Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μας; Μάθετε τα πάντα για την εποχιακή τριχόπτωση

Σε ορισμένες περιπτώσεις η απώλεια μαλλιών είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής και η καθημερινή τριχόπτωση δεν είναι πάντα κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε. Οι γυναίκες μπορεί να χάνουν τα μαλλιά τους για διάφορους λόγους, μερικοί τύποι τριχόπτωσης μπορεί να είναι προσωρινοί και ορισμένοι τύποι μπορεί να είναι μόνιμοι.

Είναι φυσική η τριχόπτωση;

Λιγότερες από τις μισές γυναίκες διανύουν τη ζωή τους χωρίς γεμάτα μαλλιά, ωστόσο η απώλεια μαλλιών δεν είναι πάντα κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε. Συνήθως το φαινόμενο είναι πιο έντονο τους φθινοπωρινούς μήνες, ενώ είναι απολύτως φυσιολογικό να χάνονται έως και 100 τρίχες την ημέρα. Τα μαλλιά μεγαλώνουν από τη βάση του θύλακα της τρίχας και μεγαλώνουν περίπου 1 εκατοστό το μήνα για περίπου τρία χρόνια. Στη συνέχεια τα μαλλιά παραμένουν εκεί μέχρι να ωθηθούν έξω από τις νέες τρίχες που αναπτύσσονται. Όταν παρατηρείτε ότι τα μαλλιά σας πέφτουν, θα μπορούσε απλώς να οφείλεται στο ότι στη θέση τους αναπτύσσονται νέες τρίχες και αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε.

Ωστόσο, εάν αισθάνεστε ότι χάνετε περισσότερα μαλλιά από το κανονικό, μπορεί να υποδηλώνει κάτι πιο σοβαρό. Στις περισσότερες περιπτώσεις η τριχόπτωση είναι προσωρινή, αλλά είναι σημαντικό να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν η τριχόπτωση σας είναι μόνιμη, εάν χρειάζεται να ανησυχείτε και θα σας βοηθήσει να εξετάσετε τη θεραπεία. Το εποχιακό φαινόμενο για παράδειγμα, φυσιολογικά διαρκεί από 3 εβδομάδες έως και 2 μήνες.

Είναι μόνιμη η απώλεια μαλλιών μου;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, δεν είναι όλη η τριχόπτωση μόνιμη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γυναίκες θα χάσουν τα μαλλιά τους κάποια στιγμή στη ζωή τους για διάφορους λόγους και στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μαλλιά θα αρχίσουν να επιστρέφουν στο κανονικό τους μοτίβο ανάπτυξης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταλάβετε γιατί χάνετε τα μαλλιά σας.

1. Ασθένεια ή συναισθηματικό στρες

Η ασθένεια και το άγχος μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο σώμα σας και μια παρενέργεια που μπορεί να παρατηρήσετε είναι η πτώση. Οι θύλακες των τριχών σας σταματούν τη φάση ανάπτυξής τους και αρχίζουν να ξεκουράζονται εάν το σώμα σας έχει κάποιο είδος ψυχικού ή σωματικού τραύματος, με το άγχος να είναι το πιο κοινό.

Μόλις οι θύλακες σταματήσουν τη φάση ανάπτυξης, τα μαλλιά θα αρχίσουν να πέφτουν μετά από μερικούς μήνες. Ωστόσο, εάν το άγχος σταματήσει, οι θύλακες των τριχών θα ξαναρχίσουν τη φυσική τους φάση ανάπτυξης και τα μαλλιά σας θα αρχίσουν να μεγαλώνουν κανονικά.

2. Ορμονικές αλλαγές

Εάν αλλάξουν οι ορμόνες σας, μπορεί να παρατηρήσετε κάποιες αλλαγές και στα μαλλιά σας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα μαλλιά γίνονται πιο πυκνά λόγω της αλλαγής των ορμονών σας. Ωστόσο, μόλις γεννήσετε αυτό μπορεί να αλλάξει ξανά και μπορείτε να αρχίσετε να παρατηρείτε υπερβολική τριχόπτωση. Αυτός είναι ένας τύπος τριχόπτωσης που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να επανέλθει στο φυσιολογικό, μόλις επανέλθουν οι ορμόνες σας.

Αν παράλληλα με την απώλεια μαλλιών, παρατηρήσετε και έντονη κόπωση και αλλαγές στη διάθεσή σας, είναι πολύ πιθανό να έχετε κάποιο πρόβλημα με το θυρεοειδή σας και να μην το γνωρίζετε. Η χρόνια απώλεια μαλλιών, είναι πολύ πιθανό να είναι ένδειξη ότι οι ορμόνες του θυρεοειδή έχουν απορρυθμιστεί. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να κάνετε τις αντίστοιχες εξετάσεις.

3. Γρήγορη απώλεια βάρους

Η μείωση της πρόσληψης θερμίδων πολύ γρήγορα και η απώλεια βάρους με γρήγορο ρυθμό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την πτώση των μαλλιών σας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αλλαγή της διατροφής σας. Η απώλεια ορισμένων βιταμινών και μετάλλων μπορεί να καταστρέψει τα μαλλιά σας. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή για να βοηθήσετε στην προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών και να διατηρήσετε τα υπάρχοντα μαλλιά σας υγιή.

Πρέπει να ανησυχώ για την απώλεια μαλλιών μου;

Εάν έχετε παρατηρήσει ταχεία τριχόπτωση που πιστεύετε ότι είναι μεγαλύτερη από την κανονική ποσότητα, είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Μπορείτε να εργαστείτε μαζί για να βρείτε τη ρίζα του προβλήματος, αν για παράδειγμα η απώλεια μαλλιών σας οφείλεται σε κάτι όπως το άγχος, δεν πρέπει να ανησυχείτε. Οι τρίχες θα ξαναρχίσουν τη φυσική τους διαδικασία ανάπτυξης και τα μαλλιά σας θα μεγαλώσουν ξανά. Ωστόσο, υπάρχουν είδη τριχόπτωσης που είναι πιο σοβαρά και μπορεί τα μαλλιά να μην αναπτυχθούν ξανά, όπως είναι η ανδρογενής αλωπεκία. Είναι σημαντικό να βρείτε την αιτία της τριχόπτωσης σας, ώστε στη συνέχεια να αποφασίσετε εάν πρέπει να προχωρήσετε σε θεραπεία ή εάν τα μαλλιά σας θα αρχίσουν να μεγαλώνουν ξανά φυσικά.

Follow Getlife.gr στο Google News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αιθέριο έλαιο ρίγανης. Γιατί δεν πρέπει να λείπει ποτέ από το σπίτι σας. 8 εκπληκτικές δράσεις που προστατεύουν την υγεία σας

Πάρις Χίλτον. Ο γιος της δέχτηκε bullying για το κεφάλι του. Η πληρωμένη απάντησή της.