Μάθετε να αναγνωρίζετε τα πρόδρομα συμπτώματα της ημικρανίας και αποτρέψτε μια κρίση

Η ημικρανία είναι κάτι περισσότερο από πονοκέφαλος. Είναι μια νευρολογική πάθηση που επηρεάζει την επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από αυτή. Η ημικρανία μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και να διακόψει τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Η προ-ημικρανία είναι ένα από τα τέσσερα στάδια μιας κρίσης ημικρανίας. Τα προ-ημικρανικά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν πριν ξεκινήσει μια κρίση ημικρανίας. Ίσως μπορέσετε να λάβετε μέτρα για να αποφύγετε μια επώδυνη κρίση ημικρανίας, εάν μπορείτε να αναγνωρίσετε το προ-ημικρανικό στάδιο.

Ποια είναι τα προ-ημικρανικά συμπτώματα;

Η ημικρανία έχει τέσσερις διακριτές καταστάσεις. Η προ-ημικρανία, που ονομάζεται προδρομικό στάδιο, αποτελείται από ένα σύμπτωμα ή μια ομάδα συμπτωμάτων που σας ενημερώνουν ότι έρχεται μια κρίση ημικρανίας. Μπορεί να ξεκινήσει οπουδήποτε από λίγες ώρες έως αρκετές ημέρες πριν εμφανιστεί μια κρίση ημικρανίας.

Το πρόδρομο στάδιο, που μερικές φορές ονομάζεται επίσης προ-κεφαλαλγία ή προειδοποιητική φάση, δεν εμφανίζεται πριν από κάθε κρίση ημικρανίας, αλλά η εκμάθηση της αναγνώρισης των προ-ημικρανικών συμπτωμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε προληπτικά μέτρα. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν θα εμφανίσουν όλοι όσοι έχουν στάδιο πρόδρομου τα ίδια ακριβώς συμπτώματα.

Τα προ-ημικρανικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αλλαγές διάθεσης. Μπορεί να αισθάνεστε κατάθλιψη, άγχος ή ευερεθιστότητα χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία.

Μυϊκός πόνος. Η δυσκαμψία και οι κράμπες στον αυχένα και τους ώμους είναι ένα κοινό σύμπτωμα προ της ημικρανίας.

Λαχτάρα για φαγητό. Μπορείτε να έχετε έντονη λαχτάρα, ειδικά για γλυκά τρόφιμα, πριν από την κρίση ημικρανίας.

Δυσκολία συγκέντρωσης. Μπορεί να έχετε πρόβλημα να εστιάσετε και να αισθάνεστε ομίχλη ή σύγχυση.

Κούραση. Ακόμα κι αν κοιμηθήκατε καλά τη νύχτα, μπορεί να αισθανθείτε επιπλέον κούραση που οδηγεί σε κρίση ημικρανίας.

Υπερβολικό χασμουρητό. Το να βρίσκετε τον εαυτό σας να χασμουριέται συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα κρίσης ημικρανίας.

Πεπτικό πρόβλημα. Μπορεί να εμφανίσετε δυσκοιλιότητα ή διάρροια πριν ξεκινήσει μια κρίση ημικρανίας.

Αυξημένη συχνοουρία. Η ανάγκη να επισκέπτεστε το μπάνιο πιο συχνά από το κανονικό είναι ένα κοινό πρόδρομο σύμπτωμα.

Ευαισθησία στο φως και τον ήχο. Μπορεί να έχετε χαμηλή ανοχή σε έντονα φώτα και δυνατούς ήχους πριν και κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας.

Τι να κάνετε εάν έχετε συμπτώματα προ-ημικρανίας

Μπορείτε να αρχίσετε να αναλαμβάνετε δράση εάν αναγνωρίζετε τα προ-ημικρανικά συμπτώματα. Εάν λαμβάνετε θεραπεία από γιατρό για ημικρανία, μπορεί να σας βοηθήσει να καταλήξετε σε ένα σχέδιο διαχείρισης πριν από την ημικρανία που θα μπορούσε να αποτρέψει την πλήρη κρίση ημικρανίας. Δοκιμάστε αυτά τα κοινά βήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια του προδρομικού σταδίου:

Πάρτε αναλγητικά φάρμακα. Μπορεί να βοηθήσει να λάβετε αναλγητικά φάρμακα πριν ξεκινήσει μια κρίση ημικρανίας. Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες του γιατρού όταν παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα για την ημικρανία.

Πάρτε οποιαδήποτε προληπτικά φάρμακα. Προσέξτε να μην παραλείψετε μια δόση οποιωνδήποτε προληπτικών φαρμάκων που σας έχουν συνταγογραφηθεί εάν έχετε συμπτώματα πρόδρομου.

Αποφύγετε τυχόν γνωστούς παράγοντες που προκαλούν ημικρανία. Είναι πάντα καλή ιδέα να αποφεύγετε οτιδήποτε πυροδοτεί την ημικρανία σας, αλλά η πρόσθετη προσοχή για να αποφύγετε τους ερεθισμούς όταν παρατηρήσετε προ-ημικρανικά συμπτώματα μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε μια πλήρη κρίση ημικρανίας.

Ξεκουραστείτε και χαλαρώστε. Αφιερώνοντας χρόνο για ξεκούραση και χαλάρωση μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε μια πλήρη κρίση ημικρανίας. Αν μπορείτε, δοκιμάστε να πάρετε έναν υπνάκο ή να πάτε για ύπνο νωρίς. Ο διαλογισμός ή άλλες τεχνικές χαλάρωσης μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.

Βρείτε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε δυνατές, έντονες και αγχωτικές καταστάσεις όταν εμφανίζονται συμπτώματα προ της ημικρανίας. Η χαλάρωση σε ένα σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μιας κρίσης ημικρανίας.

Κάντε ένα ζεστό ντους ή μπάνιο. Ένα ζεστό ντους ή μπάνιο μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τους μυς σας. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ζεστές κομπρέσες.

Δοκιμάστε παγοκύστες. Οι παγοκύστες είναι ένας καλός τρόπος για να μουδιάσεις τον πόνο και να σε βοηθήσουν να ξεκουραστείς.

Πιείτε ένα ρόφημα με καφεΐνη. Μικρές ποσότητες καφεΐνης μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και μπορούν να ενισχύσουν τα αποτελέσματα ορισμένων φαρμάκων ανακούφισης του πόνου. Είναι καλή ιδέα να επιμείνετε σε μια μικρή ποσότητα, όπως ένα μόνο φλιτζάνι καφέ. Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους απόσυρσης και να δυσκολέψει τον ύπνο.

Follow Getlife.gr στο Google News

Πώς να καθαρίσετε τα Converse σας για να δείχνουν σαν καινούρια

22 υπέροχες κρεβατοκάμαρες με μεταλλικό κρεβάτι