Πικραλίδα ή αγριοράδικο. 7 πλεονεκτήματα του ταπεινού φυτού που δεν γνωρίζετε

Η πικραλίδα ή ταραξάκο (Taraxacum officinale η λατινική ονομασία της), επίσης γνωστή ως «το δόντι του λιονταριού» ή αγριοράδικο, είναι ένα πολυετές βότανο που υπάρχει σε αφθονία στα ελληνικά βουνά και λιβάδια και είναι γνωστή σε πολλούς και ως ραδίκι του βουνού. Είναι πολυετής πόα με φύλλα μακριά και οδοντωτά και κίτρινα άνθη. Φτάνει σε ύψος μέχρι 30cm.

Η πικραλίδα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μέταλλα, όπως σίδηρο, κάλιο (η πιο δυναμική πηγή καλίου) μαγνήσιο, μαγγάνιο, θείο, νάτριο, ψευδάργυρο. Περιέχει ακόμη βιταμίνες: Α, Β-όπως νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, φολικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, φλαβονοειδή και τέλος καροτενοειδή.

Οι πικραλίδες, που συχνά απορρίπτονται ως επίμονα ζιζάνια, είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την ευημερία μας αλλά και για την υγεία των κήπων μας. Ο ρόλος του ως αναζωογονητικό εδάφους κήπου και συσσωρευτή θρεπτικών συστατικών ενισχύει την υγεία του οικοσυστήματος του κήπου. Εν τω μεταξύ, η αξιοσημείωτη συμβολή του στην ανθρώπινη υγεία, από το αποτοξινωτικό τσάι έως τις γαστρονομικές απολαύσεις και την πιθανή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, δίνουν μια εικόνα ενός φυτού που αξίζει περισσότερης αναγνώρισης.

Η πικραλίδα προσφέρει πληθώρα πλεονεκτημάτων που αξίζουν αναγνώριση. Δείτε 7 από αυτά.

1. Αναζωογονητικό εδάφους κήπου

Οι βαθιές ρίζες των πικραλίδων διαπερνούν το συμπιεσμένο χώμα, ενισχύοντας τον αερισμό και επιτρέποντας στο νερό και τα θρεπτικά συστατικά να διεισδύσουν βαθιά. Αυτή η φυσική διαδικασία αναζωογόνησης του εδάφους δεν ωφελεί μόνο την ίδια την πικραλίδα αλλά και τα γειτονικά φυτά. Κατά συνέπεια, το χώμα σας θα γίνει πιο υγιές και χαλαρό, γεγονός που προάγει την ανάπτυξη των ριζών, τη δραστηριότητα των μικροοργανισμών και τη συνολική ζωτικότητα του κήπου.

2. Συσσωρευτής θρεπτικών ουσιών

Στον κήπο, οι ρίζες της πικραλίδας λειτουργούν ως συσσωρευτές θρεπτικών ουσιών. Εξορύσσουν βασικά μέταλλα όπως κάλιο και φώσφορο από βαθύτερα στρώματα εδάφους, ανακυκλώνοντας αποτελεσματικά αυτά τα θρεπτικά συστατικά προς όφελος ολόκληρου του κήπου σας. Όταν αφαιρούνται οι πικραλίδες, αυτά τα θρεπτικά συστατικά γίνονται άμεσα διαθέσιμα σε άλλα φυτά, μειώνοντας την ανάγκη για συνθετικά λιπάσματα και ενισχύοντας τη μακροπρόθεσμη υγεία του κήπου σας.

3. Ελιξίριο που τονώνει την υγεία

Οι ρίζες της πικραλίδας φημίζονται στη βοτανοθεραπεία για τις αποτοξινωτικές και καθαριστικές τους ιδιότητες για το ήπαρ. Οι ρίζες μπορούν να αποξηρανθούν και να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία τσαγιού από ρίζα πικραλίδας, το γνωστό και ως τσάι ταραξάκου, ένα φυσικό ελιξίριο που βοηθά στην πέψη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και υποστηρίζει τη λειτουργία του ήπατος. Με την απαλή διουρητική τους δράση, τα τσάγια από ρίζες πικραλίδας μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον καθαρισμό του σώματος από το υπερβολικό νερό και τις τοξίνες, βοηθώντας στην γενικότερη ευεξία. Επιπλέον, η πικραλίδα αυξάνει την καύση θερμίδων επειδή ενισχύει τη διαδικασία διάσπασης των λιπαρών στο συκώτι, οπότε είναι ευεργετική και στο αδυνάτισμα.

4. Πηγή ωφέλιμων συστατικών

Οι ρίζες της πικραλίδας είναι μια πλούσια πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, C και K, καθώς και μετάλλων όπως ο σίδηρος και το κάλιο. Όταν συλλέγονται, καθαρίζονται και προετοιμάζονται σωστά, τα φύλλα και οι ρίζες μπορούν να καταναλωθούν ως τροφή. Οι ψημένες ρίζες πικραλίδας μπορούν επίσης να αλεσθούν και να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο καφέ, προσφέροντας μια γευστική εναλλακτική λύση χωρίς καφεΐνη. Επιπλέον, οι φρέσκες ρίζες πικραλίδας μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες ή stir-fries, εμπλουτίζοντας τα γεύματά σας.

5. Ευεργετικό για το σάκχαρο του αίματος

Έχει αποδειχθεί ότι το εκχύλισμα ρίζας πικραλίδας μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Είναι πλούσιο σε έναν τύπο διαλυτών φυτικών ινών που ονομάζεται ινουλίνη, καθιστώντας τα μια πολύτιμη πηγή για όσους διαχειρίζονται τον διαβήτη ή αναζητούν τρόπους να σταθεροποιήσουν φυσικά το σάκχαρό τους απολαμβάνοντας τακτικά ένα φλιτζάνι αφεψήματος πικραλίδας

6. Υποστήριξη της πεπτικής υγείας

Η ρίζα της πικραλίδας έχει χωνευτικές ιδιότητες, που διεγείρουν τη σύνθεση και την έκκριση των πεπτικών ενζύμων και της χολής. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση των λιπών και των πρωτεϊνών, στη βελτίωση της διατροφικής απορρόφησης και στην αποφυγή ή στην ανακούφιση της δυσπεψίας, του φουσκώματος, των αερίων και της δυσκοιλιότητας.

7. Αντιμετώπιση ουρολοίμωξης

Το αφέψημα πικραλίδας περιέχει ένα ένζυμο που δρα ενάντια σε βακτήρια που προκαλούν τις ουρολοιμώξεις, όπως το Εσερίχια κόλι. Έχει επίσης διουρητική δράση, βοηθώντας έτσι στην ταχύτερη απομάκρυνση των βλαβερών βακτηρίων από το ουροποιητικό σύστημα.

Follow Getlife.gr στο Google News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε καφέ κάθε μέρα

Πώς να φροντίσετε σωστά τα ξύλινα σκεύη της κουζίνας σας