Σπίτι: κάθε πότε πρέπει να αντικαθιστάτε τα οικιακά αντικείμενα

Όλοι έχουμε βασικά, καθημερινά αντικείμενα στο σπίτι που χρησιμοποιούμε σε πολύ τακτική βάση. Αλλά πόσο συχνά σκέφτεστε πραγματικά πόσο παλιό είναι αυτό το αντικείμενο και αν είναι ώρα για αντικατάσταση ή όχι; Τα συχνά χρησιμοποιούμενα αντικείμενα φθείρονται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί ακόμη και να φιλοξενήσουν ένα ευρύ φάσμα μικροβίων σε ορισμένες περιπτώσεις. Ακολουθεί ένας οδηγός για το πόσο συχνά πρέπει να αντικαθιστάτε κάποια κοινά είδη οικιακής χρήσης.

1. Σεντόνια
Κοιμάστε πάνω τους κάθε βράδυ, αλλά πότε θα τα ανταλλάξετε με ένα ολοκαίνουργιο σετ; Ακόμη και όταν πλένονται τακτικά, τα σεντόνια πρέπει να αντικαθίστανται περίπου κάθε δύο χρόνια.

2. Στρώμα ύπνου
Κοιμάστε στο στρώμα σας κάθε βράδυ – ακόμα και τα στρώματα υψηλότερης ποιότητας δεν έχουν διάρκεια ζωής πενήντα ετών! Ανάλογα με την ποιότητα του στρώματος, είναι καλύτερο να τα αντικαθιστάτε κάθε δέκα χρόνια.Τα στρώματα αφρού μνήμης ή από λάτεξ έχουν μεγαλύτερη αντοχή φτάνοντας τα 15 χρόνια.

3. Μαξιλάρια
Με την πάροδο του χρόνου τα μαξιλάρια φθείρονται από τη χρήση και δεν παρέχουν πλέον την υποστήριξη που έκαναν κάποτε. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από την ικανότητά σας να αποκοιμηθείτε μέχρι τη στήριξη της πλάτης σας και τους πόνους του σώματος. Οι ειδικοί συνιστούν να παίρνετε νέα μαξιλάρια κάθε 1-2 χρόνια — και ακόμη νωρίτερα (έξι μήνες) εάν είστε επιρρεπείς σε αλλεργίες.

4. Κουρτίνα μπάνιου
Με την πάροδο του χρόνου, η κουρτίνα μπάνιου σας θα βιώσει μια συσσώρευση λεκέδων από σκληρό νερό, αφρού από σαπούνι, μούχλα και πολλά άλλα. Αντικαταστήστε την με νέα κάθε 4 έως 6 μήνες. Μια καλή λύση για να μην ψάχνετε κάθε φορά κουρτίνα που να ταιριάζει με το μπάνιο σας είναι να κρεμάσετε διπλή κουρτίνα: μια φτηνή από μέσα που θα έρχεται σε επαφή με το νερό και θα την αντικαθιστάτε και την αγαπημένη σας από έξω σε καθαρά διακοσμητικό ρόλο.

5. Πετσέτες μπάνιου
Κατά κανόνα, θα πρέπει να πλένετε τις πετσέτες μπάνιου σας κάθε δύο με τρεις χρήσεις. Όταν χάσουν τις απορροφητικές τους ικανότητες, αρχίσουν να μυρίζουν ή έχουν περάσει περίπου δύο χρόνια, ήρθε η ώρα για ένα νέο σετ.

6. Οδοντόβουρτσες
Οι παλιές οδοντόβουρτσες μπορούν να φιλοξενήσουν πολλά βακτήρια — και να μεταφέρουν αυτά τα μικρόβια στο στόμα σας κάθε φορά που πλένετε τα δόντια. Οι ειδικοί συνιστούν να αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 2-3 μήνες και ακόμη νωρίτερα εάν οι τρίχες αρχίσουν να ξεφτίζουν.

7. Χαλάκι μπάνιου
Πρώτον, είναι καλή πρακτική να πλένετε το χαλάκι του μπάνιου σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Και όταν δεν χρησιμοποιείτε βεβαιωθείτε ότι είναι κρεμασμένο για να στεγνώνει. Τα χαλάκια μπάνιου πρέπει να αντικαθίστανται κάθε ή δύο χρόνια.

8. Πιγκάλ τουαλέτας
Το βουρτσάκι της λεκάνης έχει σκληρή δουλειά να κάνει. Φροντίστε να τη πετάξετε και να πάρετε καινούργια μία ή δύο φορές το χρόνο.

9. Σφουγγάρια
Ανάλογα με την χρήση όταν αρχίσουν να φαίνονται τραχιά ή να κρατούν μυρωδιά, ήρθε η ώρα να τα πετάξετε. Όσο απίστευτο και αν σας φαίνεται το σφουγγάρι της κουζίνας σας είναι πιθανότατα το πιο βρώμικο, γεμάτο μικρόβια και βλαβερό πράγμα σε ολόκληρο το σπίτι σας.

10. Διακοσμητικά μαξιλάρια
Ακόμη και τα μαξιλάρια που χρησιμοποιούνται αυστηρά για διακοσμητικούς σκοπούς θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 5 έως 10 χρόνια. Είναι καλύτερο να αγοράζετε διακοσμητικά μαξιλάρια με αφαιρούμενα καλύμματα, ώστε να μπορείτε να τα πλένετε τακτικά.

11. Αντικολλητικά σκεύη
Τα αντικολλητικά σκεύη χάνουν με την χρήση την αντικολλητική τους επίστρωση και θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε πέντε χρόνια περίπου.

Follow Getlife.gr στο Google News

Βρεφική κούνια: Μην την πετάτε, επαναχρησιμοποιήστε την

Κατάψυξη: μην βάλετε ποτέ αυτά τα τρόφιμα