάλι ψεκασμού, ήπιο υγρό απορρυπαντικό πιάτων, ισοπροπυλική αλκοόλη και κιμωλία σε σκόνη, λευκό γύψο ή τάλκη.

Οδηγίες καθαρισμού βήμα βήμα.

Ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικοί είστε με τις επιφάνειες, είναι πιθανό να εμφανιστούν λεκέδες. Οι συνήθεις λεκέδες που καταστρέφουν τις επιφάνειες της κουζίνας και του μπάνιου περιλαμβάνουν λεκέδες με βάση το λάδι (όπως μαγειρικό λάδι ή καλλυντικά) και οργανικούς λεκέδες (όπως καφές ή φρούτα). Οι παρακάτω οδηγίες καθαρισμού θα σας βοηθήσουν να αφαιρέσετε τους λεκέδες από το μάρμαρο.

Βήμα 1. Καθαρίστε τη διαρροή

Μόλις παρατηρήσετε ότι έχει χυθεί κάτι ή υπάρχει λεκές σε μια μαρμάρινη επιφάνεια, καθαρίστε την περιοχή με μια χαρτοπετσέτα. Ταμπονάρετε την περιοχή, αντί να σκουπίσετε, καθώς η κίνηση σκουπίσματος μπορεί να εξαπλώσει τη διαρροή και θα κάνει τον λεκέ μεγαλύτερο. Στεγνώστε καλά την περιοχή με χαρτί κουζίνας για να βεβαιωθείτε ότι έχουν φύγει όλα τα χυμένα υγρά, τα υπολείμματα ή η βρωμιά πριν ψεκάσετε ένα διάλυμα καθαρισμού στην περιοχή.

Βήμα 2. Φτιάξτε μια λύση καθαρισμού DIY (προαιρετικό)

Εάν προτιμάτε να φτιάξετε το δικό σας καθαριστικό μαρμάρου, προσθέστε 1/4 φλιτζάνι ισοπροπυλική αλκοόλη σε ένα μπουκάλι ψεκασμού 2 λίτρων και γεμίστε το μπουκάλι με νερό. Αυτό είναι καλύτερο για ήπιους λεκέδες. εάν χρειάζεται περισσότερη ισχύς, προσθέστε μερικές σταγόνες οργανικού υγρού απορρυπαντικού πιάτων στο μπουκάλι. Αναζητήστε ένα ήπιο απορρυπαντικό που δεν περιέχει φώσφορο ή απολιπαντικά, καθώς αυτά μπορεί να είναι επιβλαβή για το μάρμαρο.

Βήμα 3. Ψεκάστε με διάλυμα καθαρισμού

Μόλις καθαρίσετε τη διαρροή ή τη βρωμιά, ψεκάστε ένα καθαριστικό απευθείας στον λεκέ. Οι μαρμάρινες επιφάνειες πρέπει να καθαρίζονται με μαλακά βαμβακερά πανιά ή καθαρές σφουγγαρίστρες χρησιμοποιώντας ουδέτερα καθαριστικά, ήπιο υγρό απορρυπαντικό πιάτων αναμεμειγμένο με νερό ή ειδικά καθαριστικά για μάρμαρα του εμπορίου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια καθημερινά για τον καθαρισμό μαρμάρινων επιφανειών, συμπεριλαμβανομένων των πάγκων, των δαπέδων και των τοίχων ντους.

Βήμα 4. Εφαρμόστε μια πάστα σε  σκληρούς λεκέδες (προαιρετικά)

Μερικές φορές, οι σκληροί λεκέδες – ιδιαίτερα αυτοί που προκαλούνται από σίδηρο ή σκουριά – απαιτούν πρόσθετα μέτρα. Εάν το καθαριστικό σε σπρέι αφαίρεσε τον λεκέ στην περιοχή που καθαρίζετε, μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα. Οι πιο βαθιοί λεκέδες μπορεί να απαιτούν τη χρήση καταπλάσματος, το οποίο είναι μια πάστα που συνήθως παρασκευάζεται συνδυάζοντας ένα υγρό καθαριστικό με ένα λευκό απορροφητικό υλικό. Η κιμωλία σε σκόνη, ο λευκός γύψος χύτευσης ή ο τάλκης μπορούν όλα να χρησιμοποιηθούν ως απορροφητικός παράγοντας και μπορούν να αναμειχθούν με καθαριστικό μαρμάρου που αγοράζεται από το κατάστημα ή με το σπιτικό σπρέι καθαρισμού.

