3 συνήθειες και καλές πρακτικές για να έχετε πάντα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι

Παρόλο που δεν αρέσει σε όλους το καθάρισμα, όλοι αγαπάμε την αίσθηση του να επιστρέφουμε σε ένα καθαρό σπίτι. Η ενσωμάτωση αυτών των τριών μικρών συνηθειών στην καθημερινή σας ζωή θα κάνει τον καθαρισμό του σπιτιού σας λιγότερο αγγαρεία και περισσότερο μια ρουτίνα που δεν χρειάζεται να είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Οι καλές πρακτικές και οι συνήθειές σας θα καθορίσουν πόσο καλά το σπίτι σας είναι και διατηρείται καθαρό. Εδώ είναι 3 συνήθειες για ένα καθαρό σπίτι.

1. Τακτοποιήστε άμεσα

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ένα σπίτι θα μπορούσε να καθαριστεί τέλεια, αλλά αν δεν είναι καλά οργανωμένο, αυτό δεν δεν θα φαίνεται. Δεν εννοούμε φυσικά να είστε βρώμικοι και οργανωμένοι, αλλά ότι η σωστή οργάνωση και οι καλές συνήθειες και πρακτικές στην καθαριότητα, μπορούν να κάνουν πολλά. Ο χρυσός κανόνας είναι: όταν φεύγετε από ένα δωμάτιο, ρίξτε μια ματιά γύρω σας για να δείτε αν υπάρχει κάτι που μπορεί να μαζευτεί. Αποκτήστε την καλή συνήθεια να επαναφέρετε τα πράγματα εκεί που υποτίθεται ότι είναι και διασφαλίστε ότι όλοι οι άλλοι στο σπίτι κάνουν το ίδιο. Εδώ είναι μερικές καλές πρακτικές σχετικά με τι μπορείτε να κάνετε:

Εάν δοκιμάσατε δύο ή τρία ρούχα πριν αποφασίσετε τι θα φορέσετε μαζέψτε τα όλα πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα της πρωινής σας ρουτίνας. Πάντα υπάρχει χρόνος να τα βάλετε πίσω στην ντουλάπα και δεν θα σας περιμένει ένα χάος επιστρέφοντας.

Κάθε μέρα, χωρίς εξαιρέσεις, στρώστε το κρεβάτι σας αμέσως μόλις ξυπνήσετε.

Μην πετάτε ρούχα πάνω στην καρέκλα ή στο πάτωμα. Όταν βγάζετε τα ρούχα σας επιστρέφοντας στο σπίτι, ότι φοράτε πρέπει να το βάζετε στο καλάθι απλύτων ή πίσω στην ντουλάπα.

Διατηρήστε τα βιβλία και τα χαρτιά σας οργανωμένα. Η άμεση αρχειοθέτηση των εγγράφων και η τοποθέτηση των λογαριασμών σας σε ένα συγκεκριμένο μέρος απαιτεί λιγότερη προσπάθεια και βοηθά να διατηρείται το σπίτι τακτοποιημένο σε βάθος χρόνου.

Μην παρατάτε τα παπούτσια παντού στο σπίτι, αντ’ αυτού, βγάλτε τα στην είσοδο και τοποθετήστε τα σε μια ντουλάπα, παπουτσοθήκη ή ή σχάρα για παπούτσια.

Αποφύγετε να τα αφήνετε βρώμικα πιάτα στο νεροχύτη. Ανοίξτε την πόρτα και βάλτε τα στο πλυντήριο πιάτων.

Καθαρίστε, στεγνώστε και μαζέψτε τις κατσαρόλες και τα τηγάνια αμέσως μετά τη χρήση.

 

2. Κάντε καθημερινή συντήρηση

Δεν γίνονται όλοι οι καθαρισμοί ταυτόχρονα και με την ίδια συχνότητα, ωστόσο κάποια πράγματα καλό είναι να γίνονται σε καθημερινή ή πιο τακτική βάση. Ξεκινήστε με τα πράγματα που προκαλούν το μεγαλύτερο χάος, αυτά που δημιουργούν πολύ ακαταστασία ή τα «must do» που πρέπει να κάνετε πριν τον ύπνο. Έχετε πάντα στο νου σας πως αν αφιερώσετε λίγο χρόνο για να διατηρείτε το σπίτι καθαρό σε τακτική βάση, θα μειώσετε δραστικά τον χρόνο που απαιτείται για τον γενικό καθαρισμό του σπιτιού. Εδώ είναι μερικές καλές πρακτικές που μπορείτε να εφαρμόσετε με την οικογένειά σας για να διατηρήσετε το σπίτι καθαρό.

Ορίστε έναν οικογενειακό καθαρισμό ρουτίνας 15 λεπτών κάθε βράδυ. Τα παιδιά μπορούν να συμμαζέψουν τα δωμάτιά τους ή να βοηθήσουν σε μικρές οικιακές δουλειές, ενώ εσείς τελειώνετε τον καθαρισμό της κουζίνας ή του μπάνιου.

Σκουπίστε τον νεροχύτη, τις εστίες της κουζίνας και τον πάγκο μετά το μαγείρεμα για να αποφύγετε τη συσσώρευση βρωμιάς, η οποία, εάν αφεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σχεδόν αδύνατο να αποκατασταθεί στην αρχική τους κατάσταση

Ρίξτε μια γρήγορη ματιά στα υπνοδωμάτια. Απομακρύνετε παιχνίδια, κουβέρτες ή παπούτσια και βεβαιωθείτε ότι τα παιδικά σακίδια είναι έτοιμα για την επόμενη μέρα. Θα ευχαριστήσετε τον εαυτό σας το πρωί.

Απολυμάνετε επιφάνειες που αγγίζονται συχνά, όπως διακόπτες φωτός, συρτάρια, τηλεχειριστήρια, κάγκελα και πόμολα πόρτας και καθαρίζετε το ψυγείο σας κάθε εβδομάδα.

Κάντε κάθε βράδυ ένα γρήγορο καθάρισμα του μπάνιου σας και ορίστε χρόνο τα Σαββατοκύριακα για να κάνετε έναν ενδελεχή καθαρισμό.

Λειτουργήστε το πλυντήριο πιάτων κάθε βράδυ. Είναι σωτήριο ειδικά αν έχετε νυχτερινό ρεύμα.

Προσδιορίστε περιοχές υψηλής κυκλοφορίας και καθαρίστε τις σε καθημερινή βάση για να αποτρέψετε την εξάπλωση της σκόνης και της βρωμιάς στο υπόλοιπο σπίτι.

3. Ξεφορτωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε πλέον

Συνήθως, όσο λιγότερα αντικείμενα έχετε στο σπίτι σας, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να μειώσετε το ξεσκόνισμα και την οργάνωση, κάτι που κάνει τον καθαρισμό πολύ πιο γρήγορο. Ξεδιαλέξτε τα ρούχα που δεν φοράτε πια και τα αντικείμενα που δεν σας είναι απαραίτητα. Ξεφορτωθείτε λοιπόν οτιδήποτε δεν έχετε χρησιμοποιήσει για έξι μήνες και δεν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε στο μέλλον.

Πώς να ξεφορτωθείτε τα πράγματα που δεν χρειάζεστε πια . Ακολουθήστε αυτή την checklist 

Follow Getlife.gr στο Google News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρκετέζα ή σφουγγαρίστρα; Δείτε τις διαφορές και επιλέξτε ανάλογα

Τρεις λόγοι για τους οποίους το ξεσκόνισμα είναι σημαντικό