Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε καφέ κάθε μέρα

Ένα φλιτζάνι καφέ είναι ενσωματωμένο στις πρωινές ρουτίνες πολλών ανθρώπων, πίνοντας το πριν καν σκεφτούν να κάνουν οτιδήποτε άλλο. Και για άλλους, δεν υπάρχει τίποτα σαν ένα κρύο ρόφημα ή ένα latte στη μέση της ημέρας που θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν την κόπωση του μεσημεριού.

Αλλά ο καφές είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απαραίτητο πρωινό ρόφημα. Είναι μια φυσική πηγή φωσφόρου και μαγνησίου. Γεμάτο με αντιοξειδωτικά, αυτό το ρόφημα μπορεί να προσφέρει μερικά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Στην πραγματικότητα, ο καφές είναι μια πολύ μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών. Από την άλλη πλευρά περιέχει καφεΐνη, μια διεγερτική ουσία.

Πόσος καφές είναι ασφαλής να πιείτε;

Η έρευνα δείχνει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ (συνήθως 3 έως 4 φλιτζάνια την ημέρα) σε υγιή άτομα δεν ενέχει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία και μπορεί στην πραγματικότητα να προσφέρει κάποιο όφελος. Εάν όμως είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη, κρατήστε την ποσότητα κατανάλωσης σε ένα ή δύο φλιτζάνια το πολύ.

Ενώ ο καφές προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, ορισμένοι άνθρωποι θα πρέπει να τον περιορίσουν ή να τον αποφύγουν. Αυτό περιλαμβάνει άτομα με ευαίσθητο στομάχι ή άτομα επιρρεπή σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), καθώς η καφεΐνη μπορεί να διεγείρει την παραγωγή οξέος. Οι έγκυες, καθώς και τα άτομα με διαταραχές ύπνου, άγχος, έλλειψη σιδήρου ή σιδηροπενική αναιμία μπορεί επίσης να θέλουν να περιορίσουν την πρόσληψή του, καθώς ο καφές μπορεί να αναστείλει την απορρόφηση σιδήρου. Και τέλος, εάν παίρνετε φάρμακα για τη θεραπεία διαταραχών του θυρεοειδούς, όπως η λεβοθυροξίνη, είναι σημαντικό να περιορίσετε ή να αποφύγετε τον καφέ, καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσει με αυτό το φάρμακο.

Εάν είστε και εσείς ένας από τους πολλούς ανθρώπους που πίνουν καφέ καθημερινά και αναρωτιέστε τι μπορεί να κάνει αυτή η συνήθεια στο σώμα σας, διαβάστε τα βασικά οφέλη και μειονεκτήματά του.

Οφέλη του καφέ για την υγεία

Ανάλογα με τον τρόπο που σερβίρεται, ο καφές μπορεί να έχει μερικά εκπληκτικά αποτελέσματα στην υγεία. Εδώ είναι μερικά αποτελέσματα που σχετίζονται με την κατανάλωση καφέ που είναι αρκετά εντυπωσιακά.

1. Περισσότερη Ενέργεια

Οι κόκκοι καφέ περιέχουν καφεΐνη, ένα φυσικό διεγερτικό που μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε περισσότερη ενέργεια. Συγκεκριμένα, αυτή η ένωση διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, βοηθώντας τους ανθρώπους να αποκτήσουν λίγο περισσότερη ώθηση στο βήμα τους.

2. Τακτικές κενώσεις

Η κατανάλωση καφέ έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την κινητικότητα του παχέος εντέρου και γενικότερα στο γαστρεντερικό σωλήνα. Και ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ προάγει την επιθυμία για κένωση στο ένα τρίτο του πληθυσμού, χάρη σε αυτή τη διέγερση της κινητικότητας του παχέος εντέρου.

3. Βελτιωμένη διάθεση

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι υγιείς ενήλικες παρουσιάζουν βελτιωμένη διάθεση 30 λεπτά μετά την κατανάλωση καφεΐνης. Επιπλέον, η κατανάλωση κανονικού καφέ είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερη και πιο σημαντική βελτίωση της διάθεσης σε σχέση με αυτούς που καταναλώνουν ντεκαφεϊνέ.