Ανακατέψτε μαζί το απορροφητικό υλικό που έχετε επιλέξει με το υγρό καθαριστικό μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα. μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Η ποσότητα που χρειάζεστε θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του λεκέ σας. Απλώστε ένα παχύ στρώμα πάστας πάνω στη λεκιασμένη περιοχή και αφήστε το να καθίσει για 24 ώρες. Καθώς κάθεται, το καθαριστικό θα τραβήξει τον λεκέ και θα απορροφηθεί στον γύψο, την κιμωλία ή τον τάλκη. Μετά από 24 ώρες, σκουπίστε απαλά την πάστα. Μπορείτε να επαναλάβετε αυτήν τη μέθοδο όσο το δυνατόν περισσότερες φορές μέχρι να φύγει τελείως ο λεκές.

Βήμα 5. Στεγνώστε το μάρμαρο

Αφού πλύνετε τη μαρμάρινη επιφάνεια με το διάλυμα καθαρισμού, στεγνώστε αμέσως την περιοχή με ένα καθαρό, στεγνό, μαλακό πανί για να αποφύγετε ραβδώσεις και κηλίδες νερού.

Extra tip; Προληπτικά μέτρα

Το μάρμαρο είναι ένα υλικό πολύ επιρρεπές σε λεκέδες, αλλά μπορείτε να αποφύγετε τη διαδικασία καθαρισμού λαμβάνοντας τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα. Όσον αφορά τη διατήρηση των μαρμάρινων επιφανειών ακολουθήστε τις επόμενες συμβουλές.

Μην χρησιμοποιείτε σκληρά καθαριστικά

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ λειαντικά καθαριστικά ή υφάσματα με τραχιά υφή που θα μπορούσαν να χαράξουν το μάρμαρο. Απορρίψτε τα προϊόντα που περιέχουν λεμόνι, ξύδι ή άλλα οξέα που θαμπώνουν ή χαράζουν τις μαρμάρινες επιφάνειες. Μείνετε μακριά από σκόνες καθαρισμού ή λειαντικές κρέμες και καθαριστικά σκουριάς που περιέχουν ίχνη υδροφθορικού οξέος (HF). αυτά θα καταστρέψουν το μάρμαρο.

Προσοχή στα υγρά

Χρησιμοποιήστε σουβέρ κάτω από όλα τα ποτήρια (ιδιαίτερα εκείνα που περιέχουν οινόπνευμα ή χυμούς εσπεριδοειδών) και τοποθετήστε ζεστά πιάτα πάνω σε πιάτα. Σκουπίστε αμέσως τις διαρροές με χαρτοπετσέτα.

Προστατέψτε τα δαπέδα από σκόνη και βρωμιά.

Σφουγγαρίζετε συχνά τα εσωτερικά δάπεδα χρησιμοποιώντας μια καθαρή, από μοκροϊνες στεγνή σφουγγαρίστρα. Ελαχιστοποιήστε τη βρωμιά τοποθετώντας αντιολισθητικά χαλιά ή πατάκια μέσα και έξω από τις εισόδους. Εάν χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα σε μαρμάρινα δάπεδα, βεβαιωθείτε ότι τα εξαρτήματα και οι τροχοί είναι σε άψογη κατάσταση. Ο φθαρμένος εξοπλισμός μπορεί να χαράξει μάρμαρο.

Follow Getlife.gr στο Google News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι καλύτερες συμβουλές και κόλπα στο styling μιας συρταριέρας

Γιατί πρέπει να εντάξετε οπωσδήποτε βρώμη στην διατροφή σας