Πως να αφαιρέσετε λεκέδες μεταφοράς χρώματος από τα ρούχα

Η βαφή ρούχων, κυρίως από ρούχα που δεν έχουν πλυθεί ποτέ, είναι ασταθής και μπορεί εύκολα να ξεβάψει και να μεταφερθεί με το πλύσιμο. Συνήθεις ύποπτοι: ένα ολοκαίνουργιο σκούρο τζιν ή ρούχα σε έντονα χρώματα. Ένα ρούχο που ξεβάφει μπορεί πολύ εύκολα να λερώσει άλλα ρούχα στα οποία θα ακουμπήσει ή ακόμα και σε ειδικές περιπτώσεις να αλλάξει χρώμα στα πιο ανοιχτόχρωμα. Για αυτό και ο νούμερο 1 κανόνας είναι να ταξινομούμε τα ρούχα και να πλένονται πάντα τα λευκά με τα λευκά και μόνο παρόμοια χρώματα μαζί.

Αν κάτι πάει στραβά θα πρέπει να απαλλαγείτε από τους λεκέδες λόγω ξεβάμματος ρούχων όσο πιο γρήγορα μπορείτε χρησιμοποιώντας την καθαριστική δύναμη του λευκαντικού οξυγόνου. Εξαλείφει τον χημικό δεσμό της βαφής στο ύφασμα όταν απελευθερώνεται οξυγόνο και αναμιγνύεται με νερό με αποτέλεσμα να σας απαλλάσσει από τον λεκέ. Το λευκαντικό οξυγόνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα περισσότερα χρωματιστά υφάσματα και σε λευκά που πλένονται αλλά ποτέ σε μετάξι, δέρμα ή μαλλί.

Θυμηθείτε να μην στεγνώνετε ποτέ τα ρούχα που έχουν προσβληθεί μέχρι να αφαιρέσετε τον λεκέ, καθώς η θερμότητα μπορεί να ενισχύσει το σημάδι και να κάνει σχεδόν αδύνατο να εξαλειφθεί. Εάν δεν μπορείτε να εξαλείψετε τη διαρροή χρώματος με μία κίνηση, αφήστε το ύφασμα να στεγνώσει στον αέρα πριν ξεκινήσετε ξανά.

Πώς να αφαιρέσετε λεκέδες μεταφοράς χρώματος από χρωματιστά ρούχα

Αν ανακαλύψετε ότι ένα ρούχο που μόλις πλύνατε έχει ξεβάψει ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα για να αφαιρέσετε τους λεκέδες βαφής από χρωματιστά ρούχα.

1. Ελέγξτε όλα τα ρούχα για λεκέδες

Βρείτε το ρούχο που ξεβάφει και τραβήξτε το έξω από το πλυντήριο. Αφήστε το στην άκρη για πλύσιμο αργότερα με παρόμοια χρώματα και έχετέ το στο νου σας για την επόμενη φορά. Ελέγξτε προσεκτικά κάθε εναπομείναν ρούχο για αποχρωματισμό ή λεκέδες. Οποιαδήποτε ρούχα χωρίς σημάδια ανεπιθύμητου χρώματος μπορούν να μπουν στο στεγνωτήριο ή σε ένα σκοινί για άπλωμα.

2. Μουλιάστε τα ρούχα σε λευκαντικό με βάση το οξυγόνο

Μουλιάστε τα λερωμένα ρούχα πριν τα πλύνετε. Αναμείξτε ένα διάλυμα λευκαντικού με βάση το οξυγόνο και χλιαρό νερό. Ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας για τις αναλογίες. Βυθίστε τα λεκιασμένα αντικείμενα και αφήστε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον οκτώ ώρες.

3.Πλύνετε ως συνήθως και ελέγξτε ξανά

Βάλτε τα ρούχα στο πλυντήριο και πλύντε τα με το συνηθισμένο τρόπο και απορρυπαντικό σας. Μετά το πλύσιμο, ελέγξτε ξανά κάθε ρούχο για ίχνη βαφής. Εκείνα που έχουν ακόμα ανεπιθύμητο χρώμα πρέπει να εμποτιστούν και να πλυθούν ξανά σύμφωνα με την ετικέτα φροντίδας του ενδύματος. Ρούχα που βγήκαν με το ανεπιθύμητο χρώμα εντελώς εξαφανισμένο μπορούν να μπουν στο στεγνωτήριο. Ή, για να είστε σίγουροι, στεγνώστε όλα τα ρούχα φυσικά στον αέρα ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει χρώμα επάνω τους.

4. Επαναλάβετε, εάν ο λεκές επιμένει

Αναμείξτε μια νέα παρτίδα λευκαντικού οξυγόνου και υδατικού διαλύματος και μουλιάστε για άλλες οκτώ ώρες ή όλη τη νύχτα πριν το ξεπλύνετε εάν παραμείνουν ίχνη λεκέ. Μην χρησιμοποιείτε λευκαντικό οξυγόνου σε μετάξι ή μαλλί.

