Φθινοπωρινές αλλεργίες: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πολλοί άνθρωποι που εμφανίζουν αλλεργίες την άνοιξη έχουν αρχίσει και πάλι να υποφέρουν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Τα αλλεργιογόνα μπορεί να είναι διαφορετικά, αλλά μπορούν να προκαλέσουν εξίσου ενοχλητικά και ανυπόφορα συμπτώματα, με αυτά των ανοιξιάτικων αλλεργιών.

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, τα αγριόχορτα είναι το επικρατέστερο αλλεργιογόνο. Αν και το αγριόχορτο αρχίζει να ανθίζει τον Αύγουστο, η παραγωγή γύρης συνεχίζεται μέχρι τους φθινοπωρινούς μήνες. Περίπου τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που είναι αλλεργικοί στην γύρη των ανοιξιάτικων φυτών είναι επίσης αλλεργικοί και στο αγριόχορτο.

Η μούχλα είναι επίσης «ένοχη» επειδή μπορεί επίσης να εξαπλωθεί με τη βοήθεια του αέρα. Η μούχλα αναπτύσσεται τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Τα ξεραμένα φύλλα των δέντρων που στοιβάζονται σε πεζοδρόμια και αυλές είναι το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας. Μούχλα μπορείτε να παρατηρήσετε σε υπόγειους χώρους αλλά και στο μπάνιο του σπιτιού σας.

Τα ακάρεα της σκόνης είναι μια άλλη συχνή αιτία αλλεργίας. Είναι κυρίαρχα ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά κάνουν την εμφάνισή τους και τον φθινόπωρο. Μέσω του αέρα τα ακάρεα της σκόνης τρυπώνουν κυριολεκτικά παντού, κάνοντας σας να φτερνίζεστε αδιάκοπα.

Τα αλλεργικά συμπτώματα

Τα αλλεργικά συμπτώματα που προκαλεί το αγριόχορτο, η γύρη ή η μούχλα περικλείονται στην έννοια της αλλεργικής ρινίτιδας. Η αλλεργική ρινίτιδα συνοδεύεται από φτέρνισμα, βήχα, δακρύρροια, συνάχι, κνησμό σε μάτια και μύτη, μαύρους κύκλους κάτω απ’ τα μάτια.

Οι έχοντες αλλεργία στο αγριόχορτο επίσης μπορούν να παρουσιάζουν κνησμό στον λαιμό και τη στοματική κοιλότητα, όταν τρώνε μπανάνα, αγγούρι, πεπόνι ή άλλα φρούτα και λαχανικά.

Τα αλλεργιογόνα που μεταφέρονται με τον αέρα μπορούν επίσης να προκαλέσουν άσθμα, που συντελεί σε δύσπνοια, βήχα και συριγμό.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις σε τρόφιμα συνοδεύονται από κοιλιακές κράμπες, ναυτία, εμετό, διάρροια, βήχα και εξανθήματα. Στην περίπτωση της αναφυλαξίας, προκαλείται οίδημα στα χείλη, τη γλώσσα και τον λάρυγγα και εκδηλώνεται δύσπνοια.

Συμβουλές για να αποφύγετε την έξαρση των συμπτωμάτων

Μείνετε σε κλειστό χώρο με κλειστά παράθυρα και πόρτες όταν η γύρη είναι στην κορύφωση της (10:00 π.μ. – 15:00 μ.μ.) ώστε να αποφύγετε την έκθεση στον αλλεργιογόνο παράγοντα.

Πριν ενεργοποιήσετε την θέρμανση, καθαρίστε εξονυχιστικά τα θερμαντικά σώματα και αλλάξτε φίλτρα στα κλιματιστικά. Σωματίδια μούχλας και άλλα αλλεργιογόνα παγιδεύονται στους αεραγωγούς των κεντρικών συστημάτων ψύξης/θέρμανσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και απελευθερώνονται στον αέρα όταν το σύστημα θέρμανσης τεθεί σε λειτουργία. Διαβάστε και Πώς να καθαρίσετε αποτελεσματικά τα καλοριφέρ

Χρησιμοποιήστε ειδικά φίλτρα HEPA αν χρησιμοποιείτε κλιματισμό για σύστημα θέρμανσης για να αφαιρέσετε αποτελεσματικά γύρη, μούχλα και άλλα σωματίδια.

Στους κλειστούς χώρους θέστε σε λειτουργία τον αφυγραντήρα για να διατηρεί την υγρασία σε φυσιολογικά επίπεδα.

Φοράτε μάσκα όταν καθαρίζετε την αυλή ή τους υπόγειους χώρους.

Follow Getlife.gr στο Google News

Θέλετε να τρώτε λιγότερο; Χαμηλώστε τα φώτα και βάλτε απαλή μουσική.

Θέλετε δυνατή όραση; Καταναλώνετε καθημερινά αυτά τα τρόφιμα