Διαλογισμός: 7 σημαντικά οφέλη για την ψυχική και σωματική μας υγεία

Το σώμα μας είναι πολύπλοκο, με μια μυριάδα διασυνδεδεμένων συστημάτων που επικοινωνούν και συνεργάζονται αρμονικά για να αποτρέψουν την ασθένεια, διατηρώντας παράλληλα την ομοιόσταση. Ο διαλογισμός φαίνεται να λειτουργεί σε πολλαπλά μονοπάτια που οδηγούν σε καλύτερη υγεία, ψυχική και σωματική. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει συγκεκριμένους δείκτες φλεγμονής, ενισχύει την κυτταρική ανοσία και ακόμη επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση. Διαβάστε αναλυτικά τα οφέλη του να κάνεις κανείς διαλογισμό.

1. Ο διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει το άγχος, την κατάθλιψη και το στρες

Είναι πλέον καλά τεκμηριωμένο και ευρέως αποδεκτό ότι ο διαλογισμός βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης προκαλώντας πολλές ευεργετικές αλλαγές και αντιδράσεις στον εγκέφαλο. Ο διαλογισμός έχει επίσης αποδειχθεί ότι μεταβάλλει σημαντικά τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων. Η φυσιολογική μας εγρήγορση χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία της δραστηριότητας των κυμάτων βήτα, αλλά τα κύματα άλφα και θήτα αυξάνονται επίσης κατά τη διάρκεια του διαλογισμού. Τα κύματα άλφα σχετίζονται με τη χαλάρωση ενώ τα κύματα θήτα μπορούν να παρατηρηθούν σε περιόδους ύπνου REM. Έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν στην πραγματικότητα λιγότερη δραστηριότητα κυμάτων άλφα και επομένως μπορεί να ωφεληθούν από τον διαλογισμό.

2. Μπορεί να μεγαλώσει τον εγκέφαλό σας

Κάποτε πίστευαν ότι ο ενήλικος εγκέφαλος δεν ήταν σε θέση να αναπτύξει νέα εγκεφαλικά κύτταρα. Ευτυχώς, τώρα γνωρίζουμε ότι αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται νευρογένεση, δεν είναι δυνατή μόνο στον ενήλικο εγκέφαλο, αλλά μπορεί να ενθαρρυνθεί με την πρακτική του διαλογισμού. Ο εγκέφαλός μας αποτελείται από φαιά ουσία και λευκή ουσία. Η φαιά ουσία περιέχει κυτταρικά σώματα, δενδρίτες και άκρα νευρώνων. Η λευκή ουσία αποτελείται από δέσμες μυελινωμένων αξόνων. Η φαιά ουσία αποτελείται από νευρώνες που ρυθμίζουν τον έλεγχο των μυών και την αισθητηριακή αντίληψη, ομιλία, ακοή, συναισθήματα, λήψη αποφάσεων, αυτοέλεγχος και μνήμη. Η λευκή ουσία μπορεί να θεωρηθεί ως τα ηλεκτροφόρα καλώδια μέσω των οποίων τα σήματα μεταδίδονται στις περιοχές του εγκεφάλου. Ο διαλογισμός μπορεί να είναι πολλά υποσχόμενος για την αντιστάθμιση της ατροφίας της φαιάς ουσίας καθώς προκαλεί σημαντικές αυξήσεις στον όγκο της. Όσον αφορά τη λευκή ουσία, σε μόλις 4 εβδομάδες, μια πρακτική διαλογισμού επίγνωσης αύξησε σημαντικά τη μυελίνη. Την επόμενη φορά που θα κάνετε διαλογισμό, να ξέρετε ότι κυριολεκτικά μεγαλώνετε τον εγκέφαλό σας.

3. Μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση και να βελτιώσει τη μνήμη

Ένας άλλος τύπος εγκεφαλικών κυμάτων που βιώνουμε είναι το εγκεφαλικό κύμα γάμμα. Διαπιστώθηκε ότι διάφοροι τύποι πρακτικών διαλογισμού προκάλεσαν δραστηριότητα κυμάτων γάμμα. Το κύμα γάμμα είναι σε πολύ υψηλότερη συχνότητα (40-110 Hz) και ενώ η έρευνα γύρω από τα κύματα γάμμα είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο, τα κύματα γάμμα έχουν συσχετιστεί με διορατική σκέψη και αυξημένες γνωστικές ικανότητες. Ο διαλογισμός αυξάνει επίσης τη φαιά ουσία στον οπίσθιο τριχωτό φλοιό, την κροταφοβρεγματική συμβολή και την παρεγκεφαλίδα. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου μας εμπλέκονται με τις διαδικασίες μάθησης και μνήμης, επομένως η ανάπτυξή τους μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική ικανότητα και να ενισχύσει τη μνήμη!

4. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της γνωστικής έκπτωσης

Μόνο 3 μήνες διαλογισμού ή μουσικής έκθεσης βελτίωσαν την προσοχή, την εκτελεστική λειτουργία, την ταχύτητα επεξεργασίας, τη λειτουργία υποκειμενικής μνήμης, τον ύπνο, διάθεση, άγχος, ευεξία και συνολική ποιότητα ζωής σε άτομα με γνωστική εξασθένηση.

5. Μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να μειώσει τη φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι ένα πολύπλοκο αμυντικό σύστημα και ενώ είναι απαραίτητο και χρήσιμο σύστημα οξείας άμυνας κατά των παθογόνων μικροοργανισμών και ζωτικής σημασίας για την επούλωση των πληγών, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη των ιστών. Σε μια πρόσφατη μελέτη από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Ιατρικού Κέντρου του Georgetown University, οι ερευνητές μέτρησαν τις φλεγμονώδεις πρωτεΐνες σε μια ομάδα ανθρώπων και στη συνέχεια έδωσαν σε ορισμένους από αυτούς μια ρουτίνα διαλογισμού. Όσοι έκαναν διαλογισμό εμφάνισαν μεγάλες πτώσεις σε δύο δείκτες φλεγμονής, ενώ όσοι δεν έκαναν διαλογισμό εμφάνισαν μέτριες αυξήσεις στους ίδιους δείκτες

6. Μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο γερνάτε

7. Μπορεί να βοηθήσει στο κόψιμο των κακών συνηθειών

Με όλα τα οφέλη που προσδίδει ο διαλογισμός στην εκτελεστική σας λειτουργία, η οποία εμπλέκεται στον αυτοέλεγχο, τον προγραμματισμό και τη λήψη αποφάσεων, δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να κόψετε κακές, παρατεταμένες συνήθειες.

Follow Getlife.gr στο Google News

Με ένα μήλο την ημέρα θα αποφεύγονταν πολλές χιλιάδες εμφράγματα και εγκεφαλικά

Γυναικεία blazer: φορέστε τα έτσι και αναδείξτε το μοναδικό σας στυλ