Πώς να αφαιρέσετε λεκέδες μεταφοράς βαφής από λευκά ρούχα

1. Ξαναπλύνετε τα λευκά βαμβακερά με χλωρίνη και απορρυπαντικό

Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι υγρό λευκαντικό χλωρίου σε ολόλευκα βαμβακερά ρούχα αντί λευκαντικό οξυγόνου. Μπορείτε το να προσθέσετε στη θήκη του πλυντηρίου ή απευθείας στο νερό πλύσης με το απορρυπαντικό.
Προσοχή: μην χρησιμοποιείτε ποτέ λευκαντικό χλωρίου σε οποιαδήποτε χρωματιστά ρούχα. Επίσης, μην το χρησιμοποιείτε σε συνθετικά υφάσματα όπως νάιλον ή πολυεστέρας.

2. Εάν ο λεκές επιμένει, μουλιάστε σε χλωρίνη για 5 λεπτά

Εάν ο λεκές χρώματος εξακολουθεί να είναι στο ρούχο, φτιάξτε ένα διάλυμα από 4 λίτρα νερού και 3 κουταλιές της σούπας λευκαντικό χλωρίου σε μια λεκάνη. Εάν έχετε πολλά ρούχα, μουλιάστε τα ξεχωριστά. Βυθίστε πλήρως το ρούχο για πέντε λεπτά. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το χρώμα βγαίνει αμέσως ή μπορεί να χρειαστούν πέντε ολόκληρα λεπτά. Μην το αφήνετε να μουλιάσει περισσότερο από αυτό. Μετά από πέντε λεπτά, ξεπλύνετε το διάλυμα χλωρίνης. Εάν έχει φύγει, πλύντε το ως συνήθως. Εάν παραμείνει ίχνος από την αιμορραγία του χρώματος, επαναλάβετε για πέντε λεπτά και ξεπλύνετε.

3. Πλύνετε ως συνήθως

Μόλις φύγουν όλα τα ίχνη βαφής, πλύνετε σύμφωνα με την ετικέτα φροντίδας του ενδύματος. Τα ρούχα που έχουν καθαρίσει μπορούν να μπουν στο στεγνωτήριο. Ή, για να είστε ασφαλείς, στεγνώστε τα όλα στον αέρα μέχρι να βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρά.

Πρόσθετες συμβουλές για το χειρισμό λεκέδων μεταφοράς χρωστικών ουσιών

Επαναλάβετε εάν δεν δουλέψει την πρώτη φορά: Εάν ένας αρχικός γύρος αφαίρεσης λεκέδων στο σπίτι δεν αφαιρέσει αποτελεσματικά τον λεκέ, επαναλάβετε τα βήματα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να εφαρμόσετε ένα μείγμα από ίσα μέρη μαγειρικής σόδας και λευκού ξιδιού στο λεκιασμένο αντικείμενο σας και να το αφήσετε να μείνει για μερικές ώρες. Αν και θα πρέπει να μπορείτε να αφαιρέσετε τον λεκέ σας χρησιμοποιώντας τις παραπάνω μεθόδους, μπορείτε να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία καθαριστή για εξειδικευμένες συμβουλές.

Δοκιμάστε ένα προϊόν του εμπορίου για ξεβαφή Εάν πολλοί γύροι εμποτισμού και πλυσίματος εξακολουθούν να μην απομακρύνουν τον λεκέ, σκεφτείτε να αγοράσετε ένα εμπορικό προϊόν αφαίρεσης ή συλλογής χρώματος.

Πώς να χειρίζεστε καινούργια ρούχα

Ταξινομήστε τα ρούχα σας σε λευκά, σκούρα και τα χρωματιστά. Να πλένετε πάντα καινούργια, χρωματιστά ρούχα στο πλυντήριο ρούχων ή στο χέρι σε λεκάνη μόνα τους πριν τα βάλετε μαζί με άλλα ρούχα. Κάποια υφάσματα μπορεί να περάσουν αρκετούς κύκλους πλυσίματος στο πλυντήριο πριν αρχίσουν να πήζουν οι βαφές και να πάψουν να επηρεάζουν άλλα ρούχα.

Χρησιμοποιήστε χρωμοπαγίδες σε κάθε πλύση για να είστε σίγουροι πως δεν θα μεταφερθούν τα χρώματα σε άλλα ρούχα.

Follow Getlife.gr στο Google News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι ιδανικές διακοπές σύμφωνα με το ζώδιό σας

Καλοκαιρινά νύχια: υπέροχες ιδέες μανικιούρ σε πορτοκαλί