5 Συμβουλές ειδικών για να διατηρήσετε τα φυτά ζωντανά ενώ είστε σε διακοπές

Australian Chinese woman waters the plants in her Sydney apartment

1. Μαζέψτέ τα μαζί

Αν βάλετε όλα τα φυτά σας μαζί (όπου είναι δυνατόν), τότε δημιουργούν το δικό τους μικροκλίμα όπου διατηρούν περισσότερη υγρασία. Αυτό είναι εξαιρετικό για φυτά που ευδοκιμούν στην υγρασία. Επιπλέον, εάν αποφασίσετε να έχετε έναν φίλο να φροντίζει τα φυτά σας, η ομαδοποίηση φυτών με παρόμοια προγράμματα ποτίσματος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τους βοηθήσετε να τα παρακολουθούν, ειδικά όταν έχετε μεγάλο αριθμό φυτών.

2. Μην τα αφήνετε στο άμεσο ηλιακό φως

Σε ορισμένα φυτά αρέσει πολύ το έντονο άμεσο ηλιακό φως, αλλά σημαίνει επίσης ότι ο ήλιος θα στεγνώσει το χώμα του φυτού σας πιο γρήγορα. Για να περιορίσετε το πόσο γρήγορα στεγνώνουν, μετακινήστε τα από τα περβάζια των παραθύρων και μέρη με νότιο προσανατολισμό. Αυτό φυσικά δεν ισχύει για τους κάκτους.

Η μετακίνηση των φυτών εσωτερικού χώρου λίγα μέτρα μακριά από το παράθυρο κάνει τεράστια διαφορά στην ποσότητα φωτός που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και επειδή δεν θα είστε σπίτι για να μετακινήσετε φυτά εάν υπάρχει μια ιδιαίτερα ζεστή μέρα, είναι καλύτερο να μετακινήσετε τα φυτά για να μην καούν επίσης. Αν δεν γίνεται να μετακινηθούν φιλτράρετε το φως με μια διάφανη λευκή κουρτίνα, ώστε τα φυτά σας να μην είναι εντελώς εκτεθειμένα.

3. Αποκτήστε αυτόματο πότισμα

Εάν έχετε επιστρατεύσει έναν φίλο για να φροντίσει τα φυτά σας, αλλά δεν μπορεί να έρχεται κάθε μέρα για να φροντίσει τα πιο απαιτητικά φυτά μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μια διαδικασία αυτόματου ποτίσματος. Αν και αυτά δεν θα αντικαταστήσουν ένα καλό πότισμα, υπάρχουν πολλές συσκευές που απελευθερώνουν σιγά σιγά νερό όταν το έδαφος στεγνώνει κάτι που είναι πραγματικά χρήσιμο για φυτά που απαιτούν το χώμα να παραμείνει υγρό.

4. Δημιουργήστε μια λίστα με οδηγίες

Η δημιουργία μιας λίστας οδηγιών για έναν φίλο που έχει συμφωνήσει να ποτίζει για εσάς είναι ένας ιδανικός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Χρήσιμες σημειώσεις που πρέπει να συμπεριλάβετε στη λίστα είναι:

Έλεγχος εδάφους: Υπενθυμίστε τους να χρησιμοποιήσουν το δάχτυλό τους για να βεβαιωθούν ότι το χώμα δεν είναι υγρό πριν το πότισμα.
Ασυνήθιστα πράγματα που πρέπει να σημειωθούν: Εάν υπάρχει κάτι περίεργο σε ένα από τα φυτά σας (π.χ. πρέπει να φυλάσσεται μακριά από άλλα φυτά, δεν υπάρχει πιατάκι για να πιάσει το υπερβολικό νερό, επομένως πρέπει να ποτίζεται στο νεροχύτη ή στην μπανιέρα, κ.λπ.)
Πρόγραμμα ποτίσματος: Ποια φυτά πρέπει να ποτίζονται πότε. Εξετάστε το ενδεχόμενο να δώσετε χρωματική κωδικοποίηση στις σημειώσεις σας Post-It έτσι ώστε όλα τα φυτά με, μπλε χαρτάκι, να πρέπει να ποτίζονται τη Δευτέρα κ.λπ.

5. Ποτίστε καλά τα φυτά σας πριν φύγετε

Αν δεν υπάρχει φροντιστής, βάλτε τα φυτά σας στο νεροχύτη ή τη μπανιέρα και ποτίστε μέχρι να δείτε νερό να βγαίνει από τις τρύπες αποστράγγισης τους. Στη συνέχεια, αφήστε τα στη μπανιέρα για περίπου μία ώρα για να στραγγίσουν πλήρως, ώστε να μην στάζει νερό και βάλτε τα στις θέσεις τους. Τα φυτά σας θα ποτιστούν καλά και θα πρέπει να είναι εντάξει για τις επόμενες μέρες ή ακόμα και μια εβδομάδα. Θυμηθείτε: Δεν μπορείτε πραγματικά να σώσετε ένα φυτό που έχει υπερποτιστεί, αλλά μπορείτε να σώσετε ένα φυτό που έχει υποποτιστεί ελαφρώς. Φροντίστε να τα ποτίσετε αμέσως μόλις επιστρέψετε στο σπίτι, ώστε να αναπληρώσουν το νερό που χρειάζονται.

Follow Getlife.gr στο Google News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οδηγός σε 7 βήματα για να τοποθετήσετε τα κουρτινόξυλα και να κρεμάσετε τις κουρτίνες.

Πώς να καθαρίσετε πανεύκολα τις οπές ξεβγάλματος της λεκάνης της τουαλέτας