6 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζετε με μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ένα εξαιρετικό φυσικό καθαριστικό και για καλό λόγο καθώς λευκαίνει, φωτίζει και αναζωογονεί. Το φθηνό οικιακό βασικό προϊόν είναι άμεσα διαθέσιμο σχεδόν σε όλα τα σπίτια και απίστευτα ευέλικτο, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα πάντα, από το τρίψιμο λεκέδων καφέ και τσαγιού μέχρι τη λεύκανση των αθλητικών παπουτσιών.

Αλλά όσον αφορά τον καθαρισμό, η μαγειρική σόδα έχει τα όριά της. Οι ήπια λειαντικές ιδιότητες της μαγειρικής σόδας την καθιστούν λιγότερο από ιδανική για τον καθαρισμό υλικών που είναι επιρρεπή σε γρατσουνιές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άφοβα την μαγειρική σόδα για να παρασκευάσετε σπιτικά καθαριστικά ωστόσο δεν συνιστάται η χρήση της σκέτης σόδας για τρίψιμο ορισμένων επιφανειών. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε 6 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζετε τρίβοντας με μαγειρική σόδα.

1. Καθρέφτες και παράθυρα

Η μαγειρική σόδα είναι ένα ήπιο λειαντικό, που την καθιστά εξαιρετική για το απαλό καθαρισμό λεκέδων από σκληρές επιφάνειες, αλλά όταν πρόκειται για τον καθαρισμό υλικών που είναι επιρρεπείς στις γρατσουνιές, όπως το γυαλί, τότε η μαγειρική σόδα θα πρέπει να αποφεύγεται. Η μαγειρική σόδα μπορεί να αφήσει μικρο-γρατσουνιές σε καθρέφτες και παράθυρα, δημιουργώντας μια θαμπή εμφάνιση και προκαλώντας μη αναστρέψιμη ζημιά.

2. Γυάλινες κεραμικές εστίες

Όπως οι καθρέφτες και τα παράθυρα, όταν πρόκειται για τον καθαρισμό μιας κεραμικής γυάλινης εστίας, είναι καλύτερο να παραλείψετε το τρίψιμο με μαγειρική σόδα για να αποφύγετε το ξύσιμο της επιφάνειας. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό κρέμας και/ή μια ξύστρα για να αφαιρέσετε τα κολλημένα υπολείμματα στη θέση του τριψίματος με λειαντική σκόνη. Εναλλακτικά φτιάξτε το ακόλουθο καθαριστικό μείγμα και ακολουθήστε τις οδηγίες

Κεραμικές εστίες: σαν καινούριες με σόδα και ξύδι

3. Πλάκα χρυσού

Ο καθαρισμός της επίστρωσης χρυσού σε πιάτα, κομμάτια σερβιρίσματος, γυάλινα σκεύη και άλλα πρέπει να γίνεται με προσοχή για να αποφευχθεί ο θρυμματισμός, το ξύσιμο ή η διάβρωση. Αποφύγετε το τρίψιμο της επίστρωσης χρυσού με μαγειρική σόδα, προτιμώντας αντ’ αυτού απαλά καθαριστικά όπως σαπούνι πιάτων, μη λειαντικά σφουγγάρια και πανιά από μικροΐνες όταν πρόκειται για το πλύσιμο αυτών των ευαίσθητων αντικειμένων.

4. Αλουμίνιο

Η μαγειρική σόδα είναι αλκαλική και όταν το αλουμίνιο εκτίθεται σε οποιοδήποτε είδος αλκαλίου για παρατεταμένη χρονική περίοδο, αυτό μπορεί να προκαλέσει την οξείδωση του μετάλλου αλλάζοντας το χρώμα της επιφάνειας. Για να αποφύγετε την οξείδωση του μετάλλου και τον σχετικό αποχρωματισμό του όταν χρησιμοποιείτε μαγειρική σόδα για να καθαρίσετε μια κατσαρόλα αλουμινίου, ξεπλύνετε αμέσως και σχολαστικά μετά το πλύσιμο για να μειώσετε τον χρόνο έκθεσης.

5. Μάρμαρο και Χαλαζίας

Οι λειαντικές ιδιότητες της μαγειρικής σόδας μπορούν να προκαλέσουν ζημιά με την πάροδο του χρόνου στο μάρμαρο και τον χαλαζία. Επειδή η μαγειρική σόδα μπορεί να προκαλέσει γρατσουνιές και να φθείρει το επάνω προστατευτικό στρώμα των επιφανειών από μάρμαρο και χαλαζία, παραλείψτε το ως καθημερινό καθαριστικό και αντ’ αυτού αναζητήστε μια κρέμα ή υγρό καθαριστικό για να αποφύγετε δαπανηρή, μόνιμη ζημιά.

6. Ξύλινα δάπεδα και έπιπλα

Η μαγειρική σόδα θα προκαλέσει μικρογρατσουνιές σε ξύλινα πατώματα και έπιπλα, φθείροντας το στεγανωτικό και δίνοντας μια θαμπή εμφάνιση στο ξύλο. Η διάβρωση της σφράγισης, ειδικότερα, είναι ένα πρόβλημα επειδή, εκτός του ότι αφήνει μια θαμπή όψη τα ξύλινα δάπεδα ή τα έπιπλα, καθιστά το ξύλο ευάλωτο σε ζημιές, οι οποίες μπορεί να απαιτήσουν δαπανηρές και χρονοβόρες εργασίες επισκευής στο σπίτι.

 

Follow Getlife.gr στο Google News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πώς να αφαιρέσετε τις τρίχες των κατοικίδιων από το χαλί: 7 αποδεδειγμένες μέθοδοι

Οι καλύτερες συμβουλές και κόλπα στο styling μιας συρταριέρας