Τι είναι η βιταμίνη D και πως θα καταλάβετε αν έχετε έλλειψη.

Η βιταμίνη D ή αλλιώς η “βιταμίνη του ήλιου” είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη που ο ανθρώπινος οργανισμός την συνθέτει μέσω την ηλιακής ακτινοβολίας αλλά την προσλαμβάνει και από ορισμένες τροφές. Θα θεωρούσε κανείς ότι σε ένα μέρος που χαρακτηρίζεται από ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα, η έλλειψη της θα αφορούσε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, ωστόσο τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι όλο και περισσότεροι έχουν έλλειψη βιταμίνης D.

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στον σύγχρονο τρόπο ζωής που περιλαμβάνει πολλές ώρες σε κλειστούς χώρους και μακριά από τον ήλιο, αλλά και στην γρήγορη τυποποιημένη διατροφή μας. Οι μόνες πηγές της βιταμίνης D είναι η έκθεση στον ήλιο (ακτινοβολία UV) και τα τρόφιμα, αλλά πολύ λίγα τρόφιμα περιέχουν σημαντική ποσότητα της βιταμίνης D. Οι τροφές που περιέχουν βιταμίνη D είναι ορισμένα «λιπαρά» ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος, μπακαλιάρος, πέστροφα, σαρδέλες), το μουρουνέλαιο, τα αυγά (κρόκος), το βοδινό συκώτι, οι γαρίδες, το σέλερι και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Τι προκαλεί στον οργανισμό, η έλλειψη βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι εξαιρετικά σημαντική για τον οργανισμό καθώς σχετίζεται με πολλά οφέλη ενώ η έλλειψή της επηρεάζει τον οργανισμό ποικιλοτρόπως. Η έλλειψη βιταμίνης D, λοιπόν, μπορεί να ευθύνεται για μία πληθώρα συμπτωμάτων ενώ παρεμποδίζει και την απορρόφηση του ασβεστίου και του φώσφορου από τον οργανισμό, επηρεάζοντας κατ’ επέκταση και τη διαμόρφωση των οστών.

Ποια είναι τα σημάδια που φανερώνουν έλλειψη βιταμίνης D

Συνεχής αδυναμία

Εάν αισθάνεστε συχνά κουρασμένοι, περισσότερο από το φυσιολογικό, αυτό μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη της D, καθώς η συγκεκριμένη βιταμίνη έχει την ιδιότητα να μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Όταν τα επίπεδά της είναι πιο χαμηλά τότε τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από τις τροφές είναι λιγότερα συνεπώς και η κούραση μεγαλύτερη.

Πόνοι στα οστά και μυϊκή αδυναμία

Συχνά κατάγματα ή πόνοι στα οστά μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη της βιταμίνης D και αυτό γιατί είναι απαραίτητη για την ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων στο σώμα που είναι σημαντικά για τις αρθρώσεις, τους μυς ακόμη και τα δόντια.

Συχνές λοιμώξεις

Η D επηρεάζει περισσότερα από 2.000 γονίδια και αυτό άμεσα την καθιστά βασική προϋπόθεση και για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Κάποιος με χαμηλά επίπεδα D είναι πιθανό να υποφέρει από συχνές λοιμώξεις καθώς η άμυνα του οργανισμού του είναι πιο ευάλωτη στις επιθέσεις

Κακή ψυχική διάθεση

Σε χώρες χωρίς έντονη ηλιοφάνεια, η κατάθλιψη κάνει πιο συχνά την εμφάνισή της. Αυτό συμβαίνει γιατί η D που χαρακτηρίζεται ως «η βιταμίνη του ήλιου» επηρεάζει με κάποιον τρόπο τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου να «φτιάχνουν» την σεροτονίνη, η οποία είναι και η ορμόνη της χαράς.

 

Ψωρίαση

Η ψωρίαση δεν προκαλείται από την έλλειψη της βιταμίνης D αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις έχει δοθεί βοηθητικά και συνδυαστικά στην θεραπεία της.

Καρδιαγγειακές παθήσεις

Σύμφωνα με άρθρα που δημοσιεύθηκαν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας έχει αποδειχθεί ότι η έλλειψη σε βιταμίνη D μπορεί να οδηγήσει σε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Σε κάθε βέβαια τέτοια πιθανή περίπτωση είναι σκόπιμο να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Follow Getlife.gr στο Google News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γιατί πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά ντομάτες

Τι είναι τα after sun προϊόντα και γιατί είναι απαραίτητα