Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα

Όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας, εντός του Ιανουαρίου πρόκειται να ξεκινήσουν η τρία προγράμματα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου. Αφορούν την πρόληψη για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Τα προγράμματα θα ολοκληρωθούν εντός τριών ετών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, 2,5 εκατομμύρια γυναίκες, ηλικίας από 21 έως 65 ετών, θα λάβουν SMS για δωρεάν έλεγχο, που περιλαμβάνει Τεστ Παπ, HPV DNA test, κολποσκόπηση και βιοψία, αναλόγως με τα ευρήματα.

Στις γυναίκες που έχουν άυλη συνταγογράφηση θα σταλεί σταδιακά sms με το άυλο παραπεμπτικό και θα μπορούν να μπουν στην αντίστοιχη ιστοσελίδα που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα, ώστε να ενημερωθούν για τα συνεργαζόμενα κέντρα και να επιλέξουν σε ποιο θα απευθυνθούν προκειμένου να υποβληθούν στις εξετάσεις τους. Οι γυναίκες που δεν έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση, θα έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν το ραντεβού τους στα συνεργαζόμενα κέντρα με το ΑΜΚΑ τους.

Ο έλεγχος για καρδιαγγειακά νοσήματα αφορά σε 5,5 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, από 30 έως 70 ετών και περιλαμβάνει εξετάσεις, ιατρική επίσκεψη καθώς και καταγραφή συγκεκριμένων παραμέτρων των δεδομένων στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) των δικαιούχων.

Το πρόγραμμα καρδιαγγειακού ελέγχου θα υλοποιηθεί μέσω του προσωπικού γιατρού για τους πολίτες που έχουν ήδη προβεί στην εγγραφή τους. Ωστόσο, θα περιλαμβάνει και ιδιώτες ιατρούς συναφών ειδικοτήτων για όσους πολίτες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να εγγραφούν.

Τέλος, το πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου απευθύνεται σε 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-70 ετών και περιλαμβάνει δωρεάν κολονοσκόπηση και, ενδεχομένως, κάποιες συμπληρωματικές μεθόδους ανίχνευσης.

Follow Getlife.gr στο Google News

Έξυπνες ιδέες για οικονομική ανακαίνιση σπιτιού

Μαύροι κύκλοι: μάθετε γιατί δημιουργούνται και πως να τους εξαλείψετε