Δοκιμάστε αυτά τα 6 σπιτικά γιατροσόφια που θα σας σώσουν από τον βήχα. Τα μυστικά των γιαγιάδων μας

Η εποχή του ερεθισμένου, ξηρού και πονεμένου λαιμού, του βήχα, του κρυολογήματος και της γρίπης είναι πια εδώ. Μερικές φορές, ένα ζεστό τσάι, ένα παυσίπονο και λίγη ξεκούραση αρκούν ωστόσο το πιο ενοχλητικό σύμπτωμα, ο βήχας, μπορεί να επιμείνει λίγο περισσότερο.

Όταν τα συμπτώματα είναι λιγότερο έντονα, συχνά καταφεύγουμε στις λύσεις των παλιών, δηλαδή στα φυσικά σπιτικά γιατροσόφια. Δεν είναι λίγες οι σπιτικές συνταγές που έχουμε ακούσει από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, για την αντιμετώπισή του ξηρού, ερεθισμένου λαιμού και του βήχα. Κάποια μάλιστα τα παραδέχεται και η επιστήμη.

Σας παρουσιάζουμε 6 από αυτά τα γιατροσόφια τα οποία όντως δουλεύουν και θα σας βοηθήσουν να καταπραΰνετε έναν ξηρό λαιμό και να μειώσετε τον βήχα σας.

1. Μέλι, τζίντζερ και λεμόνι.

Ένας τρόπος για να μαλακώσετε τον βήχα και να αντιμετωπίσετε το ενοχλητικό γαργάλημα στο λαιμό είναι φτιάξετε ένα σπιτικό γιατροσόφι με μέλι και λεμόνι και να προσθέσετε τζίντζερ. Το μέλι μαλακώνει τον λαιμό, το λεμόνι έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες ενώ το τζίντζερ είναι πολύ ευεργετικό για το ανοσοποιητικό σύστημα.

2. Αφέψημα από φασκόμηλο, θυμάρι, μέντα, χαμομήλι.

Όλα αυτά τα βότανα έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες. Κάντε συνδυασμούς ανάλογα με το τι προτιμάτε ή φτιάξτε ένα αφέψημα που να περιέχει λίγο από όλα.

3. Κόκκινα κρεμμύδια

Βάλτε λίγα κόκκινα ή μωβ κρεμμύδια να σιγοβράσουν σε νερό μαζί με μέλι, λίγη ακατέργαστη ζάχαρη και χυμό λεμονιών. Στη συνέχεια αφήστε το μείγμα να κρυώσει, σουρώστε το και αποθηκεύστε σε γυάλινο βάζο. Δοκιμάστε 1κ.σ. μερικές φορές μέσα στη μέρα, και ιδιαίτερα τις απογευματινές και βραδινές ώρες που ο βήχας είναι συνήθως πιο έντονος.

4. Μέλι

Μια κουταλιά μέλι θα μαλακώσει το λαιμό και θα καλμάρει τον βήχα. Φροντίστε να μην πιείτε νερό ή άλλο ρόφημα μετά (ή έστω για τα επόμενα 15’) για να το αφήσετε να δράσει. Το μέλι φημίζεται για τις αντιμικροβιακές και μαλακτικές του ιδιότητες.

5. Γαργάρες με αλατόνερο

Μια από τις πιο παλιές τακτικές, που προτείνουν ακόμα και σήμερα πολλοί γιατροί. Διαλύστε μισό κουταλάκι του καφέ αλάτι σε ένα γεμάτο ποτήρι ζεστό νερό. Κάνετε γαργάρες με το διάλυμα για λίγα δευτερόλεπτα, φροντίζοντας να φτάνει έως το πίσω μέρος του λαιμού, και μετά φτύστε το. Το αλατόνερο μαλακώνει επίσης την παχιά βλέννα που επιστρώνει τον λαιμό, διευκολύνοντας έτσι την αποβολή της και μαζί την απομάκρυνση κάθε τυχόν ερεθιστικής ουσίας (όπως τα αλλεργιογόνα, τα βακτήρια και οι μύκητες) που παγιδεύεται σε αυτήν.

6. Εισπνοές πάνω από νερό που βράζει

Μια άλλη τεχνική που ενδεχομένως θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον βήχα είναι οι εισπνοές. Μπορείτε να κάνετε εισπνοές πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, στην οποία θα έχετε ρίξει χαμομήλι ή ευκάλυπτο. Ο ατμός βοηθάει τις εκκρίσεις των βρόγχων να γίνουν πιο ρευστές και να αποβληθούν απ’ τον οργανισμό μας ως πτύελα ή αλλιώς φλέματα.

Αυτά πρέπει να κάνετε για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό. Ο δεκάλογος που πρέπει να τηρείτε ευλαβικά.

Follow Getlife.gr στο Google News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμβουλές για την σωστή συντήρηση του στρώματος

Πως να παρασκευάσετε το τέλειο ριζότο. Οι 9 χρυσοί κανόνες.