11 προειδοποιητικά σημάδια ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις και περιστάσεις που μπορούν να ρίξουν την ψυχολογία ή τη διάθεσή μας. Ωστόσο, η διάθεσή μας, όσο και να πέσει, συνήθως επανέρχεται σε αξιοπρεπή επίπεδα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο όταν πέφτει το ανοσοποιητικό μας, το οποίο επανέρχεται πολύ πιο δύσκολα. Για αυτό, είναι καλό να αφουγκραζόμαστε το σώμα μας, να ξέρουμε τα προειδοποιητικά καμπανάκια που χτυπούν για το ανοσοποιητικό, καθώς και να έχουμε μία γενική γνώση των συνηθειών, καταστάσεων και πρακτικών που μπορούν να το ρίξουν.

Δείτε τα προειδοποιητικά σημάδια ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού

1. Κούραση

Το να αισθάνεστε εξαιρετικά εξαντλημένοι, μπορεί να είναι ένα καμπανάκι ότι κάτι δεν πάει καλά με την άμυνα του οργανισμού σας. Αυτό είναι ακόμη πιο πιθανό, εάν η κούραση δεν υποχωρεί ακόμη και μετά από ένα βαθύ ύπνο.
Τι είναι το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης. Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

2. Ξηροφθαλμία

Άτομα που αναπτύσσουν αυτοάνοσες διαταραχές διαπιστώνουν ότι έχουν ξηροφθαλμία και μπορεί να αισθάνονται αίσθηση άμμου στα μάτια. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί πόνος, ερυθρότητα ή ακόμα και θολή όραση.

3. Δέκατα

Θερμοκρασία υψηλότερη από το κανονικό, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα αρχίζει να υπερλειτουργεί. Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω μόλυνσης ή έξαρσης μιας αυτοάνοσης κατάστασης.

4. Συχνός πονοκέφαλος

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι πονοκέφαλοι μπορεί να συνδέονται με την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος εξαιτίας αγγειίτιδας (φλεγμονής των αιμοφόρων αγγείων που προκαλείται από μόλυνση ή αυτοάνοση νόσο).

5. Κρύα χέρια και πόδια

Εάν τα αιμοφόρα αγγεία έχουν φλεγμονή, μπορεί να είναι δύσκολο για τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών να κρατηθούν ζεστά. Το δέρμα σε αυτές τις περιοχές μπορεί να γίνει κατά σειρά λευκό, μπλε και κόκκινο, ένα πρόβλημα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζεται ιατρικά φαινόμενο Raynaud.

6. Εξανθήματα

Το δέρμα είναι ο πρώτος φραγμός του σώματος ενάντια στους ξένους εισβολείς. Η εμφάνισή του μπορεί να αντικατοπτρίζει πόσο καλά το ανοσοποιητικό σας κάνει τη δουλειά του. Η φαγούρα ή το ξηρό, κόκκινο δέρμα είναι κοινά συμπτώματα φλεγμονής.

7. Πόνος και δυσκαμψία στις αρθρώσεις

Πόνος, δυσκαμψία, πρήξιμο σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις, ειδικά εάν επιδεινώνεται το πρωί αποτελούν καμπανάκια για το ανοσοποιητικό.

8. Απώλεια μαλλιών

Είναι φυσιολογικό κάποιες φορές να πέφτουν τρίχες από τα μαλλιά μας. Ωστόσο, απώλεια μαλλιών σε μικρές, στρογγυλές ή ωοειδείς περιοχές μπορεί να οφείλονται σε παθολογικές, αυτοάνοσες καταστάσεις.

9. Προβλήματα στην πέψη

Είναι κοινό μυστικό πως μία από τις βασικές αιτίες των περισσότερων ασθενειών είναι η αδύναμη υγεία του εντέρου. Τα σημάδια ενός αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος περιλαμβάνουν συχνή διάρροια, δυσκοιλιότητα και φούσκωμα.

10. Συχνές λοιμώξεις

Αν φαίνεται να παθαίνετε συχνές λοιμώξεις, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να σας στέλνει προειδοποιητικά σήματα. Ενδεχομένως να έχετε ανεπάρκεια του ανοποιητικού αν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια:
Περισσότερες από τέσσερις μολύνσεις αυτιών σε ένα χρόνο
Εμφάνιση πνευμονίας δύο φορές κατά τη διάρκεια του έτους
Χρόνια ιγμορίτιδα ή περισσότερες από 3 κρίσεις βακτηριακής ιγμορίτιδας σε ένα χρόνο
Περισσότερες από δύο χρήσεις αντιβιοτικών το χρόνο.

11. Καθυστερημένη επούλωση τραυμάτων

Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο, οι πληγές χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν μετά από φλεγμονή, τραύμα ή χειρουργική επέμβαση.

Αυτά πρέπει να κάνετε για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό. Ο δεκάλογος που πρέπει να τηρείτε ευλαβικά.

Follow Getlife.gr στο Google News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ένα ακόμη όφελος από τη διάσωση ενός σκύλου: Ενίσχυση της υγείας της καρδιάς σας

22 υπέροχα τρομακτικά θεματικά στεφάνια του Halloween