4. Μειωμένος κίνδυνος για τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Ο καφές περιέχει επίσης μια σειρά από βιοδραστικές πολυφαινολικές ενώσεις που μπορεί να υποστηρίξουν ορισμένες πτυχές της υγείας μας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εγκεφάλου μας. Και ορισμένα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 2021 στο International Journal of Molecular Sciences υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων νευροεκφυλιστικών καταστάσεων όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον και η άνοια.

5. Χαμηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων

Θα πιστεύατε ότι η απλή πράξη της κατανάλωσης καφέ μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς σας; Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, η συνήθης κατανάλωση 3 έως 5 φλιτζανιών καφέ την ημέρα σχετίζεται με 15% μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

6. Καλύτερη λειτουργία του θυρεοειδούς

Μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal βρήκε μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της μέτριας πρόσληψης καφεΐνης και της βελτιωμένης λειτουργίας του θυρεοειδούς σε άτομα με μεταβολικές διαταραχές. Συγκεκριμένα, η πρόσληψη καφεΐνης μεταξύ 9,97 και 264,97 χιλιοστόγραμμα την ημέρα συνδέθηκε θετικά με ένα υγιές επίπεδο ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς.

Πιθανοί κίνδυνοι και αρνητικές επιπτώσεις

Είναι σαφές ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μερικά αρκετά εντυπωσιακά οφέλη. Αλλά ο καφές δεν είναι το τέλειο ρόφημα για όλους. Ας δούμε μερικά από τα πιθανά μειονεκτήματα.

1. Νευρικότητα και ανησυχία

Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο να βιώσετε άγχος, σύμφωνα με έρευνα του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 στο Cureus για την αξιολόγηση φοιτητών έδειξε ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη καφεΐνης συσχετίστηκε με άγχος, καθώς και με διαταραχές ύπνου και κακή όρεξη.

2. Αυξημένος κίνδυνος κατάγματος

Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση που επηρεάζει σχεδόν το 20% όλων των γυναικών άνω των 50 ετών. Η οστεοπόρωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να εμφανίσει κάταγμα οστού, το οποίο μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα ζωής του. Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των οστών, σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία, αλλά όχι όλα. Ενδεχομένως να υπάρχει δοσοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της συχνότητας καταγμάτων ισχίου, πράγμα που σημαίνει ότι όσο περισσότερος καφές καταναλώνεται, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος κατάγματος.

3. Πιθανές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη

Η πρόσληψη καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο αποβολής, θνησιγένειας, χαμηλού βάρους γέννησης ή/και μικρού βάρος για την αντίστοιχη ηλικία κύησης και οξεία λευχαιμία παιδικής ηλικίας. Πάντα να τηρείτε την συμβουλή του γιατρού σας σχετικά με την ποσότητα της καφεΐνης που είναι ασφαλής για κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

 

4. Υψηλή αρτηριακή πίεση

Η τακτική κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί τόσο με θετικές όσο και με αρνητικές επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση. Ενώ η βραχυπρόθεσμη πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει ελαφρά και προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης, μελέτες, όπως αυτή που δημοσιεύτηκε το 2022 στο Blood Pressure, δείχνουν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση δεν οδηγεί σε διαρκή αύξηση ούτε συμβάλλει στον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης. Ωστόσο, οι ατομικές αντιδράσεις στον καφέ μπορεί να ποικίλλουν και όσοι έχουν ορισμένες παθήσεις υγείας ή προδιάθεση για υπέρταση θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν επαγγελματία υγείας.

5.Εξάρτηση

Επειδή η καφεΐνη είναι μια διεγερτική ουσία, όσοι παίρνουν συνήθως καφεΐνη από καφέ, τσάι ή οτιδήποτε άλλο, μπορεί να αναπτύξουν σωματική, συναισθηματική και ψυχολογική εξάρτηση από αυτήν. Επιπλέον, όσοι πίνουν καφέ μπορεί να εμφανίσουν σύνδρομο στέρησης καφεΐνης, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους και άλλες δυσάρεστες συνέπειες.

 

Follow Getlife.gr στο Google News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πάρις Χίλτον. Ο γιος της δέχτηκε bullying για το κεφάλι του. Η πληρωμένη απάντησή της.

Πικραλίδα ή αγριοράδικο. 7 πλεονεκτήματα του ταπεινού φυτού που δεν γνωρίζετε