Κάνετε καθιστική εργασία; Δείτε πόση και ποια άσκηση πρέπει να κάνετε για να αντισταθμίσετε τον κίνδυνο.

Είναι γεγονός πως η καθιστική ζωή είναι όλο και πιο συχνή καθώς πολλές θέσεις εργασίας απαιτούν να βρισκόμαστε σε καθιστή θέση σε όλο το ωράριό μας. Αυτές οι ώρες μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία μας και επιπλέον η καθιστή στάση κάνει το σώμα μας να έχει την τάση να καμπουριάζει.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine διαπίστωσε ότι οι τόσες ώρες καθιστικής εργασίας μπορούν να αντιμετωπιστούν με άσκηση – συγκεκριμένα με 30 έως 40 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας. Μια τέτοια αλλαγή μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τη διάρκεια της ζωής μας.

Σύμφωνα με την έρευνα, για όσους περνούν 8 έως 10 ώρες καθιστοί, η άσκηση είναι ένας τρόπος να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος. Με 30 έως 40 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης την ημέρα, η συσχέτιση μεταξύ υψηλού χρόνου καθιστικής ζωής και κινδύνου θανάτου δεν διαφέρει σημαντικά από εκείνη των ανθρώπων με χαμηλό χρόνο καθιστικής ζωής.

Η ποδηλασία, το περπάτημα, το τρέξιμο, ακόμη και η κηπουρική μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη της καθημερινής ανάγκης του οργανισμού μας για άσκηση, καθώς μας κάνουν να κινούμαστε και να ανεβάζουμε τους καρδιακούς παλμούς.

Ας μην ξεχνάμε πως οι κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συστήνουν την μείωση της καθιστικής συμπεριφοράς σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και τις ικανότητες. Ο ΠΟΥ συνιστά οι ενήλικες να ακολουθούν πρόγραμμα 150-300 λεπτών μέτριας έντασης ή 75-150 λεπτών έντονης έντασης σωματική δραστηριότητα ή κάποιο ισοδύναμο συνδυασμό.

Follow Getlife.gr στο Google News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Λάδι καρύδας. Ξέρετε γιατί πρέπει να το εντάξετε στην καθημερινότητά σας;

5 φυσικοί τρόποι για να ξεφορτωθείτε τα ενοχλητικά σπυράκια της ακμής