Τι είναι το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης. Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS) είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική κόπωση ή κόπωση που δεν υποχωρεί με την ανάπαυση και δεν μπορεί να εξηγηθεί από μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση. Το Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί επίσης να αναφέρεται ως μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα ή νόσος συστηματικής δυσανεξίας στην καταπόνηση.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Πρόσφατες στατιστικές μελέτες αναφέρουν ότι πάνω από το 20% του γενικού πληθυσμού υποφέρει από χρόνια κόπωση. Εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα ηλικίας 40 και 50 ετών. Οι γυναίκες έχουν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με CFS από τους άνδρες.

Τα αίτια του σύνδρομου χρόνιας κόπωσης δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητά. Ορισμένες θεωρίες περιλαμβάνουν ιογενή λοίμωξη, ψυχολογικό στρες, εξασθενημένο ανοσοποιητικό, ορμονικές ανισορροπίες ή συνδυασμό παραγόντων. Είναι επίσης πιθανό ορισμένα άτομα να έχουν γενετική προδιάθεση να αναπτύξουν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να είναι το τελικό στάδιο πολλών διαφορετικών καταστάσεων, παρά μια συγκεκριμένη πάθηση. Μελέτες έδειξαν πως περίπου 1 στα 10 άτομα με λοίμωξη από ιό Epstein-Barr (EBV), ιό Ross River ή Coxiella burnetii θα αναπτύξει μια κατάσταση που πληροί τα κριτήρια για διάγνωση συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.

Επειδή δεν έχει εντοπιστεί καμία μεμονωμένη αιτία και επειδή πολλές άλλες καταστάσεις προκαλούν παρόμοια συμπτώματα, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Δεν υπάρχουν τεστ για σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Ο γιατρός σας θα πρέπει να αποκλείσει άλλες αιτίες για την κούρασή σας κατά τον καθορισμό μιας διάγνωσης.

Τα συμπτώματα του σύνδρομου χρόνιας κόπωσης ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο και τη σοβαρότητα της πάθησης.

Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η κόπωση που είναι αρκετά σοβαρή ώστε να παρεμβαίνει στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Για να διαγνωστεί το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, μια σημαντικά μειωμένη ικανότητα να εκτελείτε τις συνήθεις καθημερινές σας δραστηριότητες θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 6 μήνες. Δεν πρέπει να θεραπεύεται με ανάπαυση στο κρεβάτι. Θα αισθάνεστε επίσης υπερβολική κόπωση μετά από σωματικές ή πνευματικές δραστηριότητες, η οποία αναφέρεται ως αδιαθεσία μετά την άσκηση (PEM). Αυτό μπορεί να διαρκέσει για περισσότερες από 24 ώρες μετά τη δραστηριότητα. Ενώ το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ήταν προηγουμένως μια αμφιλεγόμενη διάγνωση, τώρα είναι ευρέως αποδεκτό ως ιατρική κατάσταση.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί επίσης να εισάγει προβλήματα ύπνου, όπως χρόνια αϋπνία ή άλλες διαταραχές ύπνου όπως το να ξυπνάτε συχνά. Επιπλέον, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε: απώλεια μνήμης, μειωμένη συγκέντρωση, ορθοστατική δυσανεξία (η μετάβαση από ξαπλωμένη ή καθιστή θέση σε όρθια στάση σας προκαλεί ζαλάδα, ζάλη ή λιποθυμία)

Τα σωματικά συμπτώματα του CFS μπορεί να περιλαμβάνουν: μυϊκούς πόνους, συχνούς πονοκεφάλους, αρθρικούς πόνους χωρίς ερυθρότητα ή πρήξιμο, συχνός πονόλαιμος, διογκωμένοι λεμφαδένες στο λαιμό και τις μασχάλες σας ή να εξακολουθείτε να αισθάνεστε κουρασμένοι μετά από ανάπαυση ή ύπνο καθώς και αισθητηριακές διαταραχές, π.χ. υπερευαισθησία στο φως.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης επηρεάζει ορισμένα άτομα σε κύκλους,δηλαδή έχουν με περιόδους που αισθάνονται χειρότερα και μετά καλύτερα. Τα συμπτώματα μπορεί μερικές φορές ακόμη και να εξαφανιστούν εντελώς, κάτι που αναφέρεται ως ύφεση. Ωστόσο, είναι ακόμα πιθανό τα συμπτώματα να επανέλθουν αργότερα, η οποία αναφέρεται ως υποτροπή.

Δεν υπάρχουν ιατρικές εξετάσεις για έλεγχο για σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Τα συμπτώματά του είναι παρόμοια με πολλές άλλες καταστάσεις. Πολλοί άνθρωποι με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης δεν «μοιάζουν άρρωστοι», επομένως οι γιατροί μπορεί να μην αναγνωρίζουν ότι έχουν πράγματι μια πάθηση υγείας. Για να λάβετε μια διάγνωση για σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ο γιατρός σας θα αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες και θα εξετάσει μαζί σας το ιατρικό ιστορικό σας.

Follow Getlife.gr στο Google News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πώς να καθαρίσετε το υπνοδωμάτιό σας σε 7 βήματα

Κρέμα νυκτός. Γιατί δεν πρέπει ποτέ να την παραλείπουμε στην ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μας.