Μυρωδιά μούχλας στην ντουλάπα; Απαλλαγείτε μια και καλή σε 4 βήματα

Η ντουλάπα είναι εύκολο θύμα της υγρασίας και άρα της εμφάνισης μούχλας, αφού πρόκειται για έναν χώρο στενό και σκοτεινό. Η έλλειψη αέρα και φωτός αποτελούν βασικά αίτια που τρέφουν την μούχλα. Χαρακτηριστικό της μούχλας είναι η έντονη μυρωδιά του χώρου και κατά συνέπεια και των ρούχων. Η μυρωδιά μούχλας μπορεί να είναι δυσάρεστη και να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα των ρούχων.

Για να απαλλαγείτε οριστικά από την μούχλα και την μυρωδιά της και να μυρίζει όμορφα η ντουλάπα σας ακολουθήστε τα επόμενα βήματα.

1. Βγάλτε τα ρούχα από την ντουλάπα

Δεν είναι εφικτό να καθαρίσετε την ντουλάπα όταν όλα τα ρούχα βρίσκονται εντός. Συνεπώς, το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να βγάλετε όλα σας τα ρούχα από την ντουλάπα. Αυτό θα σας επιτρέψει να τα ελέγξετε για τυχόν σημάδια μούχλας. Εάν διαπιστώσετε στίγματα μούχλας στα ρούχα ή τα αντικείμενά σας όπως πχ σε δερμάτινες τσάντες ή μπουφάν, θα πρέπει να την αντιμετωπίσετε.
Πώς να αφαιρέσετε τη μούχλα από μια δερμάτινη τσάντα

2. Καθαρίστε την ντουλάπα

Φτιάξτε ένα διάλυμα από ίσα μέρη λευκό ξύδι και νερό και ψεκάστε με αυτό την ντουλάπα. Αφήστε το καθαριστικό να δράσει για περίπου 10 λεπτά και στην συνέχεια σκουπίστε με ένα καθαρό πανί από πάνω προς τα κάτω. Το λευκό ξύδι είναι ένα φυσικό αντιμυκητιακό και αντιβακτηριακό που μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της μούχλας. Αν πάλι προτιμάτε τα έτοιμα προϊόντα, στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικά αντιμουχλικά σπρέυ.

3. Στεγνώστε τελείως την επιφάνεια

Με δεδομένο πως η υγρασία είναι ο κύριος παράγοντας που προκαλεί την ανάπτυξη μούχλας, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να βεβαιωθείτε ότι η ντουλάπα είναι εντελώς στεγνή πριν βάλετε ξανά τα ρούχα. Ιδανικά θα πρέπει να αερίζεται ο χώρος και να ανανεώνεται ο αέρας καθ’ όλη την διαδικασία καθαρισμού. Με ένα στεγνό πανάκι σκουπίστε σχολαστικά τα νωπά σημεία ώστε να απομακρύνετε όλα τα περισσεύματα νερού που προκαλούν υγρασία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πιστολάκι μαλλιών για να στεγνώσετε ολοκληρωτικά την επιφάνεια της ντουλάπας. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα.

4. Λάβετε προληπτικά μέτρα

Υπάρχουν απορροφητικές ουσίες οι οποίες βοηθούν στην απομάκρυνση της υγρασίας και στην πρόληψη της επανεμφάνισής της. Για να αποτρέψετε την επανεμφάνιση της μούχλας καλό είναι να χρησιμοποιήσετε προληπτικά φυσικά απορροφητικά όπως μαγειρική σόδα, καφέ ή κιμωλία είτε τα ειδικά προϊόντα του εμπορίου.

Η μαγειρική σόδα είναι ένα φυσικό απορροφητικό που μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της υγρασίας και των δυσάρεστων οσμών. Γεμίστε μικρά υφασμάτινα σακουλάκια από ύφασμα με μαγειρική σόδα και τοποθετήστε τις στην ντουλάπα. Ο καφές είναι ένα άλλο φυσικό απορροφητικό που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υγρασίας. Γεμίστε ένα βάζο ή μια κούπα με κόκκους καφέ και τοποθετήστε το στην ντουλάπα. Εναλλακτικά, μέσα σε ένα τούλινο σακουλάκι βάλτε αρκετές λευκές κιμωλίες και κρεμάστε το ή τοποθετήστε το σε κάποια γωνία της ντουλάπας. Η κιμωλία θα απορροφήσει την περιττή υγρασία.

Μπορείτε να συνδυάσετε τα απορροφητικά υλικά με αιθέρια έλαια για την μείωση της υγρασίας και για να δώσετε επιπλέον μια ευχάριστη μυρωδιά στην ντουλάπα σας. Μερικά αιθέρια έλαια που είναι αποτελεσματικά ενάντια στη μυρωδιά της μούχλας είναι τεϊόδεντρο, λεβάντα, ευκάλυπτος.

Πώς να καθαρίσετε τα σημάδια μούχλας από τους τοίχους σας

Γνωρίστε τα 4 φυτά εσωτερικού χώρου που λειτουργούν ως φυσικοί αφυγραντήρες και απομακρύνουν την μούχλα και την υγρασία.

Follow Getlife.gr στο Google News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Nail inspo: 20 υπέροχες ιδέες για χειμερινό μανικιούρ σε σκούρο μωβ

20 υπέροχες προτάσεις χριστουγεννιάτικης διακόσμησης τζακιού για όλα τα γούστα