Ένα ακόμη όφελος από τη διάσωση ενός σκύλου: Ενίσχυση της υγείας της καρδιάς σας

Υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι λόγοι για να σώσετε έναν σκύλο υιοθετώντας τον. Μπορείτε να τον γλιτώσετε από την ευθανασία, από την ζωή σε ένα κλουβί στο καταφύγιο, να βοηθήσετε στο να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων και να έχετε τη χαρά να δημιουργήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με έναν νέο φίλο. Παίρνετε επίσης πολλά σε αντάλλαγμα και κυρίως αγάπη άνευ όρων. Αποδεικνύεται ότι υπάρχει ακόμη μεγαλύτερος λόγος να βάλετε έναν σκύλο σύντροφο στη ζωή σας: η καρδιαγγειακή υγεία.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τους τρόπους που η διάσωση ενός σκύλου θα βοηθήσει την υγεία της καρδιάς.

Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Τόσο ο καρδιακός ρυθμός όσο και η αρτηριακή πίεση είναι βασικοί δείκτες της υγείας της καρδιάς. Τα υψηλά επίπεδα και των δύο μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι καρδιαγγειακής νόσου. Αν αφεθούν ανεξέλεγκτα, αυτά τα ανησυχητικά σημάδια μπορούν να συμβάλουν σε πολλές ανησυχίες καθώς γερνάμε.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το να αφιερώσετε χρόνο για να αλληλεπιδράσετε με έναν σκύλο μπορεί να μειώσει τόσο τους παλμούς όσο και την αρτηριακή πίεση. Αποδεικνύεται ότι δεν έχει σημασία αν αυτός ο σκύλος είναι δικός σας ή όχι. Απλώς αφιερώστε χρόνο για νον χαϊδέψετε, να παίξετε ή να αλληλεπιδράσετε μαζί του. Είναι αρκετό για να βιώσετε αυτό το όφελος.

Εάν το να είστε ιδιοκτήτης σκύλου δεν ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας, σκεφτείτε να προσφέρετε εθελοντικά σε μια ομάδα διάσωσης. Βρείτε ένα επίπεδο δέσμευσης που λειτουργεί για εσάς,πχ να συμμετέχετε σε μια από τις εκδηλώσεις διάσωσης ή να κάνετε μια βάρδια ως εθελοντής φροντίδας κατοικίδιων ζώων σε κάποιο καταφύγιο αδέσποτων. Το να μην μπορείτε να έχετε σκύλο δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να είστε μέρος της λύσης. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βιώσετε τα οφέλη για την υγεία που προσφέρει η συναναστροφή με σκύλους στη ζωή σας.

Λιγότερο στρες

Τα σκυλιά μας υπενθυμίζουν να μην ασχολούμαστε με τα μικροπράγματα. Στην πραγματικότητα, η παρουσία τους στη ζωή μας έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα άγχους. Αυτό αποδεικνύεται μέσω υψηλότερων επιπέδων των ορμονών που προωθούν την καλή διάθεση όπως η ωκυτοκίνη και χαμηλότερων επιπέδων της λεγόμενης «ορμόνης του στρες», της κορτιζόλης.

Αποδεικνύεται ότι αυτό δεν είναι απλώς ένα μονόδρομο όφελος. Όταν ελέγχθηκαν για τις ίδιες ορμόνες, οι σκύλοι εμφάνισαν παρόμοια αντίδραση χαμηλότερου επιπέδου στρες αφού πέρασαν χρόνο με ανθρώπους.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με σκύλους είναι πιο ανθεκτικά στην διαχείριση του άγχους, πράγμα που σημαίνει ότι αναρρώνουν γρηγορότερα από στρεσογόνες αιτίες της ζωής. Δεδομένου ότι οι στρατηγικές διαχείρισης του στρες συχνά διαφημίζονται από τους γιατρούς ως ένας σημαντικός τρόπος για να μειωθεί αυτός ο παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η διάσωση ενός σκύλου μπορεί επίσης να σώσει και εσάς.

Σωματική άσκηση

Οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν αποδειχθεί ότι έχουν υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας από εκείνους που δεν έχουν σκύλους. Η έρευνα έχει τεκμηριώσει αυτό το φαινόμενο σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, φύλα, ακόμη και σε όσους αναρρώνουν από στεφανιαία νόσο.

Τα επίπεδα άσκησης όταν είστε ιδιοκτήτες σκύλου μπορεί να βελτιωθούν για διάφορους λόγους. Μερικές καθημερινές βόλτες στη γειτονιά σας είναι ένας τρόπος για να προσθέσετε σίγουρα βήματα στον καθημερινό σας αριθμό βημάτων. Ειδικά τα παιδιά φαίνεται να αποκομίζουν μεγάλα οφέλη όταν έχουν σκυλιά στη ζωή τους. Είναι πιο πιθανό να περνούν χρόνο έξω όντας ενεργά. Αυτά είναι υπέροχα νέα για τους γονείς που αναζητούν έναν τρόπο να ξεκολλήσουν τα παιδιά τους από τις οθόνες και να απολαύσουν την ύπαιθρο.

Επιπλέον, τα σκυλιά καθώς είναι δραστήρια και παιχνιδιάρικα μπορεί να ενθαρρύνουν όλους μας να εκτιμούμε λίγο περισσότερο τη χαρά της κίνησης, να ασχολούμαστε περισσότερο με έναν ενεργό τρόπο ζωής και ίσως κυρίως να μας θυμίζουν πόσο διασκεδαστικό είναι να περπατάμε στην ύπαιθρο και να παίζουμε μερικά παιχνίδια.

Απώλεια βάρους

Η ιδιοκτησία σκύλου έχει αποδειχθεί ότι συσχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας. Ένας από τους τομείς όπου αυτή η επίδραση έχει μελετηθεί περισσότερο είναι τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. Η ιδιοκτησία σκύλου μπορεί να είναι ένας τρόπος για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ασκηθούν καθώς έτσι θα εμπλακούν σε κινήσεις που είναι διασκεδαστικές, φυσικές και εστιασμένες στη χαρά και όχι στην αναγκαστική άσκηση.

Ακόμα και αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να έχετε έναν σκύλο τώρα προσπαθήστε να εμπλέξετε τα παιδιά με την εκπαίδευση, τον εθελοντισμό διάσωσης ζώων και άλλους τρόπους με σκοπό να οικοδομήσουν μια θετική σχέση με τους μελλοντικούς σκύλους συντρόφους τους. Δίνοντάς τους το δώρο της αγάπης και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τα σκυλιά από νωρίς, μπορεί να καρπωθούν τα οφέλη για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Follow Getlife.gr στο Google News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γνωρίστε την ενόργανη γυμναστική, το άθλημα του Λευτέρη Πετρούνια που μας έκανε περήφανους.

11 προειδοποιητικά σημάδια ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού