Οι 6 συχνότερες αιτίες που κιτρινίζουν τα φύλλα στα φυτά

Οι περισσότεροι έχουν τουλάχιστον ένα φυτό στο σπίτι το οποίο φροντίζουν όσο καλύτερα μπορούν. Ωστόσο κάποιες φορές θα παρατηρήσετε ότι στο λατρεμένο σας φυτό αρχίζουν να κιτρινίζουν τα φύλλα. Τα κίτρινα φύλλα στα φυτά μπορούν να προκληθούν από πολλές αιτίες.

Μερικές φορές, η αιτία είναι προφανής, γεγονός που σημαίνει ότι μπορείτε να το διορθώσετε άμεσα. Υπάρχουν όμως και φορές που το πρόβλημα είναι πιο δύσκολο να διαγνωστεί καθώς οι πιθανές αιτίες μπορεί να είναι πολλαπλές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα χρειαστεί να αλλάξετε ένα πράγμα τη φορά μέχρι να δείτε βελτίωση στο φυτό. Τα κίτρινα φύλλα να τελικά θα πέσουν, αν όμως έχει διορθωθεί το πρόβλημα το φυτό θα βγάλει νέα φύλλα κατά την επόμενη περίοδο ανάπτυξης.

Δείτε τις 6 συχνότερες αιτίες που κιτρινίζουν τα φύλλα στα φυτά.

1. Υπερβολική υγρασία
Αν έχετε φυτό με κιτρινισμένα φύλλα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε το χώμα στη γλάστρα. Το υπερβολικό ή το ελάχιστο πότισμα είναι οι πιο συνήθεις ύποπτοι όταν τα φύλλα ενός φυτού γίνονται κίτρινα. Στα φυτά σε γλάστρα είναι πολύ σημαντικό να ποτίζετε μόνο όσο χρειάζεται το φυτό. Όταν το χώμα δεν στεγνώνει καλά, η υπερβολική υγρασία καταστρέφει το ριζικό σύστημα του φυτού με αποτέλεσμα οι ρίζες να αρχίζουν να σαπίζουν. Το πρόβλημα στις ρίζες σταδιακά εμφανίζεται με κιτρίνισμα στα φύλλα και στη συνολική ανάπτυξη του φυτού.

2. Έλλειψη ποτίσματος
Εάν τα φυτά δεν λαμβάνουν αρκετό νερό, ρίχνουν τα φύλλα τους για να αποτρέψουν τη διαπνοή και να διατηρήσουν το νερό. Πριν πέσουν, όμως, τα φύλλα κιτρινίζουν. Εάν το χώμα είναι ξερό και συμβαίνει κάτι τέτοιο, καλό είναι να βάλεις το φυτό σε ένα πρόγραμμα ποτίσματος.

3. Από φυσιολογική γήρανση
Καθώς πολλά φυτά γερνούν, τα κατώτερα φύλλα γίνονται κίτρινα και πέφτουν. Τα κίτρινα φύλλα στα φυτά δεν πρέπει να μας ανησυχούν όταν εμφανίζονται μόνο σε κατώτερα φύλλα που είναι σημάδι ωρίμανσης και αποτελεί φυσιολογική διαδικασία για τη δημιουργία νέων φύλλων καθώς αναπτύσσεται το φυτό.

4 Έλλειψη φωτός
Τα φυτά που λαμβάνουν πολύ λίγο φως, συχνά αρχίζουν να κιτρινίζουν στα χαμηλότερα φύλλα πριν αυτά πέσουν. Όταν έχουμε τα φυτά αναπτύσσονται σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν κιτρίνισμα στα φύλλα λόγω μειωμένης φωτοσύνθεσης. Ένα φυτό που κιτρινίζει από έλλειψη φωτός θα είναι συνήθως κίτρινο στην πλευρά που βρίσκεται πιο μακριά από την πηγή φωτός. Τα φύλλα κοντά στο παράθυρο για παράδειγμα, παίρνουν όλο το φως και εμποδίζουν την αντίθετη πλευρά. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλάξτε θέση στο φυτό για να παίρνει περισσότερο ηλιακό φως ή μεταφύτεψέ το σε μια πιο ηλιόλουστη θέση αν είναι εξωτερικού χώρου.

5 Ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών
Τα φύλλα μπορούν να γίνουν κίτρινα εάν ένα φυτό δεν λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται. Η έλλειψη λίπανσης είναι μία από τις βασικές αιτίες για το κιτρίνισμα των φύλλων όταν δεν υπάρχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά στο έδαφος ή στο φυτόχωμα για τις ανάγκες των φυτών. Εάν αυτό είναι το πρόβλημα, τα φύλλα κορυφής του φυτού μπορεί να είναι τα πρώτα που θα κιτρινίσουν ή μπορεί να παρατηρήσετε ένα ασυνήθιστο μοτίβο στο κιτρίνισμα. Για την αντιμετώπιση των κίτρινων φύλλων στα φυτά που εμφανίζονται λόγω έλλειψης θρεπτικών στοιχείων, προσθέστε το κατάλληλο λίπασμα.

6. Προσβολή από ασθένεια
Αν τα φυτά εμφανίζουν κίτρινα φύλλα που δεν οφείλονται σε προβλήματα με το πότισμα, τη λίπανση και τον φωτισμό, εξετάστε το ενδεχόμενο ύπαρξης κάποιας ασθένειας που προκαλεί αυτό το κιτρίνισμα στο φύλλωμα. Εάν το φυτό σας έχει μολυνθεί, μπορεί να εμφανίσει κηλίδες σαν κίτρινα μπαλώματα στα φύλλα σε ολόκληρο το φυτό που μπορεί να συνοδεύεται από παραμορφωμένα φύλλα και μίσχους, καθώς και αποχρωματισμένα λουλούδια. Τα κίτρινα φύλλα στα φυτά, επίσης, μπορούν να εμφανιστούν και λόγω προσβολής από έντομα. Αν αυτό είναι το θέμα, απευθυνθείτε σε έναν γεωπόνο για να πάρετε την κατάλληλη θεραπεία που θα σώσει το αγαπημένα σας φυτό.

Follow Getlife.gr στο Google News

5 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να ξεφορτωθείς από το σπίτι σου μετά από έναν χωρισμό

Ανοιξιάτικα νύχια. 34 υπέροχες ιδέες σε ροζ nude για να κάνετε το τέλειο ανοιξιάτικο μανικιούρ