Πώς να καταλάβετε αν είστε εργασιομανείς

Κατά κάποιο τρόπο, η εργασιομανία είναι σημάδι της εποχής μας. H πίεση που σχετίζεται με την συνεχή ανάγκη για επιτυχία και οι οικονομικές υποχρεώσεις, μας κάνουν να δουλεύουμε συνεχώς περισσότερο, για αυτό και ο όρος εργασιομανία έχει ενσωματωθεί στον καθημερινό λόγο.

Παρότι συχνά, όταν μιλάμε για εργασιομανείς, αναφερόμαστε στις υπερβολικές ώρες εργασίας, στην πραγματικότητα αυτό είναι μόνο ένα από τα συμπτώματα. Ο εθισμός στην εργασία ή η εργασιομανία είναι μια πραγματική κατάσταση. Τα άτομα με αυτήν την πάθηση ψυχικής υγείας δεν μπορούν να σταματήσουν να εργάζονται άσκοπα πολλές ώρες στο γραφείο ή να έχουν εμμονή με την εργασιακή τους απόδοση.

Η εργασιομανία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από το συνεχή εσωτερικό καταναγκασμό για δουλειά ή την εκτέλεση καθηκόντων σχετικά με την εργασία. Στο επίκεντρο των σκέψεων, των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς είναι η δουλειά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιζήμια επιρροή στη λειτουργικότητα κάποιου σε άλλες πτυχές της ζωής του, και δημιουργεί προβλήματα στην ισορροπία μεταξύ σημαντικών πτυχών όπως η οικογενειακή ζωή ή τα ενδιαφέροντα. Μπορούμε να μιλάμε για εργασιομανία όταν η υπερβολική απασχόληση με τη δουλειά ξεκινά να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή, αλλά παρόλα αυτά το άτομο νιώθει δυσφορία όταν δεν δουλεύει. Είναι δυνατό να δουλεύει κάποιος πολύ, αλλά να διατηρεί μια ισορροπία μεταξύ δουλειά και άλλων πτυχών της ζωής του. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν αυτή η ισορροπία διαταραχθεί.

Ενώ οι εργασιομανείς μπορεί να χρησιμοποιούν την υπερβολική εργασία ως διαφυγή από προσωπικά προβλήματα, η εργασιομανία μπορεί επίσης να βλάψει τις σχέσεις και τη σωματική και ψυχική υγεία. Ο εθισμός στην εργασία είναι πιο συχνός σε γυναίκες και σε άτομα που περιγράφουν τους εαυτούς τους ως τελειομανείς.

Αν λοιπόν νιώθετε ότι η εργασία καταναλώνει τη ζωή σας, είναι πιθανό να βρίσκεστε στο φάσμα της εργασιομανίας. Το να μπορείτε να εντοπίσετε τα σημάδια του εθισμού στην εργασία είναι κρίσιμο εάν θέλετε να κάνετε τα αρχικά βήματα για να κάνετε αλλαγές.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους αναπτύσσεται η εργασιομανία, ωστόσο υπάρχουν μερικά ξεκάθαρα σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε όπως : συνήθως παίρνετε τη δουλειά μαζί σας στο σπίτι, συχνά μένετε αργά στο γραφείο, ελέγχετε συνεχώς το email ή τα μηνύματα κειμένου ενώ βρίσκεστε στο σπίτι. Αν λοιπόν ο χρόνος που περνάτε με την οικογένεια σας, ο χρόνος και η διάθεση για άσκηση και υγιεινή διατροφή ή γενικά η κοινωνική σας ζωή αρχίσει να υποφέρει ως αποτέλεσμα ενός γεμάτου προγράμματος εργασίας, είναι πιθανό να έχετε κάποιες τάσεις εργασιομανίας.

Ερευνητές ανέπτυξαν ένα όργανο που μετρά τον βαθμό εργασιομανίας: την κλίμακα Bergen Work Addiction Scale. Εξετάζει επτά βασικά κριτήρια για τον εντοπισμό του εθισμού στην εργασία:

1. Σκέφτεστε πώς μπορείτε να ελευθερώσετε περισσότερο χρόνο για να εργαστείτε.
2. Ξοδεύετε πολύ περισσότερο χρόνο δουλεύοντας από ότι αρχικά προβλεπόταν.
3. Εργάζεστε για να μειώσετε τα συναισθήματα ενοχής, άγχους, αδυναμίας και κατάθλιψης.
4. Σας έχουν πει άλλοι να μειώσετε τη δουλειά χωρίς να τους ακούσετε.
5. Αγχώνεστε αν σας απαγορεύσουν να εργαστείτε.
6. Υποβαθμίζετε τα χόμπι, τις δραστηριότητες αναψυχής και την άσκηση λόγω της δουλειάς σας.
7. Δουλεύετε τόσο πολύ που έχει βλάψει την υγεία σας.

Η απάντηση «συχνά» ή «πάντα» σε τουλάχιστον τέσσερις από αυτές τις επτά δηλώσεις μπορεί να υποδηλώνει ότι έχετε εθισμό στην εργασία.

Γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από εργασιομανία

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες βιώνουν εργασιακό εθισμό και εργασιακό άγχος. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες τείνουν να βιώνουν περισσότερο την εργασιομανία και η υγεία τους φαίνεται να κινδυνεύει περισσότερο.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που εργάζονται περισσότερες από 45 ώρες την εβδομάδα διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη, ωστόσο ο κίνδυνος διαβήτη για τις γυναίκες που εργάζονται κάτω από 40 ώρες μειώνεται σημαντικά. Αυτό που είναι ενδιαφέρον με αυτά τα ευρήματα είναι ότι οι άνδρες δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη όταν εργάζονται περισσότερες ώρες.

Οι γυναίκες τείνουν να υποφέρουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα εργασιακού στρες, άγχους και κατάθλιψης σε σχέση με τους άνδρες, με τον σεξισμό στο χώρο εργασίας και τις οικογενειακές ευθύνες να προκαλούν πρόσθετες πιέσεις σταδιοδρομίας. Οι γυναίκες επίσης συχνά αντιμετωπίζουν την πρόσθετη πίεση στο χώρο εργασίας του εξαιτίας των παρακάτω παραγόντων:

►πρέπει να δουλέψουν δύο φορές περισσότερο για να αποδείξουν ότι είναι τόσο καλοί όσο οι άντρες συνάδελφοί τους
►δεν εκτιμώνται (ή δεν προωθούνται)
►αντιμετωπίζουν άνιση αμοιβή
►αντιμετωπίζουν έλλειψη διοικητικής υποστήριξης
►αναμένεται να εξισορροπήσουν την επαγγελματική και την οικογενειακή ζωή
►πρέπει να κάνουν τα πάντα “σωστά”

Η αντιμετώπιση όλων αυτών των πρόσθετων πιέσεων συχνά αφήνει τις γυναίκες να αισθάνονται τελείως εξαντλημένες. Πολλές γυναίκες αισθάνονται ότι πρέπει να δουλέψουν δύο φορές πιο σκληρά και δύο φορές περισσότερο για να θεωρηθούν στο ίδιο επίπεδο με τους άντρες συναδέλφους τους ή για να προχωρήσουν. Είναι σχεδόν σαν να πρέπει να αποδείξουν ότι είναι άφθαρτες για να θεωρούνται ίσες ή άξιες εκτίμησης.

Follow Getlife.gr στο Google News

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν πίνετε φρέσκο χυμό πορτοκάλι κάθε μέρα

Έξυπνα αντικείμενα οργάνωσης που δεν πρέπει να λείπουν από το σπίτι σας