Απαλλάξτε το σίδερο ατμού από τα άλατα και κάντε την πλάκα του να λάμπει με αυτήν την μέθοδο καθαρισμού.

Αν το σίδερο ατμού σας δεν βγάζει πλέον ατμό και η πλάκα έχει πάρει ένα καφέ, καμένο χρώμα, μην το πετάξετε και μην το στείλετε αμέσως στον μάστορα. Σημαίνει πως ήρθε η ώρα να του κάνετε έναν καλό καθαρισμό μέσα και έξω. Δεν είναι δύσκολο να κάνετε ένα ταλαιπωρημένο σίδερο ατμού να λειτουργεί στην εντέλεια.

Καθαρίστε την πλάκα

Η πλάκα είναι η επίπεδη επιφάνεια του σιδήρου που έχει τις μικροσκοπικές τρύπες όπου βγαίνει ο ατμός και είναι στην ουσία το μέρος που ζεσταίνεται. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να λερωθεί και να αποκτήσει μια συσσώρευση λεκέδων από καμένα χνούδια που προκαλούνται από κατά λάθος σιδέρωμα σε υψηλές θερμοκρασίες και την τακτική χρήση σπρέι για εύκολο σιδέρωμα.

Ένα βρώμικο σίδερο ατμού δεν θα πιέσει σωστά το ύφασμα, δεν θα γλιστρήσει ομαλά με τον τρόπο που υποτίθεται ότι λειτουργεί και μπορεί ακόμη και να αφήσει λωρίδες βρωμιάς και λεκέδες στα ρούχα σας. Είναι πολύ απλό να καθαρίσετε την πλάκα με ένα μόνο υλικό: ένα φύλλο στεγνωτηρίου από το σούπερ μάρκετ.

Αδειάστε το σίδερο από νερό και ρυθμίστε το στο να μην παράγει ατμό. Βάλτε το σίδερο να κάψει στην πιο υψηλή θερμοκρασία, μην ανησυχήσετε αν καπνίσει λίγο λόγω των υπολειμμάτων που έχουν κολλήσει στην πλάκα. Τοποθετήστε δύο καθαρές χαρτοπετσέτες στη σιδερώστρα σας.

Ανοίξτε ένα καινούργιο αχρησιμοποίητο φύλλο στεγνωτηρίου και τοποθετήστε το πάνω σε μια από τις χαρτοπετσέτες.
Σιδερώστε πάνω στο φύλλο στεγνωτηρίου για περίπου 30 δευτερόλεπτα, και κατόπιν στην καθαρή χαρτοπετσέτα για να σας βοηθήσει να απομακρύνετε την βρωμιά και επαναλάβετε εναλλάξ φύλλο στεγνωτηρίου-χαρτοπετσέτα μέχρι το σίδερο σας να είναι εντελώς καθαρό και γυαλιστερό.

Καθαρίστε το εσωτερικό

Για να αφαιρέσετε τη συσσώρευση αλάτων από το εσωτερικό του σίδερου και από τις τρύπες ατμού, που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να φράξουν, ανακατέψτε ίσες ποσότητες λευκού ξιδιού και νερού σε έναν δοσομετρητή και μετά ρίξτε το στον θάλαμο νερού του σίδερου μέχρι το γραμμή μέγιστης πλήρωσης.

Ενεργοποιήστε το σίδερο στην πιο υψηλή θερμοκρασία και ρύθμιση ατμού. Αφήστε το αναμμένο και σε όρθια θέση πάνω στη σιδερώστρα για 10 ή 15 λεπτά περίπου. (Μην το αφήνετε χωρίς επίβλεψη.)

Στη συνέχεια σηκώστε και κρατήστε το σίδερο όπως φαίνεται στην εικόνα, έτσι ώστε η πλάκα να είναι παράλληλη με τη σιδερώστρα. Αφήστε το να παράγει ατμό μέχρι να αδειάσει η δεξαμενή.

Το ξύδι θα διασπάσει τα άλατα του σκληρού νερού που έχουν συσσωρευτεί μέσα στο σίδερο και το έχουν βουλώσει και θα αποβληθούν με την βοήθεια του ατμού από τις τρύπες.

Γεμίστε ξανά τη δεξαμενή με μείγμα ξιδιού και νερού. Αποσυνδέστε το σίδερο και πηγαίνετε στο νεροχύτη. Ανακινήστε το για να ξεκολλήσουν τα άλατα από το εσωτερικό και, στη συνέχεια, γυρίστε το ανάποδα πάνω από το νεροχύτη, ώστε να χυθεί το ξύδι και το νερό και τα υπολείμματα αλάτων. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να βγει μόνο διαυγές υγρό από το σίδερο στο νεροχύτη.

Τέλος, ξεπλύνετε με καθαρό νερό αρκετές φορές για να αφαιρέσετε όλα τα ίχνη ξιδιού.

Συντήρηση

Θα ήταν καλύτερο να καθαρίζετε τακτικά τόσο το εσωτερικό όσο και την πλάκα του σίδερου ρούχων ατμού για να το διατηρείτε σε καλή κατάσταση. Η συχνότητα καθαρισμού εξαρτάται από το πόσο το χρησιμοποιείτε. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να καθαρίζετε ένα σίδερο ατμού κάθε μήνα ή μετά από 30 γεμίσματα δεξαμενής.

Follow Getlife.gr στο Google News

Μεταμορφώστε το σπίτι σας με μια σκάλα. Δείτε υπέροχες και πρωτότυπες ιδέες

14 τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο