Κοσμήματα σαν καινούρια. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και θα τρίβετε τα μάτια σας…

Η συνεχής έκθεση των κοσμημάτων στη σκόνη, τη βρωμιά, τις λοσιόν και τα σαπούνια, ακόμη και τον ιδρώτα, τον αέρα και την υγρασία μπορεί να θαμπώσει τα αγαπημένα σας κομμάτια με την πάροδο του χρόνου και να τους αφαιρέσει τη λάμψη.

Ευτυχώς, είναι δυνατό να καθαρίσετε τα περισσότερα αντικείμενα στη κοσμηματοθήκη σας χωρίς να απευθυνθείτε σε επαγγελματία κοσμηματοπώλη. Επαναφέρετε το αμαυρωμένο ασήμι και το βρώμικο χρυσό πίσω στον προηγούμενο εαυτό τους, κάντε τους πολύτιμους λίθους όπως διαμάντια, ρουμπίνια, σμαράγδια και ζαφείρια να αστράφτουν ξανά και τα μαργαριτάρια να φαίνονται ξανά λαμπερά.

Όταν τα κοσμήματά σας έχουν χάσει πλέον την λάμψη τους είναι καιρός να δοκιμάσετε τις μεθόδους καθαρισμού DIY που σας προτείνουμε.

Πώς να καθαρίσετε το ασήμι

Ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος για να καθαρίσετε τα αμαυρωμένα κομμάτια ασημιού και να μην μαυρίσουν ξανά το ίδιο γρήγορα είναι με ένα καλό βερνίκι καθαρισμού ασημικών,το οποίο περιέχει συστατικά που διαλύουν και αφαιρούν την μαυρίλα αφήνοντας πίσω τους μια προστατευτική επίστρωση για να αποφευχθεί ο σχηματισμός νέας αμαύρωσης.

Εάν δεν θέλετε να ξοδευτείτε για ειδικό γυαλιστικό δοκιμάστε μία από τις παρακάτω μεθόδους DIY. Απλώς να ξέρετε ότι αυτές οι τεχνικές θα καθαρίσουν τα ασημικά σας αλλά δεν θα τα εμποδίσουν να μαυρίσουν ξανά.Για επαργυρωμένα κοσμήματα, αποφύγετε το υπερβολικό τρίψιμο για να μην φθαρεί το μεταλλικό φινίρισμα.

Χρησιμοποιήστε υγρό σαπούνι πιάτων: Ανακατέψτε μερικές σταγόνες υγρού πιάτων με ζεστό νερό. Βουτήξτε ένα μαλακό πανί στο διάλυμα και τρίψτε το ασήμι για να φύγει η αμαύρωση. Ξεπλύνετε με δροσερό νερό και στεγνώστε με ένα άλλο μαλακό πανί.

Δοκιμάστε μαγειρική σόδα: Για πιο έντονη αμαύρωση, ανακατέψτε τρία μέρη μαγειρικής σόδας με ένα μέρος νερού. Βρέξτε το ασήμι και εφαρμόστε την πάστα με ένα μαλακό πανί που δεν αφήνει χνούδι. Δουλέψτε το στις σχισμές και γυρίστε το ύφασμα καθώς μαζεύει την αμαύρωση. Ξεπλύνετε καλά και στεγνώστε.

Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα: Με τον ίδιο τρόπο που τα ήπια λειαντικά στην οδοντόκρεμα αφαιρούν τους λεκέδες από τα δόντια σας, μπορούν επίσης να αφαιρέσουν την αμαύρωση από το ασήμι. Απλώστε μια μικρή οδοντόκρεμα λευκής πάστας (όχι τζελ) στο δάχτυλό σας ή σε ένα μαλακό πανί και τρίψτε το πολύ απαλά στο αμαυρωμένο ασήμι. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε καλά με ζεστό νερό και γυαλίστε με ένα μαλακό πανί.

Πώς να καθαρίσετε τον χρυσό

Βάλτε τα βραχιόλια, τις αλυσίδες και τα σκουλαρίκια από μασίφ χρυσό σε διάλυμα από μερικές σταγόνες σαπούνι πιάτων και λίγο ζεστό νερό και αφήστε τα να μουλιάσουν για περίπου πέντε λεπτά για να απομακρυνθεί η βρωμιά. Στη συνέχεια βγάλτε τα, απλώστε τα σε ένα μαλακό πανί και περάστε τις σχισμές και τους συνδέσμους της αλυσίδας με μια μαλακή οδοντόβουρτσα για να αφαιρέσετε τη βρωμιά που έχει παγιδευτεί εκεί. Ξεπλύνετε τα πάντα με τρεχούμενο νερό. Στεγνώστε με ένα μαλακό πανί.

Πώς να καθαρίσετε πολύτιμους λίθους

Είναι εύκολο να αποκαταστήσετε τη λάμψη των πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων, όπως τα διαμάντια, τα ρουμπίνια, τα σμαράγδια και τα ζαφείρια σε χρυσά κοσμήματα. Χρησιμοποιήστε τις ίδιες οδηγίες με τις παραπάνω για τον καθαρισμό του χρυσού, αλλά αντί να χρησιμοποιείτε καθαρό νερό, ανακατέψτε το σαπούνι πιάτων με ανθρακούχο νερό τύπου σόδα.

Βουρτσίστε τις πολύτιμες πέτρες με μια μαλακή οδοντόβουρτσα. Ξεπλύνετε με τρεχούμενο νερό, στεγνώστε τα με μαλακό πανί και θαυμάστε τη λάμψη.

Πώς να καθαρίσετε τα μαργαριτάρια

Επειδή είναι πορώδη, τα μαργαριτάρια κρατούν τη σκόνη και τη βρωμιά και χάνουν εύκολα τη λάμψη τους. Είτε αληθινά, είτε καλλιεργημένα ή ψεύτικα, πρέπει να τα καθαρίζετε με προσοχή. Κανόνας νούμερο ένα: Ποτέ μην μουλιάζετε τα μαργαριτάρια, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει αποδυνάμωση και σπάσιμο του κορδονιού στο οποίο έχουν περαστεί οι πέρλες.

Για να καθαρίσετε κολιέ με πέρλες, ξεκινήστε τοποθετώντας την σειρά μαργαριταριών σε ένα μαλακό πανί. Βουτήξτε ένα καθαρό, μικρό πινέλο μακιγιάζ σε ένα μείγμα ζεστού νερού και λίγο ήπιου σαμπουάν. Ανακινήστε την περίσσεια του διαλύματος και περάστε από όλες τις πλευρές κάθε μαργαριτάρι. Για να τελειώσετε, ξεπλύνετε τα μαργαριτάρια με ένα καθαρό, καλά στρωμένο υγρό πανί. Αφήστε το κολιέ να στεγνώσει στο πανί για να αποτρέψετε το τέντωμα του κορδονιού.

Αυτή η τεχνική χωρίς εμποτισμό λειτουργεί επίσης καλά και για άλλες πορώδεις πέτρες όπως είναι το τιρκουάζ και τα οπάλια.

Follow Getlife.gr στο Google News

Πώς να διακοσμήσετε το τραπεζάκι του σαλονιού σας. Δείτε αυτές τις εντυπωσιακές ιδέες

Νοέμβριος στο ΝETFLIX με CROWN και άλλες πολυαναμενόμενες σειρές και ταινίες. Δείτε τα όλα εδώ.